Xavi Pascual a veszprémi kézisek új vezetőedzője

Vágólapra másolva!
2024.06.19. 14:17
Xavi Pascual a Veszprém új vezetőedzője (Fotó: AFP)
Valósnak bizonyultak korábbi információink, a Veszprém férfi kézilabdaklub szerdán bejelentette, hogy az 56 éves spanyol Xavi Pascual veszi át a csapat irányítását. A csapat új főtámogatója a 4iG csoport, a klub a következő idény második felétől a One Veszprém nevet viseli majd.

A négy évre szóló szerződést aláíró Pascual a sportág egyik legsikeresebb mestere, 2009 és 2021 között irányította a Barcelonát, amelynek előbb kapusedzője, majd másodedzője volt, és amely irányítása alatt a világ legjobb csapatává vált. Az egykori kapusból lett edző a katalánokkal tizenegyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot, tízszer a kupát, és hatszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, ebből háromszor megnyerte, először 2011-ben, amikor még Barcelonában kézilabdázott Nagy László, a veszprémiek jelenlegi sportigazgatója is.

Távozása után, 2021-ben átvette a Dinamo Bucuresti irányítását, amellyel három év alatt háromszor nyerte meg a román bajnokságot, kétszer a kupát, bejutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, az idén pedig az Európa-liga négyes döntőjébe.

„Nagy megtiszteltetés és büszkeség számomra, hogy az elkövetkező idényekben csatlakozhatok a Veszprém Handball Club családhoz. Minden kézilabda szerető tudja, hogy a világ egyik legnagyobb csapata a Veszprém. Tisztában vagyok azzal, hogy mit jelent ennek a klubnak az edzőjének lenni. Komoly felelőséggel és elvárásokkal jár. Ellenfélként már tökéletesen ismerem, hogy milyen érzés a Veszprém Arénában játszani, de remélem, hogy mostantól minden meccsen a szurkolókkal együtt élvezhetem majd ezt a mágikus erőt. A csapattal rengeteget fogunk dolgozni azért, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, és így a szurkolóink is büszkék lehessenek ránk. Végül szeretnék köszönetet mondani a Dinamo Bucurestinek az eddigiekért, az együttműködésükért, és mindenekelőtt köszönöm a Veszprém Handball Club-nak, hogy bizalmat szavaztak nekem. Hajrá Veszprém!” – fogalmazott Xavier Pascual a klub hivatalos honlapjának.

Pascual előtt három évig a Momir Ilics, Gulyás Péter kettős irányította a csapatot, amely az elmúlt két évben lemaradt a BL négyes döntőjéről. Bartha Csaba ügyvezető Pascual kinevezésének bejelentésekor éppen ezért nem véletlenül hangsúlyozta, hogy a fő cél a BL final fourba jutás.


„Néhány hónappal ezelőtt már volt egy beszélgetésünk Xavi Pascuallal, ami végül nem hozott eredményt, de mostani második felvonás már sikeresnek bizonyult – mondta lapunknak Nagy László.Az elmúlt időszakban felgyorsultak az események, a bajnokság végén nem volt könnyű meghozni egy ilyen döntést sem neki, sem nekünk. Erre a váltásra azonban szerintem mindkét részről szükség volt, és relatíve gyorsan meg tudtunk egyezni.”

Az 56 éves szakember június végén érkezik Veszprémbe, és a tervek szerint augusztus elsején kezdi meg a munkát azokkal a játékosokkal, akik nem utaztak ki az olimpiára, a csonka keret pedig utánpótlás-játékosokkal egészül ki. Már csak kisebb változás várható a csapatban, Nagy szerint egy, legfeljebb két játékos leigazolását tervezik még, az egyiket hamarosan be is jelentik. A pletykák szerint Pascual hozná magával a horvát irányítót, Luka Cindricet Bukarestből, de ezt egyelőre senki sem erősítette meg.

„Pascual nagyon jó és tapasztalt edző, amit az eredményei is alátámasztanak, úgyhogy bízunk benne, hogy a közös munka eredményes lesz – fogalmazott Nagy László. – Három évig dolgoztam vele együtt játékosként, szakmailag és emberileg is nagyon jó véleményem van róla, nagy munkabírású és nagyon felkészült szakvezető, aki a játékosaival is remekül bánik. Szerettem vele dolgozni. Azóta, hogy a trénerem volt, eltelt több mint egy évtized, és csak tapasztaltabb lett, amit remélem, Veszprémben fog majd kamatoztatni.”

A szerdai sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a távozó Telekom után a 4iG Csoport lett a kézilabdaklub fő támogatója, a csapat neve hivatalosan One Veszprém lesz a következő idény második felétől, amikor a vállalatcsoport bevezeti új távközlési márkáját. A márkanév a tervek szerint a Veszprém Aréna elnevezésében és arculatában is megjelenik majd a jövőben.

A veszprémi klub közleményében hozzátette, hogy a 4iG Csoport 2+1 évre szóló támogatása hozzájárulhat a magyar kézilabdasport fejlődéséhez és nemzetközi elismertségének növeléséhez is. A megállapodás értelmében a 4iG és a Veszprémi Kézilabda Klub partnersége júliusban veszi kezdetét, és a felnőtt férfi kézilabda csapat mellett vonatkozik az utánpótlás csapatok támogatására is. 

(Fotó: Dömötör Csaba)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik