Lékai Máté: Hirtelen azon kaptam magam, hogy én voltam az egyetlen rutinos játékos a csapatban

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 11:13
Lékai Máté a párizsi olimpián szeretne ott lenni, de arról még nem döntött, hogy részt vesz-e a 2025-ös világbajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
A héten Litvánia ellen juthat ki a 2025 januárjában esedékes horvát–dán–norvég közös rendezésű világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, melynek oszlopos tagja, Lékai Máté elárulta, a kvalifikációban még segít, de a jövő évi eseményen már valószínűleg nem lesz ott.

„Kettős győzelemmel kell kijutnunk a világbajnokságra” – szögezte le a Mol csapatnak adott interjújában Lékai Máté.

„Lesz az ellenfelünknél néhány rutinos játékos, komolyan kell vennünk mindkét összecsapást, de magabiztosan készülünk. A keretből látszik, hogy Chema (Rodríguez, szövetségi kapitány – a szerk.) szeretné minél jobban összekovácsolni a csapatunkat az olimpiára, és ebben fontos szerepet szán a két vb-selejtezőnek. Ezek lesznek az utolsó tétmeccseink Párizsig” – mondta az FTC irányítója, aki felidézte, hogy a kapitány az utolsó két Eb-selejtezőn vetett be néhány fiatalt.

Chema szólt, hogy a nyári junior-világbajnokságon döntőt játszó csapatból megnéz néhány játékost és hirtelen azon kaptam magam, hogy én voltam az egyetlen rutinos a csapatban

– mondta nevetve Lékai Máté, megemlítve a magyar válogatott legutóbbi Litvánia elleni mérkőzését, melyet a mieink 46–31-re nyertek meg.

„Tudjuk, hogy az előselejtezőben a finneket hétméteresekkel ejtették ki, megnézzük a felvételeket és becsülettel felkészülünk belőlük” – húzta alá Lékai Máté, kiemelve, hogy a Litvánia elleni két világbajnoki mérkőzés nem a kísérletezésről szól, minden bizonnyal már a párizsi keret játszik majd.

„Új játékosok és új taktikai elemek kerültek be a játékunkba, Chema is úgy gondolja, most hasznosabb ha a játékunkat csiszoljuk. Csúcsra kell járatnunk magunkat az olimpián, mert vannak a nemzetközi mezőnyben kiemelkedő csapatok, de mögöttük hihetetlenül kiegyenlített a mezőny, azt mondanám, a 4-12. hely között bárki megverhet bárkit. Apróságok döntenek, mindenre fel kell készülnünk. Reméljük, a sérülések elkerülnek mindenkit az olimpiáig, jó lenne a legerősebb csapattal kiutazni, mert a teljes keretre szükségünk lesz. Ha nem lenne ilyen nehéz csoportunk, akkor is megerőltető lenne, hát még így” – mondta az olimpiai csoportról Lékai Máté, akinek néhány nappal 36. születésnapja után kezdődik a párizsi olimpia, melyen szeretne részt venni, de a 2025-ös világbajnokságon már nem biztos, hogy ott lesz.

„Szóba került már. Chema marasztal, sokat beszélgetünk a kapitánnyal, akár a családommal, de még nem hoztam meg a döntésemet. Még érzem magamban, hogy segíteni tudom a csapatot és nemcsak azért jövök örömmel a válogatottba, mert óriási a hangulat az öltözőben, hanem mert nekem nagyon sokat jelent” – mondta Lékai Máté.

„Azt mindenki látja, hogy generációváltás előtt áll a csapat, a következő olimpiai ciklusban ugyanúgy be kell robbannia néhány fiatalnak, ahogy Fazekas Gergőnek és Imre Bencének sikerült. Az óriási dolog, hogy jövőre már mind a ketten BL-csapatokat fognak erősíteni, és nagyon kell a válogatottnak is, mert rajtuk kívül nem sokan mondhatják el a válogatottból, hogy rendszeresen komoly BL-terhelést kapnak. Nem tudom, mit hoz a jövő számomra, egyelőre nem is akarok ezzel foglalkozni. Ahogy a csapat, úgy én is Párizsra koncentrálok, aztán a játékok után meglátjuk” – zárta szavait a magyar válogatott irányítója.

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Csütörtök, 18.00: Litvánia–Magyarország, Vilnius  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VISSZAVÁGÓ
Vasárnap, 17.15: Magyarország–Litvánia, Veszprém (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja, spanyol). Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC) Rodríguez Pedro (Tatabánya). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg, német). Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Wisla Plock, lengyel). Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen, német). Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged). Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik