Hosszabbítás után Eb-bronzérmes a magyar U18-as kézilabda-válogatott

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.08.18. 19:00
Eb-bronzérmes a magyar kézilabda-válogatot (Fotó EHF/Stefan Ivanovic)
A magyar ifjúsági fiú kézilabda-válogatott hosszabbítás után 36–34-re legyőzte Izlandot, amivel megszerezte a bronzérmet a montenegrói Európa-bajnokságon. A döntőt a szintén hosszabbítás után győzedelmeskedő Svédország nyerte Dánia ellen.

A magyar ifjúsági (U18-as) fiú kézilabda-válogatott a csoportja második helyén jutott tovább a montenegrói korosztályos kontinenstornán. A felsőházi középdöntőben előbb a németeket, majd a szerbeket is legyőzte a Gulyás István szövetségi edző által irányított csapat, amely ismét másodikként zárt, miután a dánokkal szemben három góllal alulmaradt.

A svédek elleni elődöntős vereség után a bronzmérkőzésen Izland várt a csapatra. Az északiak az első támadástól kezdve előnyben játszottak. A mieink a félidő közepén, 13–13-as állásnál érték utol őket. A zárkózásból Vincze Péter és Fazekas Máté egyaránt négy góllal vette ki a részét, sőt nem sokkal később ideiglenesen még a vezetést is megszereztük, a szünetre mégis egygólos izlandi előnnyel mehettek a felek.

A második félidőt sok hibával és eladott labdával kezdte a magyar csapat, ennek eredményeként tíz perc után már négyre nőtt a különbség. A végjátékhoz érve viszont Sikler Kristóf és Hoffmann Balázs góljaival folyamatosan csökkentették a hátrányt a mieink, kétszer még az egyenlítésért is támadhattak, azonban mindkétszer eladott labda lett az akció vége. Németh Bulcsú piros lapja és a sikeres izlandi hetes után ismét két gól volt a hátrány az utolsó perchez érve. A magyarok legjobbja, Eklemovic Márkó kétszer is villant, közben Balogh Ádám is bemutatott egy védést, így 32–32-es állással zárult a rendes játékidő.

Az első öt perc elején Izland szerzett vezetést, majd az utolsó előtti másodpercben Mészáros egyenlített. A hosszabbítás második félideje Sikler góljával indult, aztán Mészáros megduplázta a magyar előnyt, végül Fazekas üres kapus lövése is gólt ért. Innen már nem volt visszaút: a magyar válogatott 36–34-es győzelemmel bronzérmet szerzett. A mieink legeredményesebb játékosa a hét gólig jutó Eklemovic volt.

ÍGY ÜNNEPELT A LEFÚJÁST KÖVETŐEN A MAGYAR CSAPAT

„Sokáig olyan érzésem volt, hogy négy-öt gólos vezetéssel nyerhető meccs lehetett volna ez a mai, de még rutintalanok vagyunk, és annyi hibát követtünk el, hogy ezzel magunknak tettük szorossá a találkozót, legalábbis én belülről ezt éreztem. Mindenesetre nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy a végére sikerült felülkerekednünk ezen, és hazavihetjük a bronzérmet. A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, hogy csak az tudja megnyerni a meccset, aki az elődöntő miatti csüggedtségét maga mögött tudja hagyni, nekünk sikerült átlépnünk a csalódottságon, és megküzdöttünk a győzelemért. Köszönjük a támogatást!” – értékelt Gulyás István, a férfi ifjúsági válogatott szövetségi edzője.


A magyar csapatot csak két együttes verte meg a tornán, Dánia és Svédország. Ez a két válogatott találkozott a döntőben. A svédek már a hetedik percben háromgólos előnyre tettek szert, ami a félidőre ötre nőtt. A dánok apránként lopták a távolságot a második játékrészben, végül két másodperccel a vége előtt Arvid Andreasson gólja kellett a svédeknek a hosszabbítás kiharcolásához. Ott viszont már nem volt kérdés, Svédország 37–36-os győzelemmel begyűjtötte az aranyérmet.

A dánok részéről Gustav Sunesen tíz, Oskar Jakobsen kilenc gólig jutott. A svédek legjobbja a hat találatot jegyző Nikola Roganovic volt, emellett hárman is öt góllal fejezték be a mérkőzést.

KÉZILABDA
U18-AS EB, FÉRFIAK
A 3. helyért
Izland–Magyarország 34–36 (16–15, 32–32, 33–33) – hosszabbítás után
Podgorica, Bemax Aréna. V: Fotakidisz, Kinatzidisz (görögök)
IZLAND: Pilman, Sigurdarson (kapusok), Asare, Bergdórsson 6, Darkoh, Fannarsson, Gunnarsson, Gunnarsson, Gudmundsson 6 (3), Halldórsson 8, Heimisson 4, Hjartarson 2, Jónatansson, Montoro, Pantano 3, Sindrason 5. Edző: Heimir Rikarsson
MAGYARORSZÁG: Balogh, Várady-Szabó (kapusok), Apró, Eklemovic 7, Fazekas 5 (1), Fülöp, Gáncs-Pető, Hoffmann 4, Kovács 3, Mészáros 4, Németh 4, Racskó, Sikler 5, Szabó, Vincze 4, Zakor. Edző: Gulyás István
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/1

Az 5. helyért
Németország–Szerbia 29–23 (18–11)
A 7. helyért
Norvégia–Spanyolország 38–37 (18–17)
Döntő
Dánia–Svédország 36–37 (12–17, 29–29, 32–31) – hosszabbítás után
Legjobb dobók: Sunesen 10, Jakobsen 9, ill. Roganovic 6, Hallber 5, Arnelin 5, Hultberg 5

A magyar férfi ifjúsági válogatott Eb-kerete
Kapusok: Balogh Ádám (Pick Szeged), Várady-Szabó László (BFKA-Veszprém)
Jobbszélsők: Kovács Boldizsár (FTC), Kucsera Máté (Pick Szeged)
Jobbátlövők: Racskó Máté (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Sikler Kristóf Barnabás (NEKA)
Irányítók: Apró Botond (BFKA-Veszprém), Eklemovic Márkó (MOL-Tatabánya KC), Fülöp Péter (FTC)
Beállók: Mészáros Máté (Pick Szeged), Németh Bulcsú Botond (Pick Szeged), Szökrényes László (BFKA-Veszprém)
Balátlövők: Fazekas Máté (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Szabó Levente Zsolt (BFKA-Balatonfüred), Vincze Péter (Pick Szeged)
Balszélsők: Gáncs-Pető Máté (BFKA-Veszprém), Hoffmann Balázs (BFKA-Veszprém)
Szövetségi kapitány: Gulyás István

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik