Aranylabda 2012: Wambach tarolt, Sundhage énekelt

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2013.01.10. 16:01
Na, akkor vessük bele magunkat az idei évbe, lélegezzünk fel a töltöttkáposztás-bejglis-pezsgős ünnepek után, és lássuk, mi is történt az...

Na, akkor vessük bele magunkat az idei évbe, lélegezzünk fel a töltöttkáposztás-bejglis-pezsgős ünnepek után, és lássuk, mi is történt az idei Aranylabda-gálán! Képes-videós-színes-szagos beszámoló az ünnepségről. Meg egy csomó táblázat.Na, akkor vessük bele magunkat az idei évbe, lélegezzünk fel a töltöttkáposztás-bejglis-pezsgős ünnepek után, és lássuk, mi is történt az idei Aranylabda-gálán! Képes-videós-színes-szagos beszámoló az ünnepségről. Meg egy csomó táblázat.

Ahogy azt előzetesen vártuk, 2012 legjobb női játékosa a csodálatos évet záró Abby Wambach lett. Abby a szavazást harmadik helyen záró Alex Morgannel lenyűgöző teljesítményt nyújtott, ám míg a Kötényblog közönségkedvence még szemtelenül fiatal, az egy ideje már játékos-edzőként tevékenykedő Wambach harminckét éves, pályafutása csúcsán jár, így abszolút megérdemelten kapta ő az aranylabdát.

Marta top hármas helyezése nekem kissé bizarrnak tűnik. A brazil támadó érdemeit nem kisebbítendő megjegyezném, hogy a dobogón a kanadai Christine Sinclairnek kellett volna állnia, aki az olimpián a csapat agya, szíve és motorja volt egyszerre. (Arról nem is beszélve, hogy például a tavalyi aranylabdás, Szava Homare is jobban szerepelt Londonban, mint a brazil válogatott.)

A teljes, tízes lista kissé árnyalja a képet:

A gyönyörű Alexnek (aki egyébként több gólt rúgott idén, mint Wambach) még sok-sok éve van Aranylabdát nyerni, nem is búsult egy percig se, hiszen Abby az ő mentora a csapatban épp úgy, ahogy Mia Hamm volt Wambaché egykoron.

Az edzők között hasonlóan egyértelmű volt a küzdelem: az amerikai válogatottal olimpiát nyerő Pia Sundhagénak járt az elsőség. A másik két jelölt az egyébként kiválóan szereplő francia csapat edzője, Bruno Bini, illetve a Japánnal olimpiai ezüstöt szerző tavalyi győztes, Szaszaki Norio volt – egyik úriember se vitatta, hogy Sundhage USWNT-vel tavaly véget ért közös munkájának méltó megkoronázása ez a díj. Pia nem hazudtolta meg önmagát a színpadon: a köztudottan kiváló zenész-énekes edző énekelve köszönte meg az elismerést, az amerikai csapatnak dedikálva azt.

Itt a hivatalos összefoglaló, a FIFA, úgy tűnik, 2013-at is a barlangban kezdi, mert embeddelni még mindig nem lehet a videóit.

Íme, a teljes tízes lista:

Ami a futballhoz kevéssé kapcsolódó dolgokat illeti (mégiscsak sok női olvasóm van, na) Hope Solo (aki, bár a kapusok eléggé hendikepesek az aranylabdát illetően, maga is bőven megérdemelne egyet a díjból) egy csodálatos kék ruhában adta át barátnőjének a díjat.

Pia az idei, Svédországban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság hivatalos pólójában lépett színpadra, Wambach pedig a tőle megszokott (Messiénél a kommentelők szerint jelentősen ízléssebb) öltönyében.

Marta egy nem túl előnyös flitteres koktélruhában jelent meg, Alex Morgan pedig egy csipkehátú, levendulaszínű estélyiben, amivel egészen nyilvánvalóan hívek tömegét nyerte meg a női futball számára.

A Kötényblog teljes galériája megtekinthető itt.

Itt a díjkiosztó előtti sajtótájékoztató:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik