Megtalálták a kiskapukat

Vágólapra másolva!
2003.03.05. 21:06
Címkék
Lipcsei Péter 2005-ig marad az Üllôi úton (Fotó: Németh Ferenc)
Lipcsei Péter 2005-ig marad az Üllôi úton (Fotó: Németh Ferenc)
Lipcsei Péter 2005-ig marad az Üllôi úton (Fotó: Németh Ferenc)
Lipcsei Péter 2005-ig marad az Üllôi úton (Fotó: Németh Ferenc)
Lipcsei Péter 2005-ig marad az Üllôi úton (Fotó: Németh Ferenc)
Lipcsei Péter 2005-ig marad az Üllôi úton (Fotó: Németh Ferenc)
A keddi kupaforduló konklúziója?
Maradjunk annyiban, Magyarországon a helyzet változatlan. A játék ugyanolyan élvezhetetlen, mint korábban, csupán néhány százan (jobb esetben néhány ezren) váltanak jegyet egy-egy találkozóra, miközben több tucat, magát kemény legénynek tartó kigyúrt, kopasz őrült ész nélkül csinálja a balhét a lelátón (még rosszabb esetben a gyepen).
A botránykrónika újabb fejezete: a Ferencváros–Zalaegerszeg Magyar Kupa-negyeddöntő nem ért véget Szarka Zoltán sporttárs hármas sípszavával (ha valakit egyáltalán érdekel: 2–0-s sikerüknek köszönhetően a zöld-fehérek kerültek a legjobb négy közé), hiszen a játékosok után a "szurkolók” vették át a főszerepet. Egy másodpercig úgy tűnt, a kiskapukat megtaláló (értsd: a pályára a legkisebb gond nélkül bejutó…) "drukkereket” az a cél vezérli, hogy megszerezzék a győztesek szerelését, csakhogy pillanatokkal később nyilvánvalóvá vált, a fűre lépni szigorúan tilos felszólítást figyelmen kívül hagyók nem a dresszekre vadásznak, hanem a biztonsági emberekre.
A látvány a kerékpáros körversenyeket idézte: a sárga pólós rendfenntartókat üldözte a mezőny. Az Üllői úton ezen az estén debütáló biztonságiak nem várták meg, amíg utolérik őket, inkább egy gyors hátraarc után beszaladtak a klubházba. Egy kivétellel… Azt a fiatalembert, aki a társainál lassabbnak bizonyult, a földre teperték a megvadult "szurkolók”, és addig ütötték-rúgták, amíg meg nem unták (illetve: amíg egy-két Fradi-futballista le nem csillapította őket). Aztán egy-két pacsi után szépen visszakocogtak a szektorukba (rendőrök, biztonságiak sehol…), majd beteges hajlamaikat újfent kiélve, bizonyára elégedetten hazaslattyogtak.
A találgatások természetesen azon nyomban megkezdődtek. A jólértesültek tudni vélték, a Preventív-Security Biztonsági és Tanácsadó Rt. ellen intézett roham mögött a huligánok mellett a ferencvárosi stadion rendjére eddig ügyelő cég néhány embere áll (lám, mondták, ezért is tárult ki oly’ könnyen az a kapu…). Nevezzük nevén: a HB Security Kft.-ről volna itt szó. Nos, lapunk érdeklődésére az 1996-ban alakult vállalkozás ügyvezető igazgatója, Horváthy Zoltán közölte, társaságuk visszautasítja ezeket a rosszindulatú feltételezéseket. Azt viszont nem cáfolta, hogy miután lejárt a szerződésük, szerették volna azt meghosszabbítani, ám nem jutottak közös nevezőre az FTC vezetőivel, így átadták helyüket egy másik cégnek.
Annak a vállalatnak, amely gyaníthatóan kevésbé emlékezetes bemutatkozásra számított… Az 1997-ben bejegyzett részvénytársaság vezérigazgatója, Czájder Gábor tárgyalását szakította meg, hogy elmondja, "…jelenleg úgy próbál tájékozódni, mint Mindszenty ezerkilencszázötvenhatban…”. Majd hozzátette: egymás után kapja kézhez kollégái jelentését, ezeket várhatóan e hét végére elemzik, de addig tekintsünk el a nyilatkozatától. Ellenben azt követően bármikor és nagyon szívesen.
Különösebben a Ferencvárosnál sem voltak bőbeszédűek, a kilencedik kerületi elöljárók egy rövid közleményt adtak ki. "A kedd esti sajnálatos történések okait természetesen mi is szeretnénk tudni, ezért megtettük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kivizsgáljuk, mi és miért történt. A vizsgálatok ugyan még nem fejeződtek be, de ahhoz nem is kellenek vizsgálatok, hogy tudjuk: az egyre szigorúbb beléptetési rendszer, a megemelt kerítések, az újonnan felszerelt hálók, a megnövelt rendezőgárda, valamint a liga törekvései is kevesek. Régóta tudjuk és mondjuk, hogy az egész magyar labdarúgó-társadalom, azaz a klubok, és az összes jó érzésű szurkoló érdekében a labdarúgópályák rendjére vonatkozó világos és végrehajtható törvények megalkotására és betartására van szükség, ugyanúgy, mint Európa számos országában” – vetették papírra.
A kör tehát egyelőre bezárult, majd ha befejeződnek a vizsgálatok, folytathatjuk a témát.
Nagy durranást azért ne várjanak…
Illetve, van itt egy fontos hír.
Az aláírások napja volt a szerdai: a Ferencváros vezetősége ugyanis előbb megállapodott Lipcsei Péterrel, az együttes válogatott középpályásával, majd szerződést kötött a Renault Baumgartner tulajdonosával, Baumgartner Antallal. Az egyezség értelmében tizenegy ferencvárosi labdarúgó másfél évig közlekedhet az év autójával, a Renault Mégane-nal. A bejelentésekre exkluzív helyen került sor, tudniillik a Fradi az impozáns Atrium Hyatt konferenciatermét választotta a sajtótájékoztató színhelyéül.
A futballcsapatot működtető rt. vezérigazgatója, Szeiler József elmondta, hosszantartó tárgyalások után egyezett meg Lipcseivel, bár azt is hozzáfűzte, mindvégig biztos volt abban, hogy a csapatkapitány az Üllői úton marad – méghozzá 2005. június 30-ig. Lipcsei 239 mérkőzésen futballozott az élvonalban és 59 gólt szerzett. Az őszi szezonban tizenhatszor szerepelt a Ferencváros csapatában, és minden alkalommal kezdő játékosként lépett pályára.
Lipcsei nem a szavak embere, ezt jól példázza, hogy a sajtótájékoztatón csak annyit mondott: többször is egyeztetett a hosszabbításról Szeiler Józseffel és Várszegi Gáborral, a Fotex Rt. elnök-vezérigazgatójával. A megbeszélések után teljesen egyértelmű volt számára, hogy a Ferencvárosban marad. Mint megjegyezte, szeretne olyan teljesítményt nyújtani, ami alapján 2005 nyarától is marasztalják majd az Üllői úton. Hovatovább azt sem tartja kizártnak, hogy a zöld-fehéreknél fejezi be pályafutását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik