A franciákkal nem bírt, vb-ezüstérmes az U20-as női magyar kéziválogatott

VARGA BALÁZSVARGA BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.06.30. 19:14
Ezüstérmes a magyar csapat (Fotó: IHF/Kolektiff/Jure Banfi)
Ezüstérmet szerzett az U20-as női kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott, miután 29–26-ra kikapott Franciaországtól a szkopjei torna vasárnapi döntőjében.

 

Nem lett túl gólgazdag a mérkőzés eleje, de ennek nem feltétlenül a kiváló védekezés volt az oka, inkább a gyengébb befejezések elöl – a mieink a 8. percben kapták az első góljukat, ezzel módosult az állás 2–1-re. Ezt követően kicsit felpörgött a meccs, és a 12. percben a franciák átvették a vezetést (3–4), ám továbbra is fej fej mellett haladtak a felek, tehát hol egyik, hol másik csapat vezetett. A félidő vége inkább a franciáknak sikerült jobban, azonban Zaj Klára jó védéseinek köszönhetően nem nőtt háromgólosra a különbség, majd Csíkos Luca a legvégén betalált, így egy gólra zárkózott a magyar válogatott (13–14).

A szünet után a magyar lányok kicsit bent maradtak az öltözőben, és három perc játék után néggyel megléptek a franciák (13–17). Nemsokára jött az időkérés, ám a támadójátékunk továbbra sem működött, középen nem sikerült betörni, a széleket pedig keveset használtuk. Szerencsére a védekezésünk feljavult, ráadásul Zaj Klára továbbra is remekelt a kapuban, így a 41. percre feljöttünk mínusz egyre (18–19). Hátul stabillá váltunk, és elöl is hatékonyabban kézilabdáztunk, ennek köszönhetően a 47. percben előbb Faragó Lea egyenlített, majd Gém Léna szélről lőtt találatával átvettük a vezetést (22–21).

Támadásban eléggé elbizonytalanodtak a franciák, ám válogatottunknak nem sikerült meglépnie. Majd a hét a hat elleni játékunk a gólszerzés szempontjából olykor kifejezetten jól működött, azonban néha vissza is ütött, mert többször is üres kapus gólt tudott lőni ellenfelünk. A franciák kerültek előnybe, és a hajrában ugyan nagyon igyekeztünk, ám Faragó Lea 25–27-nél hetest hibázott, az utolsó két percben pedig már nem sikerült csodát tenni. A magyar válogatott végül 29–26-ra kikapott, így ezüstérmet szerzett – világbajnokságokon ebben a korosztályban 2001, 2003 és 2022 után negyedszer. A franciák 2012 után másodszor jutottak vb-döntőbe a junioroknál, és először nyerték meg, így jelenleg felnőtt- és U20-as szinten is ők a világbajnoki címvédők.

A 2004–2005-ben született korosztály csapata, az ifjúságiak között Bohus Beáta, majd a juniorok között Szilágyi Zoltán együttese U17-es és U19-es Európa-bajnokságot nyert, az U18-as világbajnokságon bronz-, az U20-as vb-n pedig ezüstérmet szerzett.

„Most még a csalódottság dolgozik bennem, hiszen nem játszottunk jól, a francia válogatott fölénk nőtt – nyilatkozta a Sport TV-nek Szilágyi Zoltán szövetségi edző a mérkőzés után. – Pár nap múlva már biztosan tudom majd értékelni ezt az ezüstérmet, mert összességében büszkék lehetünk erre az eredményre. Sajnálom, hogy a végén nem tudtuk feltenni az i-re a pontot, pedig megvolt rá a lehetőségünk, azonban a hajrában egy-két olyan hiba becsúszott, ami eldöntötte a mérkőzést.”

(Fotó: IHF/Kolektiff)

U20-AS NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SZKOPJE
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 26–29 (13–14)
Szkopje. Vezette: Jovandics, Szekulics (szerbek)
MAGYARORSZÁG: Zaj, Imre Sz. (kapusok), Csernyánszki, Csíkos 4, Faragó L. 6 (2), Farkas J. 2, Gajdos, Gém 2, Kovács A. 4, Kövér 1, Panyi 1, Szabó A. 1, Szabó L. 2, Török F., Varga E. 3 (1), Vártok. Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán
FRANCIAORSZÁG: Lehuault, Tignon (kapusok), L. Borg 1, E. Borg 5, Colinot, Dabo, Dury 2, Errard 8, Karamoko 2, Mbata, Monteillet, Nikindanda, Perret 2, Pintat 8, Texier 1, Tucella. Szövetségi edző: Eric Baradat
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 1/0
Forrás: mksz.hu

KORÁBBAN
A 7. HELYÉRT
Izland–Svájc 29–26 (14–12)
AZ 5. HELYÉRT
Svédország–Portugália 25–26 (16–13)
A 3. HELYÉRT
Hollandia–Dánia 34–28 (18–13)

A VB ALL STAR-CSAPATA
Kapus: Zaj Klára
Jobbszélső: Manon Errard (francia)
Jobbátlövő: Alieke van Maurik (holland)
Irányító: Erin Klara Thorkelsdottir (izlandi)
Beálló: Lilou Pintat (francia)
Balátlövő: Faragó Lea
Balszélső: Matilde Vestergaard (dán)
MVP: Lylou Borg (francia)
Gólkirálynő: Jelena Vukcsevics (montenegrói) 74 góllal

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik