Juhász Dorka házon belül talált megoldást

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.08.13. 07:27
Juhász Dorka (Fotó: Imago)
Elsősorban az euroligás szereplés és a fejlődés lehetősége miatt maradt és írt alá újabb egy évre az olasz kupagyőztes Schióhoz Juhász Dorka, a magyar válogatott középjátékosa.

 

– Múlt héten eldőlt, Olaszországban, Schióban folytatja − miért?     
– Az idény végén nem volt egyértelmű, hogy maradok – válaszolta a Nemzeti Sportnak Juhász Dorka, az olasz Famila Schio 24 éves magyar válogatott magasbedobója. – Nyitott voltam, sok klub érdeklődött és alaposan körbe akartam járni a lehetőségeimet. Olyan helyen szerettem volna folytatni az európai karrieremet, ahol eleget játszom és fejlődni is tudok.

– Ezek szerint a Famila Schióban megvannak ezek a feltételek.
– Így van, és az egyik fő szempont a felsoroltak mellett nyilván az Euroliga-szereplés volt.

– Hogyan értékelné első európai idényét Olaszországban?
– Összességében jól sikerült, de nem volt egyszerű… Több mint egy hónapot kihagytam a térdsérülésem miatt, ami nehezítette a beilleszkedést. Ugyanakkor befogadtak, Olaszországot megkedveltem, a klubnál kedvesek az emberek és azért sikereket is elértünk.

– Ön írt alá utoljára, amint megkötötték a szerződést, a klub jelezte, teljes a keret. Tudatosan várt ki?
– Igen, nyilván szerettem volna tudni, mielőtt aláírok, hogy kik távoznak és érkeznek, a posztomon kikkel játszom együtt. Elég speciális a jelenlegi keret, hiszen csak európai játékosok alkotják. A jövő nagy kérdése, ebből mit tudunk kihozni, kialakul-e a megfelelő összhang.

– Az előző idényében akadtak nehézségei amiatt, hogy gyakran centerposzton játszott. 
– Volt egy beszélgetésünk erről még a szerződés megkötése előtt Jorgosz Dikeulakosz vezetőedzővel, de ez nem volt sarokpontja a maradásomnak, hiszen a csapat játékstílusa megengedi, hogy a gyűrű közelében de távolabb is játszhatok, így építjük fel a taktikát.

– Jelenleg Minnesotában edz, míg a női válogatott Székesfehérváron edzőtáborozott, Montenegróban játszott edzőmeccseket, csütörtökön pedig útnak indul Afrikába a világbajnoki előselejtezőre.     
– Természetesen képben vagyok a csapat programjával, előre egyeztettünk Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal a nyárról. Meglátogatott Minnesotában, kicsit jobban megismerkedtünk, ami nyilván elősegíti a jó kapcsolatot. Folytatom a WNBA-idényt és innen szurkolok a lányoknak, akikre nagyon izgalmas és egzotikus torna vár. Nyilván össze kell szokni, el kell sajátítani a kapitány által elképzelt taktikát. Remélem, sok sikerélménye lesz a csapatnak!

– A Minnesotával vezetik a Nyugati főcsoportot, mire számít a folytatásban?
– Jól kezdtünk, aztán becsúszott néhány vereség, ami összefüggött azzal, hogy Napheesa Collier megsérült. Szerintem nekünk jól jött az olimpia miatti szünet, kilencen tudtunk edzeni, mert csak hárman szerepeltek Párizsban a keretünkből. Nagyon kiegyenlített a mezőny, de a célunk továbbra is az, hogy ott legyünk a rájátszásban a legjobb négy között.

Juhász Dorka összességében nem okozott csalódást első európai profi idényében, Olasz Kupát nyert és bajnoki ezüstérmet szerzett. A magyar középjátékos 22 bajnoki meccsen játszott, ezeken átlagban 22 perc alatt 11.8 pontot és 7.6 lepattanót szerzett, a teljesítményindexe 17-es volt, ami kiemelkedőnek számít. Ötször ért el dupla duplát, kétszer jutott húsz pont fölé. Az Euroligában sérülése miatt csak hét mérkőzésen szerepelt, ezeken átlagban 9.4 pontot és 6.4 lepattanót gyűjtött, legjobb meccse a cseh Praha elleni negyeddöntő harmadik felvonása volt, amelyen 15 ponttal és 11 lepattanóval zárt. Az Olasz Kupában deréksérülése ellenére mindkét nap vállalta a játékot, a döntőben kilenc lepattanóval segítette győzelemre együttesét a Venezia ellen.
Kupaarany és bajnoki ezüst elsőre

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik