Férfi kosárlabda: bravúr lenne a győzelem Litvánia ellen

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 10:05
Hanga Ádám, a Real Madrid klasszisa úgy véli, ha jól játszik a magyar férfi kosárlabda-válogatott, és a sportág istenei is mellé állnak, meglepetést szerezhet Litvánia ellen a szerdai világbajnoki selejtezőn Szombathelyen.

Nagyon várja már Hanga Ádám, hogy ismét tétmeccsen húzza magára a magyar válogatott mezét (Fotó: Dömötör Csaba)
Nagyon várja már Hanga Ádám, hogy ismét tétmeccsen húzza magára a magyar válogatott mezét (Fotó: Dömötör Csaba)
Nagyon várja már Hanga Ádám, hogy ismét tétmeccsen húzza magára a magyar válogatott mezét (Fotó: Dömötör Csaba)
Nagyon várja már Hanga Ádám, hogy ismét tétmeccsen húzza magára a magyar válogatott mezét (Fotó: Dömötör Csaba)
Nagyon várja már Hanga Ádám, hogy ismét tétmeccsen húzza magára a magyar válogatott mezét (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Vérbeli sztárgárda ellen kezdi el szerda este Szombathelyen a világbajnoki selejtező második körét a magyar férfiválogatott, amely az Arena Savariában a háromszoros Európa-bajnok, korábbi világbajnoki bronzérmes Litvániát látja vendégül. A mérkőzés érdekessége, hogy a két gárda szeptember 6-án ismét összecsap egymással Kölnben, csakhogy az már egy másik sorozat, az Európa-bajnokság csoportkörében lesz.

A vb-kvalifikáció első köréből három győzelemmel és ugyanennyi vereséggel továbbjutó magyar válogatott a K jelű hatosba került, ahol a litvánok mellett a csehekkel és Bosznia-Hercegovinával játszik még kétszer a következő fél évben, amely után a hatos első három helyezettje kijut a 2023-as vb-re, amelyet Fülöp-szigetek, Japán és Indonézia közösen rendez meg. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese nem titkoltan a két selejtezőt (szombaton Chomutovban a csehekkel játszunk a második meccsen) a szeptember elsején kezdődő kontinensviadalra készülés részeként kezeli, de természetesen ezzel együtt is győzni szeretne.

„Minden a legnagyobb rendben  – mondta vidáman a Nemzeti Sport érdeklődésére kedd délután Hanga Ádám, a Real Madrid 33 éves klasszisa, akinek valóban nagyon különleges lesz a szombathelyi összecsapás, hiszen az idén spanyol bajnokságot nyerő játékos a válogatottban öt év után lép pályára hivatalos mérkőzésen. – Bőszen készülünk a litvánok ellen, az előző három hétben megtettünk mindent, amit lehetett, hogy főleg az Európa-bajnokságra készen álljunk. Nyilván nagyon várom én is, hogy ismét tétmeccset játsszak magyar mezben! A litvánok elleni világbajnoki selejtező is szolgálja a felkészülést az Eb-re, ők azért a kontinensviadalon is esélyesek így, hogy szinte teljes kerettel játszhatnak. Kölnben fontos lenne, hogy megnyerjük az első meccset a bosnyákok ellen, az a találkozó sok mindent eldönt, mert vereséggel alighanem minden továbbjutási esély elszáll. Most persze a litvánokra készülünk, »leléptük« a figuráikat, megpróbálunk meglepetést szerezni. Segíthet ebben a hazai pálya, igenis számít, ha telt ház lesz, de csapatként kell nyerni. Kellene a jó dobóforma, a jó belső kommunikáció, s nem szabad azon agyalni, hogy az NBA-ben is sztárnak számító játékosok szerepelnek a másik csapatban. Ha a sportág istenei is mellénk állnak, nyerhetünk is.”

Litvánia sikeres felkészülésen van túl, Kazys Maksvytis szövetségi kapitány együttese mind a hét edzőmeccsét megnyerte, ebből kétszer a spanyolokat is legyőzte. A keretből Domantas Sabonis (Sacramento Kings) és Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans) emelkedik ki, a két NBA-klasszis alapvetően meghatározza a gárda játékának minőségét, s pechünkre mindkettő magasposzton játszik, ott, ahol nálunk biztosan lesz egy fontos hiányzó, a honosított amerikai Mikael Hopkins. A 206 centis center, aki főleg a palánk alatti pozíciókban jelent erősítést, rettenetes családi autóbaleset miatt utazott haza másfél héttel ezelőtt Kecskemétről a tengerentúlra, s biztosan kihagyja a szerdai találkozót.

„Még egy meccsen sem voltunk együtt a pályán, csupán egy edzésen dolgoztunk közösen    – mondta Hanga Hopkinsszal kapcsolatban. – Az emberi oldal a legfontosabb, reméljük, jóra fordul a helyzet, és később csatlakozni tud hozzánk. Nekünk magunkkal kell foglalkoznunk, én azt mondom, mindig az számít, aki ott van. Nem kell sírni, nyafogni, hogy ki hiányzik, a munkát azokkal kell jól elvégezni, akik jelen vannak.”

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, 2. KÖR
K-csoport, 7. forduló, augusztus 24., szerda
18.00:
MAGYARORSZÁG–Litvánia, Szombathely (Tv: M4 Sport)
19.00: Montenegró–Bosznia-Hercegovina
21.00: Franciaország–Csehország

A K-CSOPORT KIINDULÓ ÁLLÁSA
1. Franciaország651464–343+12111
2. Litvánia651462–421 +4111
3. Montenegró642464–428 +3610
4. Csehország633485–483 +2 9
5. Bosznia-Hercegovina633472–486 −14 9
6. Magyarország633399–469 −70 9

 

Még nem nyertünk a „triplakirályok” ellen
Szerdai ellenfelünkkel mindössze két hivatalos meccset játszott csapatunk, győzni még nem sikerült. Először 2018. február 23-án csapott össze a két együttes – a mostanihoz hasonlóan szintén világbajnoki selejtezőn – Klaipedában, ahol 80–75-re, azaz szoros meccsen nyert a házigazda. A mieink legponterősebb játékosa a 17 pontig jutó Allen Rosco volt. Öt hónappal később a csoportkör visszavágóján a szinte teljes kerettel érkező litvánok nem adtak esélyt a mieinknek, s a 15 pontos Jonas Valanciunas  vezérletével 73–50-re győztek a Tüskecsarnokban. Érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti, legutóbbi egymás elleni meccsre nevezett magyar keretből már csak hatan (Allen, Eilingsfeld János, Vojvoda Dávid, Perl Zoltán, Benke Szilárd és Keller Ákos) tagjai a jelenlegi csapatnak.
Jonas Valanciunas
Jonas Valanciunas

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik