Küzdenek, vagy megfulladnak

FÓNAI IMREFÓNAI IMRE
Vágólapra másolva!
2003.01.29. 20:53
Címkék
Sorsdöntő nap lehet a csütörtök a Siófok FC életében, ugyanis ma a város képviselő-testületének ülésén eldől, hogy az önkormányzat segít-e a nehéz anyagi helyzetbe, sőt, fogalmazhatunk így: csődközeli állapotba került futballcsapaton.
Balatonlelle–Siófok FC 1–3 (0–1)
Látrány, 200 nézô. V: Nagy J.
SIÓFOK: Németh G. (Csernyánszki, Berki) – Pantics (Pusztai), Kuttor, Koller –Grósz (Soós), Sipeki (Juhász T.), Schultz (Kovács P.), Schwarcz (Csordás Cs.), Gaál (László A.) – Szabó Cs. Usvat
G: Silimon, ill. Schultz, Szabó Cs., Pusztai
Balatonlelle–Siófok FC 1–3 (0–1)
Látrány, 200 nézô. V: Nagy J.
SIÓFOK: Németh G. (Csernyánszki, Berki) – Pantics (Pusztai), Kuttor, Koller –Grósz (Soós), Sipeki (Juhász T.), Schultz (Kovács P.), Schwarcz (Csordás Cs.), Gaál (László A.) – Szabó Cs. Usvat
G: Silimon, ill. Schultz, Szabó Cs., Pusztai
Több siófoki futballistát megkerestek már élvonalbeli klubok, sőt az NB I B-ből is érdeklődtek: milyen döntés várható e bizonyos képviselő-testületi ülésen, összeomlik-e vagy sem a siófoki futball. Sallói Istvántól, a Siófok FC klubigazgatójától azt kérdeztük: ő milyennek látja a siófoki profifutball jövőjét?
"Kétféle segítséget várunk – mondta a korábbi válogatott labdarúgó. – Egyrészt a város támogatásában bízunk, másrészt pedig újabb kölcsönt szeretnénk felvenni a Magyar Labdarúgóligától. Bár, az MLL-nél csütörtökre ígértek döntést, ám feltehetően ott is megvárják, hogy az önkormányzat támogatja-e vagy sem a siófoki futballt, hiszen fedezet nélkül nyilván nem adnak hitelt, bármennyire is szeretnének segíteni, és bármennyire is a magyar futball érdeke az, hogy valamennyi csapat befejezze a bajnokságot. A Siófok FC anyagi problémája csak az egyik a sorban, hiszen naponta lehet arról olvasni, hogy csődközeli helyzetbe kerülnek a profiklubok. Ez pedig súlyos gond, és figyelmeztetés arra, hogy labdarúgásunkban már a "kirakat” is szétesik. Amikor a kiscsapatok mentek tönkre, akkor még sokan nem érzékelték, hogy idáig juthat a futball, és azzal együtt az egész magyar élsport.”
Sallói István hangsúlyozta: a városi önkormányzat nem köteles pénzügyi segítséget nyújtani, amennyiben kedvezőtlen döntés születik, akkor nem szabad a képviselőkre haragudni.
"A felelősség a miénk, mert amit vállaltunk, azt nem tudjuk teljesíteni – folytatta a Siófok FC klubigazgatója. – Az egy sajátos szituáció, hogy jelen pillanatban Siófokon már csak az önkormányzat segítségében bízhatunk. A tulajdonos ugyanis egymaga a továbbiakban már nem képes finanszírozni a működést, és más támogatók nem sorakoztak fel a klub mellett. Egyeztettünk már a játékosokkal, hiszen ők naponta kérdezik: lesz-e pénz a tavaszra? Már a teremtornán is lehetett látni, hogy a játékra nem tudnak kellőképpen koncentrálni. Mi azt mondtuk a labdarúgóinknak, hogy amennyiben az önkormányzat, illetve a liga számunkra kedvezőtlenül dönt, akkor pénteken össze kell ülnünk, és eldönteni azt, miképpen folytathatjuk, és persze át kell tekinteni azt, hogy a kft. anyagi helyzete mit enged meg. Megállítjuk-e azonnal a további adóssághalmozást, vagy úgy döntünk, hogy valahogy becsületből végigjátsszuk ezt a bajnokságot. Az első esetben nyilván a törökországi edzőtáborozást is lemondjuk, hiszen az éppen a téli átigazolási időszak végére esne, tehát a játékosok akkor tudnak csapatot keresni maguknak.”
Sallói István arról is beszélt: ő bizakodó, lát reményt arra, hogy a város képviselői a klub mellé állnak, annak ellenére, hogy az önkormányzat pénzügyi és tulajdonosi bizottsága korábban már elvetette ezt. A klubigazgató szerint az is jelentős segítség lenne, ha a város erkölcsi támogatást nyújtana, azaz az önkormányzat a kapcsolatok révén a futball mellé állítana befektetőt, támogatót, hirdetőt.
A siófoki együttes eközben készül a bajnokság tavaszi folytatására, és Csank János csapata szerdán délután lépett először nagypályára a téli felkészülés során. A csapat eddig vagy teremben gyakorolt, vagy pedig a játékosok futottak az ilyenkor kihalt siófoki szállodasoron. A stadion gyepszőnyegét ugyanis a bajnokság kezdetéig nem használják, az edzőpálya pedig víz alatt van – és Siófokon most azt remélik: csütörtökön nem nyomják víz alá a futballklubot…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik