Nem lesznek halvérűek

Vágólapra másolva!
2003.03.03. 20:19
Címkék
A végeredmény nem lehet kérdéses&Amennyiben semleges, a honi labdarúgás eseményei iránt még mindig fogékony ember végigtekint a Magyar Kupa negyeddöntőinek párosításain, önkéntelenül is ez a mondat juthat eszébe az MTK HungáriaDunaferr találkozó kapcsán.
Lengyel Ferenc, a Dunaferr csapatkapitánya a fiatalokat irányítja
Lengyel Ferenc, a Dunaferr csapatkapitánya a fiatalokat irányítja
Lengyel Ferenc, a Dunaferr csapatkapitánya a fiatalokat irányítja
Lengyel Ferenc, a Dunaferr csapatkapitánya a fiatalokat irányítja
Lengyel Ferenc, a Dunaferr csapatkapitánya a fiatalokat irányítja
Lengyel Ferenc, a Dunaferr csapatkapitánya a fiatalokat irányítja
Ép ésszel ugyanis nem is várható más, mint hazai siker – és ezzel együtt továbbjutás. Egervári Sándor alakulata gondtalanul készülhetett a télen, azaz az újvárosiakkal ellentétben nyugodtan vághat neki a keddi kupameccsel a tavaszi futballszezonnak.
"Nem vagyunk halvérűek, azaz van bennünk némi drukk az első tavaszi hivatalos mérkőzésünk előtt – mondta Egervári Sándor, a kék-fehérek mesteredzője. – Már csak azért is, mert csupán kedd délelőtt, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi ülésén dől el, hogy frissen igazolt brazil csatárunk, Welton Silva pályára léphet-e a délutáni kupameccsen, azaz megkapja-e a grémiumtól az ideiglenes játékengedélyt. A papírjai rendben vannak, véleményem szerint nincs akadálya, hogy ott legyen a pályán. Az ő szereplése tehát kérdéses, csakúgy, mint balszélsőnké, Daniel Rednicé és a védelem tengelyében bevethető Mico Szmiljanicsé, bár ebben a pillanatban úgy tűnik, Rednic játékára azért van esély. Biztosan nem számíthatok viszont Komlósi Ádámra és Horváth Leventére, igaz, a felsorolt labdarúgók nélkül is le kell gyűrnünk a Dunaferrt, habár… Én azért óva intettem a játékosaimat, hogy lebecsüljék az ellenfelet, hiszen a dunaújvárosiak a legutóbbi meccsükön nemcsak legyőzték az NB I B listavezetőjét, a Pécs együttesét, de információim szerint végig meggyőző játékot is nyújtottak. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenki bennünket tart a találkozó favoritjának, ráadásul hazai pályán futballozhatunk, azaz továbbjutást várnak tőlünk, és mi ennek szeretnénk megfelelni.”
Mesteréhez hasonlóan vélekedik az MTK Hungária csapatkapitánya, Illés Béla, akit szokásos hétfői angolórája után értünk utol.
"Tizenkét csapattársammal az ősszel vágtunk bele a nyelvtanulásba, hetente kétszer megyünk angolórára, igaz, januárban és februárban nem sűrűn ültünk a padban, mert vagy Magyarországon, vagy Cipruson volt edzésünk az adott időpontban – mondta Illés Béla. – Élvezem, hogy tanulhatok, de annak még inkább örülök, hogy végre tétmérkőzésen léphetünk pályára, ráadásul füvön, mert erre a ciprusi edzőtáborozásunk óta nem volt példa. Vége a téli felkészülési időszaknak, szép sorban jönnek a meccsek, amelyeken bebizonyíthatjuk, nem hiába dolgoztunk az elmúlt két hónapban. Megmutathatjuk, mit tudunk, így például rögtön a keddi Magyar Kupa-találkozón. Bár, ez nem lesz könnyű… Riválisunk soraiban – jó értelemben véve – mindenre elszánt fiatalok lépnek majd pályára, akiknek hatalmas élmény lenne az MTK legyőzése. Ennél többet nem is foglalkoznék a Dunaferr-rel, hiszen nekem és a többieknek is az a célunk, hogy bekerüljünk a kupa elődöntőjébe, majd ott is nyerjünk és így tovább… Minden klubnak, így a mienknek is fontos ez sorozat, hiszen a végső győztes az UEFA-kupában szerepelhet.”
Illés Béla okkal reménykedhet, mert bár az elmúlt évek egyik rangadójának számított e párosítás, mostanra azonban alig akad ember az országban, aki ne úgy vélné, csakis az MTK Hungária lehet a párharc győztese. Szinte valamennyi rutinos labdarúgó távozott Dunaújvárosból, így a kezdő tizenegy zömét olyan futballisták alkotják, akik egyelőre nem vagy kevés élvonalbeli rutinnal rendelkeznek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a piros-fehérek jóval öszszeszokottabb, tudatosabb csapat benyomását keltik, mint akárcsak néhány héttel ezelőtt, no és valamennyi fiatalban hatalmas a bizonyítási vágy.
"Szombaton láttam az MTK-t a Videoton elleni felkészülési találkozón, és azt tapasztaltam, amivel már korábban is tisztában voltam, azaz, a leendő ellenfelünk az ország egyik legerősebb csapata – mondta Gálhidi György a Dunaferr hétfői edzése előtt. – A kék-fehérek agresszívan támadnak le, szervezett, tudatos futballt játszanak, éppen ezért nagyon nehéz lesz ellenük jó eredményt elérni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a mérkőzésen végig legyen tartása a csapatunknak, és ha így lesz, akkor kíváncsian várom, hogy mindez mire lesz elegendő. Nem túl ideális helyzet, amikor egy alakuló együttesnek éppen egy MTK-szintű gárdával kell az első tétmeccsét játszania, azonban tudom, hogy ez nem kívánságműsor, nekünk most a Hidegkuti-stadionban kell bizonyítanunk.”
A csapattársak többségével ellentétben Lengyel Ferencről nem lehet azt állítani, hogy ne edződött volna kemény csatákban. Az újvárosiak 37. évében járó csapatkapitánya korábban több MTK–Dunaferr mérkőzésen játszott főszerepet, igaz, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy akkor a társak más minőséget képviseltek mellette.
"Ugyanebben a párosításban rendkívül emlékezetes összecsapást játszottunk egy évvel ezelőtt – mondta Lengyel Ferenc. – A rendes játékidőben gól nélküli döntetlenre álltunk a Hungária körúti stadionban, majd a hazaiak a hosszabbításban kétgólos előnyt szereztek ellenünk. Szerencsére egy pillanatig sem gondoltuk azt, hogy eldőlt volna a továbbjutás, és szinte az utolsó pillanatban sikerült kiegyenlítenünk, majd a tizenegyesrúgásokkal a kupa következő körébe kerültünk. Persze, tudom, tavaly még mások voltak az erőviszonyok, ugyanakkor kíváncsian várom, hogy a jelenlegi összetételében mire lesz képes a csapatunk. Az biztos, hogy szokatlan felkészülés van mögöttünk. Ha valaki nekem fél évvel ezelőtt azt mondja, hogy a télen lesz majd olyan edzésünk, amelyen mindössze négyen veszünk részt, akkor bizony bolondnak nézem. Ám remélem, hogy az elvégzett munka elegendő lesz a becsületes játékhoz, a sikerrel kapcsolatos felvetésre pedig az előttünk álló tétmeccsek adják meg a választ. A játékostársaim rendkívül lelkesek, bár azt hiszem, ez a minimum, ami elvárható egy élvonalba készülő fiataltól. A keddi lesz az első komoly megmérettetésünk, és azt gondolom, az esetleges vereségben is lehet annyi pozitívum, amely bizakodással tölthet el bennünket…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik