Pörgős fociban jobbak a zöldek

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2003.03.06. 21:31
Címkék
FerencvárosÚjpest 64. Gólszerző: Dragóner Attila (3), Szűcs Lajos (3), ill. Kovács Zoltán (2), Horváth Ferenc (2)Nagy meccs volt&
Belepörgettek: Dragóner Attila és Szűcs Lajos (balra), Kovács Zoltán és Horváth Ferenc (Danis Barna)
Belepörgettek: Dragóner Attila és Szűcs Lajos (balra), Kovács Zoltán és Horváth Ferenc (Danis Barna)
Belepörgettek: Dragóner Attila és Szűcs Lajos (balra), Kovács Zoltán és Horváth Ferenc (Danis Barna)
Belepörgettek: Dragóner Attila és Szűcs Lajos (balra), Kovács Zoltán és Horváth Ferenc (Danis Barna)
Belepörgettek: Dragóner Attila és Szűcs Lajos (balra), Kovács Zoltán és Horváth Ferenc (Danis Barna)
Belepörgettek: Dragóner Attila és Szűcs Lajos (balra), Kovács Zoltán és Horváth Ferenc (Danis Barna)
"Macska–egér harc lesz, gyerekek!” – mondta Horváth Ferenc akkor, amikor a bemelegítés során védhetetlen gólt pörgetett, utalva arra, hogy a szemben állóknak nincs esélyük, de ezen senki sem csodálkozott, aki hallotta csapattársát, Kovács Zoltánt. A támadó ugyanis mosolyogva így kommentálta a gólt: "Két hete erre készülünk.”
Mármint – a a csocsópartira.
A sokak által várt szombati Ferencváros–Újpest rangadó előtt arra kértük a két csapat meghatározó játékosait, hogy a zöld (egyelőre csak inkább fakószürke…) gyepen való találkozó előtt csocsóban (hivatalos nevén ugyebár: asztalifociban) játsszák le a mérkőzést. S ők az első hívó szóra, mondhatni, örömmel jöttek a Gold Crown-szalonban megrendezett "előmérkőzésre”. Persze, aki ismeri a futballt, tudhatja, hiába a gyűlölködés a szurkolók között, a labdarúgóknak jó a kapcsolata, és ez aligha véletlen: Szűcs korábban volt már Kovács csapattársa, Horváth és Dragóner pedig anno Kispesten nevelkedett, ők ketten nem is laktak messze egymástól, sőt, a Honvéd ifiedzését megelőző egyérintős játékban az általuk alkotott duó másfél évig nem talált legyőzőre.

A brazil Leandro arról álmodik, hogy talán magyar válogatott lesz

„Be kellett látnom, nincs esélyem arra, hogy a brazil válogatott szerelését magamra öltsem” – közölte jókedvűen a 21. életévében járó Leandro de Almeida. Hogy miért volt oly’ vidám a Ferencváros ballábas támadója? Nos, csütörtökön értesült arról, hogy honosításának semmi akadálya, sôt, miután a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Ferencváros is az eljárás gyorsítását szorgalmazza, nincs kizárva, hogy már tavasszal pályára léphet a Róth Antal irányította olimpiai együttesben.
Merthogy Leandro immáron abban reménykedik, hogy elôbb az athéni játékok selejtezôsorozatán részt vevô gárdában jut szóhoz, majd egy-két év múlva – Ronaldinho, Ronaldo és Roberto Carlos helyett – Lisztes, Lipcsei és Lôw mellett állva hallgathatja a Himnuszt.
„Még decemberben jártam otthon, és akkor kikértem a szüleim, valamint a menedzserem tanácsát – fogalmazott a nyelvünket már-már folyékonyan beszélô, négy esztendeje Magyarországon élô futballista. – Mivel mindanynyian támogatásukról biztosítottak, úgy döntöttem, kérem a magyar állampolgárságot. Még akkor is, ha ez a hideg a mai napig zavar… Képzelje, amikor hazalátogattam, néhány barátom arra panaszkodott, mennyire fázik; ránéztem a hômérôre: húsz Celsius-fokot mutatott. Pluszban, persze… Most elkezdtem volna magyarázni a srácoknak, mi az a hó?”
Ha Gellei Imre szövetségi kapitányt még nem érdemes ez ügyben kérdezni, Róth Antal véleménye mindenféleképpen érdekes lehet. Nos, a szakvezetô sietve leszögezte, örömmel fogadta Leandro döntését, többek között azért, mert így eggyel több tehetséges fiatallal számolhat a jövôben. A zárszó azért legyen a játékosé:
„Mostanság arról álmodom, a brazil, illetve a magyar válogatott a világbajnokságon méri össze erejét. A lelátón pedig a szüleim büszkén néznék, hogy bár a szívemben brazil maradtam, a gyepen mindent megteszek a magyar csapat gyôzelméért. Aztán a végén mezt cserélünk, így legalább lesz egy aranysárga dreszszem is…”
De a futballélet már csak ilyen – szombaton ellenfelekként, a két ősi rivális mezében randevúznak.
Szerdán pedig csocsóztak egy jót.
A bemelegítést jelentő két meccs közül az egyik döntetlenre végződött, a másodikat a ferencvárosiak nyerték (7–3, tudni kell, hogy egy menet legfeljebb tíz gólig megy, így Dragónerék a hatodik után már páholyban érezhették magukat…), és a hangulat valóban remek volt. Főképp azután, hogy Kovács egy rosszul sikerült lövés után így szólt: "A bal lábam, izé… A bal kezem nem az igazi.”
Aztán jött – A Meccs.
És rögtön egy nagy védés a Szűcs által mozgatott kapustól. "Lajoskám, úgy védesz, ahogy szoktál” – dicsérte párját Dragóner, miközben Horváth a jól ismert szurkolói dallal buzdította újpesti csapattársát: "Lőj egy gólt, Kovács Zoli, lőj egy gólt…”Dragóner szakmai megjegyzése után ("Élmény nézni, ahogy tolódunk…”) kétgólos előnyre tett szert a Fradi, de Horváth csak az asztalon hagyott ki egy ziccert, a dumában nem: "Dragi, az a bajod ezzel a csocsóval, hogy itt nem lehet becsúszni.”Aztán az FTC 6–2-re elhúzott, a biztos győzelem tudatában Szűcs csak mosolygott, alig mozgatta a bábukat, a zöldek hagyták szépíteni az ellenfelet, miközben Horváth rezignáltan megjegyezte: "Zoli, ezt nem biztos, hogy megnyerjük.” Kovács csak nevetett: "Ferikém, nem ígértem semmit, de azt mind teljesítettem.”
Horváth hiába mondta a nap utolsó góljánál, hogy mindenki erre emlékezik majd, a Fradi játékosai boldogan pacsiztak.
A hangulatnak megfelelően a búcsúzásnál a futballisták azt kérdezgették egymástól: "Van meccsetek a hét végén? Igen? Kivel játszotok?”
Maradjunk annyiban: tíz góllal szombaton is kiegyeznénk.


Kizárják a nézőket a stadionból, ha ismét botrány lesz az Üllői úton

Ami sokáig elképzelhetetlen volt, az kedden és szerdán végre valóra vált a Megyeri úton.
A Fradi elleni rangadóra készülő Újpest játékosainak ugyanis a műfű helyett ezúttal a hótól letisztított igazi gyepen vezényelt edzést Szabó András vezetőedző, aki jó ideig nem számolhat a csütörtökön műtétre jelentkező Medgyesi Lászlóra, amint arról beszámoltunk, a védő korábban operált lába nem bírta a terhelést, újból elszakadtak a szalagjai, ráadásul egy porcdarab is levált térdében.
A másik sérült a felkészülés első napján állkapocscsont-törést szenvedett Posza Zsolt (a kapus véletlenül ütközött Kovács Zoltánnal), aki hiába kezdte el nemrég az edzéseket, mégsem tud csak a futballra koncentrálni. Poszának – és ezt a legújabb röntgenfelvételek mutatták ki – nem forrtak össze rendesen a csontjai, sőt, az orvosok még repedést is találtak az arcában.
Ami pedig a szombati Ferencváros–Újpest mérkőzés lebonyolítását illeti: tovább folynak az egyeztetések a rendezés körülményeiről. Csütörtökön újabb 550 belépőt kaptak a Megyeri útiak, ezt még százzal egészítheti ki a vendéglátó klub, amennyiben az eddig átadott ezer elfogy (az első 450 belépő egyébként háromnegyedóra alatt talált gazdára a Megyeri úti jegypénztárból).
Az már biztos, hogy szombaton három órakor találkoznak a lila-fehér drukkerek Újpest-Városkapu metrómegállónál, a szerelvény fél négykor indul majd útjára a Népligetig. Egyre valószínűbb viszont, hogy ezúttal nem lesz sátor az aluljáró és a stadion bejárata között – az elmúlt években ennek védelmében vonultak be a vendégek a szektorukba. Ennek hiányában valószínűleg csak kisebb csoportokban jöhetnek ki a föld alól az újpestiek, akiket szigorúan átvizsgálnak majd az indulásnál és a megérkezésnél is.
A rendőrség illetékesei közölték: csoportosan elkövetett garázdaság elkövetesének alapos gyanúja miatt nyomozást indítottak a keddi, Üllői úti kupamérkőzés után történtek miatt (mint ismeretes, az FTC– Zalaegerszeg találkozó lefújása után a szurkolók egy csoportja a biztonsági embereket kergette a pályán), és bejelentették azt is: ha botrány lesz a szombati meccsen, kezdeményezik, hogy legközelebb csak zárt kapuk mögött játszhasson egymással a Ferencváros és az Újpest.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik