Még a túlórára is felkészültek

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2003.03.03. 20:53
Címkék
Nincs könnyű helyzetben Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatója, hiszen az idei esztendő első tétmeccsén két alapember is hiányzik majd az együtteséből. Sérülés miatt a 10-szeres válogatott Gyepes Gábor és Gera Zoltán sem léphet pályára, nélkülük kell megvívniuk a kupacsatát a zöld-fehéreknek. Persze erős a Ferencváros kerete, így joggal reménykedhetnek a továbbjutásban a Fradi-szurkolók.
Tököli Attila ez alkalommal sem számíthat arra, hogy szabadon cselezgethet, bizonyos, hogy az egerszegiek szigorúan ôrzik majd
Tököli Attila ez alkalommal sem számíthat arra, hogy szabadon cselezgethet, bizonyos, hogy az egerszegiek szigorúan ôrzik majd
Tököli Attila ez alkalommal sem számíthat arra, hogy szabadon cselezgethet, bizonyos, hogy az egerszegiek szigorúan ôrzik majd
Tököli Attila ez alkalommal sem számíthat arra, hogy szabadon cselezgethet, bizonyos, hogy az egerszegiek szigorúan ôrzik majd
Tököli Attila ez alkalommal sem számíthat arra, hogy szabadon cselezgethet, bizonyos, hogy az egerszegiek szigorúan ôrzik majd
Tököli Attila ez alkalommal sem számíthat arra, hogy szabadon cselezgethet, bizonyos, hogy az egerszegiek szigorúan ôrzik majd
"Első idei tétmérkőzésünkre készülünk – mondta Garami József. – Ezért aztán két szempontból is rendkívül fontos a találkozó. Persze elsősorban az eredményesség a lényeg, hiszen szeretnénk továbbjutni, de nem mellékes a hangulat sem. Egyáltalán nem mindegy, hogy önbizalommal telve várhatjuk-e a további tavaszi erőpróbákat. Egyébiránt az utolsó előkészületi mérkőzésünkön, amit a Százhalombatta ellen játszottunk, már a tervezett kezdő tizenegy lépett pályára; mindez jelzi, hogy az őszi alap-összeállítás két helyen is változik majd: Gyepes Gábor helyén Balog Zoltán játszik, Gerát pedig Marek Penksa pótolja. Kitűnő csapatnak tartom a Zalaegerszeget, nem véletlenül a bajnoki cím védője. Nehéz mérkőzésre számítok, természetesen azt remélem, hogy mi jutunk tovább. Mint minden hazai mérkőzésünkön, úgy most is számítunk lelkes közönségünk biztatására, és talán az időjárás is kegyes lesz hozzánk; ha nem lesz több csapadék, elviselhető talajon futballozhatunk.”
Bizakodva várja az Üllői úti csúcsrangadót a Ferencváros csapatkapitánya, Lipcsei Péter is.
"Noha kétségtelen, nehéz dolgunk lesz a Zalaegerszeg ellen, bízom benne, hogy továbbjutunk; és ha most továbblépünk, akkor már meg is nyerjük a sorozatot. A Ferencváros 1995-ben hódította el legutóbb a kupát, úgyhogy éppen itt az ideje az újabb sikernek” – mondta Lipcsei Péter a keddi Magyar Kupa-mérkőzés előtt. A mostani bajnokságban eddig 16 meccsen játszó, hét gólt szerző és ugyanennyiszer előkészítőként jeleskedő középpályás beszélt arról is, hogy az 1994–1995-ös szezonban nem akármilyen eredménysort produkált: "Abban az évadban tripláztunk, hiszen a kupagyőzelem mellett bezsebeltük a bajnoki címet és a Szuperkupát is. Csodálatos időszaka volt a pályafutásomnak, hiszen az év játékosa lettem, aztán pedig a Portóhoz igazoltam. Bízom benne, hogy az idén megismételjük a nagy menetelést, hiszen megint erős a játékosállományunk.”
Mindazonáltal a válogatott labdarúgó is tudja: e cél teljesítése egyáltalán nem lesz könnyű. "Az Üllői úti bajnokin nagy erőfeszítések árán gyűjtöttük be a három pontot a ZTE ellen” – ismerte el a Fradi hatosa, aki azt sem titkolta: a kupában eddig korántsem futballozott olyan meggyőzően a csapat, ahogyan a bajnokságban. A második fordulóban rendezett, Pápa elleni meccsen például hosszabbításban tudta csak kiharcolni az FTC a továbbjutást, a következő körben pedig a Kaposvár együttesét csak tizenegyespárbajban gyűrte le.
"Hétfőn ráhangolódás gyanánt edzettünk egy utolsót, ám mivel az alapozás, a sérülésektől eltekintve, tökéletesen zajlott, most nem kellett külön ráhangoló munkát végeznünk. Kétszer tíz napon át a ciprusi Larnacában nagyszerű körülmények között edzőtáboroztunk, öt alkalommal is gyakorlótalálkozót vívtunk, ami azért rendkívül fontos, mert idehaza az idén mindössze egyszer meccselhettünk füves pályán. Miután szándékosan kíméltük az Üllői út talaját, jogosan reméljük, hogy elfogadható lesz a gyep minősége.”
Lipcsei Péter is megjegyezte, hogy nagyon hiányzik majd csapatból Gyepes Gábor és Gera Zoltán, ráadásul tovább nehezíti a Fradi helyzetét, hogy az új labdarúgók közül csupán Sowunmi Thomas bevethető, a Dunaújvárosból érkezett Kiss György és Zováth János ugyanis harcképtelen. Jó hír viszont az FTC-drukkerek számára, hogy a vakbélműtétje után a bajnokságban eddig kevés játéklehetőséghez jutó Marek Penksa akár kezdőként is szerepelhet.
Ami a vendégeket illeti, a zalaegerszegiek receptje ismerős: a futballisták a Pesten játszandó kupameccsek előtt egy nappal buszoznak fel a fővárosba, az Európa Szállóban töltik az éjszakát, a mérkőzés délelőttjén az egyik budai pályán edzenek egyet, hogy aztán este 1–0-s győzelemmel abszolválják a találkozót. Így volt ez az NK Zagreb elleni Bajnokok Ligája-előselejtező, valamint a Manchester Uniteddel szemben megvívott BL-selejtező alkalmával is. Nyilvánvaló, a Ferencváros elleni Magyar Kupa-negyeddöntő kapcsán a zalaiak előre kiegyeznének a "sima” 1–0-s sikerrel…
"Természetesen azzal a céllal vágtunk neki a budapesti túrának, hogy otthonában győzzük le a Ferencvárost – erősítette meg felvetésünket Kocsárdi Gergely, a bajnokcsapat kapitánya. – Persze tisztában vagyunk vele, roppant nehéz kilencven, esetleg százhúsz perc vár ránk, hiszen az Üllői úton különösen veszélyes ellenfél a Fradi, mégsem mondhatok mást: nyernünk kell.”
Ami a fentebb említett 120 percet illeti, a téli szünetet kihasználva megházasodó jobbhátvéd szerint a vendégeknek nem jelenthet gondot, ha netán kétszer 15 perces ráadás követi a 90 perces játékidőt.
"Meglehetősen furcsa felkészülést tudhatunk magunk mögött, hiszen a körülmények nem igazán voltak ideálisak a megfelelő munkához, mert itthon alig-alig gyakorolhattunk nagypályán – magyarázta a jelek szerint a ZTE-nek is örök hűséget fogadó bekk (pályafutása során eddig kizárólag a kék-fehérek szerelését öltötte magára). – Futni viszont lehetett, csakúgy, mint erősíteni, vagyis az erőnlétünkkel nem lesz gond. Remélem, a taktikai résszel sem akad majd probléma, már csak azért sem, mert a keretünk gyakorlatilag másfél esztendeje együtt van, lám, most télen is nálunk történt a legkisebb változás. Ily módon az összeszokottság a mi malmunkra hajthatja a vizet.”
Való igaz, az elmúlt hetekben csupán egy új arc bukkant fel Egerszegen: a szerb-montenegrói Szabó Zoltán (a korábban a Ferencvárosban, manapság a Videotonban futballozó Szabó Tibor fivére) kötelezte el magát a a Zalaegerszeghez.
"Mivel azonos sorban játszunk, közelről figyelhettem Zolit – árulta el a "cséká”. – Örömmel jelentem, a tapasztalataim kedvezőek, rutinos, ügyes labdarúgó került hozzánk. A javára szól továbbá, hogy remekül beszéli a nyelvünket, ami, ugyebár, egy magyar gárda középhátvédjénél korántsem elhanyagolható tényező. Szóval nagyon bízom benne, hogy beválik, én mindenesetre ezúton kívánok neki sok sikert. Elvégre, ha ő sikeres, akkor az azt jelentené, hogy a csapatnak is megy…”
Mi tagadás, rá is férne a ZTE-re a jó szereplés, hiszen az aranyérmes társulat nem ott folytatta tavaly ősszel, ahol a nyáron abbahagyta.
"Hogy kupaszereplést érő helyen szeretnénk befejezni ezt az évet, az nem titok. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy a bajnokságban feljebb kapaszkodjunk, de legyünk realisták, valószínűleg csak akkor léphetünk pályára ismét nemzetközi tétmeccseken, ha a Magyar Kupában alkotunk maradandót – fűzte mindehhez hozzá Kocsárdi. – Ha pozitívan fogom fel a dolgot, akkor azt mondom, mindössze három győzelem választ el minket az újabb nagy diadaltól. Úgyhogy éppen itt az ideje, hogy elkönyvelhessük az elsőt!”
Alig több mint egy hete, a Bük ellen elveszített edzőmérkőzés után Bozsik Péter egerszegi vezetőedző tompának mondotta futballistái állapotát, ám ez a fáradtság már a múlté.
"Ráadásul nem egyedül voltunk gyengébbek akkor, hiszen az Újpest és a Ferencváros is kikapott edzőmeccsen, amin a felkészülés akkori időszakában nem is lehetett csodálkozni – jegyezte meg Bozsik Péter. – Mostanra megváltozott a helyzet, és ahogy közeledett a kupacsata időpontja, néhány speciális, csak a Fradi ellen használható taktikai elemet is begyakoroltunk… Jól tudjuk, az Üllői úton bravúr nyerni, főleg az egyfordulós kupaküzdelemben, ám a Zalaegerszeg van annyira erős gárda, hogy Magyarország bármelyik stadionjában bátran, győzelmi eséllyel fusson ki. Optimista vagyok, ám ez nem jelenti azt, hogy mi vagyunk a mérkőzés első számú esélyesei. Ami az összeállítást illeti, Nagy Lajos ez alkalommal taktikai okok miatt marad ki, kezdőként számítok viszont új futballistánkra, Szabó Zoltánra. A harmincegy esztendős védőről tudni kell, gondolkodó típusú bekk, akinek ráadásul van nemzetközi rutinja is, azaz érkezésével tovább stabilizáltuk a védelmet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik