Fazekas Gergő a családi örökséget vinné tovább

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.04. 10:17
Fazekas Gergő remek idény után készülhet az olimpiára (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
A 20 éves Fazekas Gergő a magyar férfi kézilabda-válogatott keretének legfiatalabb játékosaként vághatott neki a nemzeti csapat olimpiai felkészülésének.


Nem ritka kézilabdában, hogy a sportág generációkon átívelő szenvedéllyé válik egy-egy családban. Minden idők egyik legnagyobb játékosa, Talant Dujsebajev jelenleg két fiának, Alexnek és Danielnek az edzője a lengyel Kielcében. Melvyn Richardson egy hónappal ezelőtt a BL négyes döntőjének legértékesebb kézilabdázója lett, édesapja, Jackson a kilencvenes évek egyik leglátványosabban játszó sztárja volt.

Magyarországnak is megvannak a kézilabdás dinasztiái. A 214-szeres válogatott Szilágyi István egyik fia, Viktor a THW Kiel sportigazgatója, másik fia, Zoltán pedig néhány napja vezette vb-ezüstéremre a női juniorválogatottat, emellett ő a DVSC vezetőedzője. Aki látta a szélsőként legendává váló Iváncsik Mihály varázslatos megoldásait, biztosan nem felejti, nem véletlen, hogy Gergő és Tamás is szélsőként vált válogatott játékossá. Hasonló párhuzam nem vonható a kapus Fazekas Nándor és fia, az irányítóként kiteljesedő Gergő között, de ő is szépen halad afelé, hogy egy évtized múlva a magyar kézilabda legnagyobb alakjai között köszöntsük.

„Édesapám két olimpián járt, ő is azt mondta nekem, hogy az olimpiát nem lehet összehasonlítani semmi mással – mondta Fazekas Gergő a Nemzeti Sportnak, akinek édesapja 2004-ben és 2012-ben állhatott a nemzeti csapat kapujában. – Olyan emberekkel tudsz találkozni az olimpiai faluban, akikkel a hétköznapi életben nem sűrűn. Imádom a teniszt. Remélem, néhány teniszezővel össze fogok futni a faluban. Apa 2012-ben az amerikai kosarasokkal találkozott, de ők most lehet, hogy nem ott lesznek, ahol mi. Magyarországon is rengetegen követi az eseményeket, sokan fognak szurkolni nekünk, értük is küzdünk, bízom benne, hogy meglesz az eredménye.”

A 20 éves irányító önbizalommal telve jöhetett haza négy héttel ezelőtt Lengyelországból, hiszen csapatával, a Wisla Plockkal 2011 után sikerült letaszítaniuk a hazai trónról a Kielcét. Az elmúlt hetekben igyekezett rápihenni az olimpiai felkészülésre, amit a válogatott a felcsúti edzőtáborban végez. Az egyéni edzéstervet, amit az erőnléti edző Tord Ellingsen adott ki a „pihenősebb” hetekre, becsülettel elvégezte, s ez az első teszteken rögtön megmutatkozott.

Minden egyes tesztnek nagy jelentősége van, hiszen a közvetlen felkészülést elkezdő húsz játékosból csak 14-en kerülhetnek be az olimpiai keretbe, hárman pedig tartalékként mehetnek Párizsba. Vagyis három kézilabdázónak nemsokára véget ér az olimpiai álom. „Sok múlik a felkészülési meccseken és az edzéseken. Minden játékos azért hajt, hogy benne legyen a tizennégyes vagy tizenhetes keretben, de a szövetségi kapitány dönti el, kikre lesz szüksége” – mondta Fazekas, akinek a győztes mentalitása a kitűzött céljaiban is megmutatkozik.

„Az én mentalitásom az, hogy minden meccset szeretnék megnyerni. Ha tényleg így alakul, aranyérem lesz a vége. Tudom, nem mi vagyunk a favoritok, viszont mindent bele fogunk adni, megvan a kellő önbizalma a csapatnak, és egy olimpián bármi megtörténhet. A sportág csúcsa az olimpia, mindenki ott szeretné igazán megmutatni magát és a legjobb eredményt elérni. Itt minden meccsen meg kell halnod a pályán, hogy győzelemmel gyere le. Nüanszok fognak dönteni, egy védés, egy gól, egy labdaszerzés sorsdöntő lehet, remélem, ezek a mi javunkra fognak kedvezni. Nagyon izgatott vagyok, de nem vagyok izgulós típus, és nem is szeretném túlgondolni. Lépésről lépésre haladok, meglátjuk, ez elég lesz-e ahhoz, hogy valóra váljon az álmom.”

A PÁRIZSI PROGRAM
Csoportmérkőzések, Párizs. Július 27.: MAGYARORSZÁG–Egyiptom, 11. Július 29.: – Argentína, 21. Július 31.: –Norvégia, 9. Augusztus 2.: –Dánia, 9. Augusztus 4.: –Franciaország, 16.
Helyosztók, Lille. Augusztus 7.: negyeddöntő. Augusztus 9.: elődöntő. Augusztus 11.: a 3. helyért, döntő
FELKÉSZÜLÉSI ÉS OLIMPIAI MÉRKŐZÉSEK
Július 13., Győr: –Szlovénia, 17. Július 19., Stuttgart: –Németország, 17.15. Július 20., Stuttgart: –Japán, 15

A házigazda és címvédő Franciaország mellett az olimpiai bajnoki cím másik várományosa a legutóbbi három világbajnokságot megnyerő Dánia lesz. Nikolaj Jacobsennek, a csapat szövetségi kapitányának nehéz döntéseket kellett meghoznia, amikor kijelölte 14+3 tagú keretét. Két szupersztár kapusa, Niklas Landin és Emil Nielsen miatt Kevin Möller csak a tartalékok közé került, a veszprémi Mike Jensen és a PSG-t erősítő Jannick Green pedig egyaránt kimaradt. Óriási meglepetésre a 42 éves Hans Lindberg sem utazhat Párizsba, ahová a dánok klasszikus jobbszélső nélkül mennek – valószínűleg Niclas Kirkelökke lesz, aki jobbátlövőként lemegy a sarokba. A Füchse Berlinben kiemelkedő idényt futó Lasse Andersson a januári Eb-keretből még kimaradt, most a tartalékok között várja, hogy bevessék. 

Az Aalborg két fiataljára, Mads Hoxerre és Thomas Arnoldsenre is fontos szerep várhat, ha nem megy a játék a Gidsel, Hansen, Pytlick hátsó triónak, akkor a rutinos Rasmus Laugéval kiegészülve ők ketten lendíthetik át az együttest a holtponton. A világ legerősebb bajnokságának számító Bundesliga MVP-je, egyben a januári Eb legjobb védője, Magnus Saugstrup mellett Simon Hald és Henrik Möllgaard jelenti a garanciát arra, hogy a dánok védekezése rendben lesz. A 36 éves Mikkel Hansen pályafutása utolsó nagy megméretésére készül. Gidsel és Hoxer jelenléte miatt esélye sem volt a párizsi repülőjegyre a 23 esztendős jobbátlövőnek, Emil Madsennek sem, aki 2023-ban a BL és a dán bajnokság gólkirálya lett. Dánia a magyar válogatottal azonos csoportba került az olimpián.

A DÁN VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok: Niklas Landin, Emil Nielsen
Jobbszélső: Niclas Kirkelökke
Jobbátlövők: Mads Hoxer, Mathias Gidsel
Irányítók: Thomas Arnoldsen, Rasmus Lauge
Beállók: Simon Hald, Magnus Saugstrup
Balátlövők: Mikkel Hansen, Henrik Möllgaard, Simon Pytlick
Balszélső: Emil Jakobsen, Magnus Landin
Tartalékok: Kevin Möller (kapus), Lasse Andersson (irányító), Lukas Jörgensen (beálló)

Mikkel Hansen (fotó: afp)
Félelmetesen erős dán keret az olimpiára

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik