Az elsőbbség az NBA-é

S. T. R.S. T. R.
Vágólapra másolva!
2002.07.07. 21:29
Címkék
Dávid még mindig a tengerentúlra készül
Dávid még mindig a tengerentúlra készül
Dávid még mindig a tengerentúlra készül
Dávid még mindig a tengerentúlra készül
Dávid még mindig a tengerentúlra készül
Dávid még mindig a tengerentúlra készül
A túra amolyan körutazás jellegű: ismerd meg Új-Zélandot! Nincs két egymást követő nap, amelyet azonos bázison töltene a csapat, miközben persze egymást érik a meccsek. Tegyük hozzá, az "Új-Zéland–Magyarország vándorcirkusznak” mindenütt hatalmas sikere van.
Akárcsak a férfi válogatottba több hónapos pauza után visszatérő Dávid Kornélnak. Hazánk eddigi egyetlen, az amerikai profi ligában is megfordult kosarasa érdekes esztendőket tudhat maga mögött, hol játszott, hol nem, hol volt csapata, hol pedig nem, miközben három számára különlegesen varázslatos betű lebegett a szeme előtt.
NBA.
Ezt hajtogatta, miközben Strasbourgban néhány meccs után a lábai előtt hevert a drukkerhad, s ezt szajkózza most is. Most, amikor újra magára húzta a válogatott trikóját, s most, amikor lenyűgözi az új-zélandiakat. Szombaton 31 pontot pakolt a gyűrűbe, és a statisztikai lap tanulsága szerint fenomenálisat alkotott. Ezek után hinnék, hogy a világ túloldalán portyázó kis magyar csapat legjobbjának egyelőre fogalma sincs, ősztől melyik klubban keresi a kenyerét?
– Gratulálok a legutóbbi alkotásához.
Báder Márton elsô számú center lehet

NOVO MÉSTO. A Krka Telekom elsô számú centere, a NBA-ban is megfordult horvát Mate Skelin mellett kellett volna küzdenie a játéklehetôségért a Székesfehérvárról Szlovéniába igazolt Báder Mártonnak. Azonban a magyar kosaras váratlanul a csapat egyik fontos tagjává válhat, hiszen Skelin a múlt héten elutazott Amerikába, ahol a New York Knicks szerzôdtetné. A 27 éves Skelinért több olasz csapat is érdeklôdik, de mivel a két évvel ezelôtti NBA-s szereplésével elégedetlen volt a 214 centis center, valószínûleg a New York-i lehetôséget választja. Mindez pedig azt jelentené, hogy megnyílna az út Báder Márton elôtt.

Dôl a pénz az Euroligába

ZáGRáB. A Cibona Zagreb vezetôsége bejelentette, hogy az Euroliga megnyerésére is képes gárdát akar összeállítani. Egyebek közt azért is, mert az Euroligában való szereplés óriási pénzt hoz, s mint köztudott, a minél jobb helyezés alapján történik a pénz osztása. Az anyagiakat illetôen a zágrábi „farkasok” jelenleg az utolsó, a nyolcadik csoportban tanyáznak a litván Zalgiris, a német Alba Berlin, a jugoszláv Buducsnoszt és a két újonc, az olasz Siena és a görög Iraklisz társaságában. Ezek a csapatok „csak” 300 ezer dollárt kaszálnak.
A legjobbak – Maccabi, Kinder, Benetton és Panathinaikosz (ha marad az Euroligában) az elsô fizetési osztályba soroltattak évi 800 ezer dollárral.

A Barcelona, az Olympiakosz, az Efes Pilsen és a Tau Ceramica 750 ezer dollárt kap évente, míg a harmadik kalapba sorolt AEK, Real Madrid, CSZKA és Skipper 700 ezret. A következô csoportot az Union Olimpija, és az Ülker alkotja 650 ezer dollárral, 600 ezerrel számolhat a két francia elitklub, az Asvel és Pau-Orthez, 450 ezerrel a lengyel Slask, 415 ezerrel a spanyol Unicaja. Az említett összegek mellett a klubokat illeti a tévéközvetítésekért kifizetett összeg 75 százaléka is. A felsorolt klubok közül a legjobb szerzôdést az izraeli Maccabi Tel-Aviv kötötte, hiszen a mérkôzéseinek közvetítéséért idényenként négymillió dollárt kaszál – jelentette tudósítónk, Heka László.

Luka Pavicsevics ismét a Crvena zvezdában

BELGRÁD. Luka Pavicsevics, a Jugoplastika Split egykori kosarasa, aki nemrégiben Magyarországon, a Soproni Ászok együttesében is kosarazott (az utóbbi évet a francia Besanconban töltötte), valamint a Crvena zvezda még három korábbi kosarasa, Borko Radovics, Zlatko Bolics és Goran Csakics aláírta a négy évre szóló szerzôdést a belgrádiakkal. Különösen a 34 éves, egykori válogatott Pavicsevics hosszú idôre szóló szerzôdtetése számít meglepônek. Azonban a klub illetékesei ragaszkodtak a rutinos volt játékosok hazatéréséhez, hiszen a fiatal csapatnak szüksége lesz a rutinos kosarasokra, fôleg, mert a klub az idén a Goodyear Ligában is érdekelt – jelentette tudósítónk, Szondi Ildikó.
– Köszönöm, illetve köszönjük – felelte Dávid Kornél. – A csapat nevében. Tudniillik, a hazaiak elleni második meccsen mindenkinek nagyon jól ment a játék. Igazság szerint már az első összecsapást is meg kellett volna nyernünk, de az utolsó négy percet elszúrtuk. Másodszor nem követtünk el ekkora hibát, meg aztán úgy célzott a csapat, hogy Tab Baldwin edző, az új-zélandiak szövetségi kapitánya a mérkőzés után egyfolytában azt kérdezgette, húsz óra elteltével hogyan tudtunk ekkorát javulni.
– Ezek után kérdezni is fölösleges: a civakodás a múlté, Ön és a válogatott kapitánya között?
– Túl vagyunk rajta, megbeszéltük, tisztáztuk a félreértéseket Varga Mátyással, és őszintén mondom, nagyon élvezem ezt a túrát. Jó a hangulat a társaságon belül, és remek a csapat is.
– Na és milyenek a házigazdák?
– Agresszíven kosaraznak, kicsit talán durván, látszik, hogy van néhány olyan emberük, aki Amerikában tanult vagy tanul. Másfél hónap múlva már a világajnokságon játszanak, érezni rajtuk, hogy a csapatba kerülés a tét.
– Azért azt kijelenthetjük, hogy nem Új-Zéland szerzi majd meg az aranyérmet Indianapolisban, nemde?
– Igen, ez valószínű, de azért ne becsüljük le őket.
– Ha már Amerikánál tartunk: megy?
– Előfordulhat. Több NBA-klub is érdeklődik irántam, úgyhogy lehet, hogy a hazaérkezésünket követően ismét útra kelek. Most kezdődnek a nyári ligák, megeshet, hogy valamelyikben jelenésem lesz.
– Mégis milyenek az esélyei?
– Az nem az én malmomra hajtotta a vizet, hogy a június végi drafton nagyon sok játékos volt a magasbedobó posztról, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellenék. A menedzserem dolgozik az ügyön…
– Európa?
–Van egy egészen konkrét ajánlatom, az egyik euroligás együttestől, de hogy melyik ez a gárda, ne is kérdezze. Majd meglátjuk, összejön-e.
– A Strasbourg legalább biztos pontnak látszik.
– Igen, a franciák nagyon szeretnék, hogy visszamenjek hozzájuk, nem titok, hogy jobb kondíciókat kínálnak, mint tavaly.
– Nos, amíg nem dől el semmi, nézzük a jelenlegi erősorrendjét!
– Az elsődleges cél mindenképpen az, hogy vissza tudjak menni Amerikába, tehát a sorrendem: NBA, valamelyik egyesület az öreg kontinens legjobbjai közül, végül pedig a Strasbourg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik