Az utolsó pillanatokban harcolta ki a győzelmet a Tatabánya az Európa-liga nyitányán

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 20:25
Fotó: Kovács Péter
A MOL Tatabánya KC hazai pályán 28–27-re legyőzte a cseh Baník Karvinát a férfi kézilabda Európa-liga csoportkörének első fordulójában.

 

A FÉL KERET KICSERÉLŐDÖTT a nyáron Tatabányán, így kíváncsian várhattuk, hogy mire megy az Európa-ligában. A bajnoki bronzérmesnek nem kellett selejteznie, így egyből a csoportkörben kezdhette meg a sorozatot. Ez már csak azért sem mindegy, mert ahogyan az FTC esetében láthattuk, bele lehetett szaladni egy erős ellenfélbe, a dán Silkeborg ki is ejtette a zöld-fehéreket.

A Bányásznak tavaly nem sikerült bejutnia a középdöntőbe, most Cristian Ugalde iránymutatásával próbálja meg ugyanezt. A címvédő Flensburg-Handewitt egyértelműen jobbnak tűnik a magyar csapatnál, amelynek a horvát MRK Sesvetét és a cseh Baník Karvinát kéne maga mögé utasítania. A hazai mérkőzések kritikusak egy ilyen rövid csoportkörben, ahogyan egy sikeres nyitány szintén nagy lendületet adhat.

Már egy órával a kezdés előtt nagy buli volt az aréna parkolójában, körülbelül ötven cseh szurkoló kísérte el a csapatát. A körülbelül 400 kilométeres út végén előkerültek a hangszórók, és jöhetett a retró diszkózene, aminek a hangja egyből beterítette a placcot.

 

„Zdar bůh”, azaz „Jó szerencsét!” – állt a tatabányaiak molinóján. Ez nem véletlen, hiszen ahogyan Tatabánya, úgy az Ostrava mellett lévő Karviná is a bányászatáról volt híres. A PSG-től érkező Sadou Ntanzi góljával indult a találkozó. A kapuban a két kitűnő magyar kapus közül Székely Márton kezdett, Bartucz László a kispadon kapott helyet. Ugalde döntése hamar beigazolódott, a korábbi válogatott játékosnak a meccs első szakaszában volt egy kilenc perces kapott gól nélküli időszaka is, miközben dobott egyet az ellenfél üres kapujába.

„Tudtuk, hogy a Karviná nem nyaralni jön ide, hanem szeretné kiharcolni magának a két pontot. Sokat készültünk a meccsre, örülök, hogy a végén mi voltunk a szerencsésebbek. A szünetben hattal vezettünk, ekkor az öltözőben megbeszéltük, hogy most kell megroppantanunk az ellenfelet. Épp az ellenkezőjét csináltuk, mint amit kellett volna, elveszítettük az előnyt, ami óriási hiba volt. Köszönjük mindkét csapat szurkolóinak, hogy jó hangulatot teremtettek az arénában.”
Vélemény: Matej Havrán, a Tatabánya balátlövője

Mindkét együttes a szaggatott vonalig feltolt védekezéssel próbált gátat szabni a támadásoknak. Ez a terve a Tatabányának jött be, Christian Dissinger játszi könnyedséggel vert meg mindenkit, akivel szembe találta magát. (9–4) A szünet előtt hét mezőnyjátékossal próbált meg felzárkózni a Karviná, de Rodríguez Pedro és Krakovszki Zsolt is szemfüles labdaszerzés után büntetett.

A második félidő 16–10-ről kezdődött, de a csehek nyolc perc alatt visszazárkóztak mínusz egyre. Ugalde ekkor időt kért, és Ntanzival együtt beküldte Juga Enomotót is. A két fürge, jól egy-egyező játékos ismét dinamikát adott a támadásoknak, de a nagyobb gondok védekezésben jelentkeztek. Az időközben a kapuba beálló Bartucz óriási védése kellett, hogy a rivális a 46. percben még ne egyenlítsen.

Ám ez a látottak alapján elkerülhetetlen volt, Ondrej Skalicky góljával 23–23-nál ez megtörtént. Sőt, Denis Harabis találatával rögtön a vezetést is átvették. A hazai csapatnak az utolsó öt percben meg kellett mutatni a karakterét, hogy ne záruljon sokkolóan a meccs, ezt Enomoto vezérletével meg is tudta tenni.

A Tatabánya nagy izgalmak közepette, 28–27-re győzött. A mindent eldöntő gólt Patrick Lemos dobta 11 másodperccel a vége előtt. Egy hét múlva jön a Sesvete elleni idegenbeli összecsapás.

A csoport másik keddi mérkőzésén a horvátoknak nem volt esélye a Flensburg ellen, a címvédő 42–25-re nyert.

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-LIGA, ELSŐ CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ, G-CSOPORT
Mol Tatabánya KC–HC Baník Karviná (cseh) 28–27 (16–10)
Tatabánya, 1500 néző. V: Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak)
TATABÁNYA: SZÉKELY M. 1 – Rodríguez P. 3, Maras 3, Ntanzi 3, Topic 2, DISSINGER 3, Krakovszki B. 1. Csere: Bartucz (kapus), Lemos 2, ENOMOTO 6 (3), Prztula 3, Havrán, Plaza 1. Edző: Cristian Ugalde
KARVINÁ: V. Kostálek – Harabis 2 (1), BLIZNYUK 7, Nantl 3, SOLÁK 6, Prasivka, SKALICKY 5. Csere: Mira (kapus), Kristek, Uzek 2, Franc, Bajer 2. Edző: Michal Bruna
Az eredmény alakulása. 3. perc: 1–2. 13. p.: 6–2. 17. p.: 9–4. 25. p.: 14–7. 38. p.: 18–17. 43. p.: 21–20. 53. p: 23–24. 57. p.: 27–25. Kiállítások: 8, ill. 8 perc. Hétméteresek: 3/3, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Cristian Ugalde: – Tíz napunk volt felkészülni a válogatott szünet miatt, tudtuk, hogy nem adhatunk könnyű lehetőségeket a jó erőből álló ellenfélnek. Sokáig nagyon jól játszottunk, az első félidőben kiválóan védekeztünk, aztán a szünet után elkövettünk néhány taktikai hibát, és könnyű gólokat kaptunk.
Michal Bruna: – Nagyon megtisztelő volt olyan nagy csapat ellen lejátszani az első európai kupameccsünket, mint a Tatabánya. Nehezen indult, aztán a második félidőben hét mezőnyjátékossal támadva felzárkóztunk.

A csoport másik meccsén
Flensburg-Handewitt (német)–Sesvete (horvát) 42–25 (21–17)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik