Kiss Szilárd: Az elmúlt 80 év egy pillanat volt, egy szép pillanat

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 10:14
Idősebb Kiss Szilárd (Fotó: Török Attila)
Hétfőn töltötte be nyolcvanadik életévét idősebb Kiss Szilárd kézilabda-mesteredző, aki hosszú, tartalmas és sikeres pályafutása során klub- és válogatott szinten is kiemelkedő eredményeket ért el csapataival. A 80 éves szakember a Nemzeti Sportrádió vendége volt.

„Az alapfoglalkozásom testnevelőtanár. A TF-en kéziztem. Nem voltam nagy kézis, de nem akarom magam alul sem értékelni – mesélte Kiss Szilárd a játékospályafutásáról. – Tizennyolc évesen kezdtem el, addig nem is láttam kézilabdát.”

Kiss Szilárd az edzői karrierje első évtizedeit férfivonalon töltötte. A Csepel Autó, a Gödöllő és a MÁV Előre után 1972 és 1978 között a Szondi SE-nél tevékenykedett. Az Alba Regiánál teljesített egy idény után 1979-től egy év győri megszakítással csaknem húsz esztendőn át dolgozott vezetőedzőként és edzőként a Veszprémnél. 1997 és 1999 között a magyar férfiválogatott szakmai stábját is erősítette, 2004 második felében a női együttes szövetségi kapitánya volt.

Kétezertől 2006-ig a Dunaújváros női sikercsapatát gardírozta, utána női vonalon megfordult még Hódmezővásárhelyen is, továbbá irányította a Várpalota másodosztályú férficsapatát. Kétezertizenkettő októberétől szakmai igazgatóként dolgozott a Siófok KC női egyesületénél, a minél eredményesebb utánpótlás-nevelésért fáradozott éveken át, majd 2018-tól a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián igyekezett átadni a tudását a jövő reménységeinek.

A férfiválogatottal világbajnoki negyedik (1997) és 11. (1999), illetve Európa-bajnoki hatodik helyezést (1998) ért el, míg a nőket bronzéremig vezette a hazai rendezésű kontinenstornán húsz évvel ezelőtt. Klubszinten négyszeres bajnok és ötszörös Magyar Kupa-győztes, a Dunaújvárossal 2003-ban döntőt játszott a női EHF-kupában, továbbá kétszer jutott be az elődöntőbe a Bajnokok Ligájában.

Róla nevezték el a 2018 márciusában átadott siófoki multifunkciós csarnokot, valamint a helyi sportkollégiumot is, míg a Magyar Kézilabda-szövetség az edzői kategóriában tavaly áprilisban a legmagasabb kitüntetésben, Török Bódog-életműdíjban részesítette.

„A kézilabda – amely dinamikájában változott – vissza fog kanyarodni oda, hogy nem betuszkoljuk magunkat, hanem tizenegyről lövünk kapura – fogalmazott Kiss Szilárd, aki kritikával illette a passzívszabályt. – A játékvezető úgy alkalmazza, ahogy éppen akarja. Nem hiszem, hogy helyes ez így.”

A fiatalok kiválasztásához mindig is értett. „Nagyon ritkán fogtam mellé. Jó szemem van hozzá. A játékosnak mindig az erényét nézem. Nem azt, hogy mi az, amit nem tud, hanem azt, hogy mi az erénye. Például hogy gyors keze van, hogy gyors lába van, hogy jól gondolkodik, hogy nagyon jó döntéseket hoz.”

Arra a kérdésre, hogy ha visszatekint az elmúlt nyolcvan évre, változtatna-e valamin vagy úgy volt jó minden, ahogy volt, így felelt: „Összefoglalom, jó? Az elmúlt nyolcvan év egy pillanat volt. Ez egy pillanat volt. Egy szép pillanat!”

A TELJES, TÖBB MINT FÉL ÓRÁS BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik