Kulcsmeccsek egy időben

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2003.03.26. 22:54
Címkék
Szerdán a Magyar Labdarúgóliga (MLL) tanácstermében sajtóbeszélgetésre került sor. Szieben László ügyvezető igazgató és Klement Tibor igazgatóhelyettes először a Vasas-ügyről beszélt. Bevezetőjében Szieben László leszögezte: a liga sem gazdaságilag, sem jogilag nem látja biztosítottnak a Vasas labdarúgócsapatának tavaszi működését, azaz a korábban kiadott felfüggesztési határozat továbbra is érvényben van. Sem a Vasas Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa, Rácz Gábor, sem ügyvezető igazgatója, Iványi Károly nem nyújtott be ugyanis újabb meggyőző dokumentumokat annak bizonyítékaként, hogy a Vasas képes lenne befejezni a bajnokságot.
Már csupán a legelszántabb drukkerek remélik, hogy lesz még futball a Fáy utcában
Már csupán a legelszántabb drukkerek remélik, hogy lesz még futball a Fáy utcában
Már csupán a legelszántabb drukkerek remélik, hogy lesz még futball a Fáy utcában
Már csupán a legelszántabb drukkerek remélik, hogy lesz még futball a Fáy utcában
Már csupán a legelszántabb drukkerek remélik, hogy lesz még futball a Fáy utcában
Már csupán a legelszántabb drukkerek remélik, hogy lesz még futball a Fáy utcában
"A futball-kft. vezetésének nem az a fő feladata, hogy kommunikáljon, hanem hogy tényleges operatív munkát végezzen”– utalt a liga ügyvezető igazgatója arra a parttalan levelezgetésre, ami a Vasas vezetése és a liga között kialakult, és ami – a sajtótájékoztatón bemutatott dokumentumok fényében – nem vezethetett eredményre.
A történet lényege: március 11-én a Vasas Labdarúgó Kft. taggyűlésén a liga képviselője átadta Iványi Károlynak azt a javasolt intézkedési tervet, amelynek megvalósulása esetén futball-kft. helyzetét rendezni lehetett volna. A konszolidáció azonban elmaradt, így a kft. például továbbra is adósa a ligának a korábbi 50 milliós hitellel (plusz annak kamataival). Nem történt meg a negatív saját tőke rendezése sem, s a kft. továbbra is tartozik a Haász Sándor, Szapor Gábor edzőkettősnek. Nincs a liga birtokában olyan igazoló kimutatás sem, miszerint a kft.-nek nincs adó- és köztartozása.
A liga által javasolt intézkedési terv szerint a futballcég egy 35 milliós, fedezetekkel garantált ligahitellel (ennek igénylése a Vasas részéről megörtént, ám a fedezetet biztosítani hivatott két ingatlan tulajdoni lapjáról kiderül, hogy azok nem hozhatók tulajdonosi kapcsolatba sem a futball-kft. kisebbségi tulajdonosával, a Vasas SC-vel, sem a többségi tulajdonos DAC Holdinggal), hétmilliós tőkeinjekcióval, plusz 15 millió forint készpénzzel a nyárig életképes lehetett volna. Ami bizonyos: a Vasas a tavasszal három meccset már mulasztott, ha pénteken a Lombard ellen sem lépnek pályára a piros-kékek (ami igencsak valószínű, hiszen már edzések sincsenek a Fáy utcában), kizárják őket a bajnokságból, és az ősztől várhatóan csak a BLSZ első osztályban folytathatják.
A Vasas-ügy után elhangzott: a Kispest megóvta a DVSC-Mega Force– Kispest-Honvéd bajnoki találkozót (3–2) a román Sabin Ilie jogosulatlan szerepeltetése miatt. Az ügyben a független fegyelmi bizottság dönt majd a beérkezett iratok tanulmányozása után. Klement Tibor mindehhez hozzáfűzte: a debreceniek minden, az igazoláshoz szükséges iratot csatoltak, a liga hivatala pedig jogszerűen állította ki a futballista kartonját. Véleménye szerint a FIFA 801-es körlevelében leírtak (ha a játékossal szemben klubja szerződést szeg, a labdarúgónak a FIFA Játékosstátus Bizottságához kell fordulnia) abban az esetben lépnek életbe, ha az adott ország szövetsége nem tudja rendezni a vitás ügyet (például a klub nem ismeri el a szerződésszegés tényét), márpedig jelen esetben nem ez történt (az ügy további részleteiről keretes írásunkban olvashatnak).
Csütörtökön a liga hivatala javaslatot tesz az MLL elnökségi ülésén a Borsodi Liga alapszakasza utolsó fordulója kezdési időpontjainak módosítására. Az alsó- és felsőházi tagság szempontjából fontos három mérkőzést (Kispest-Honvéd–Győri ETO, Siófok–Zalaegerszegi TE, Ferencváros–Videoton) azonos időpontban kellene kezdeni – döntés az ügyben csütörtökön születik.
Végezetül szóba került az úgynevezett pályára lépési támogatás. A terv szerint az az első osztályú klub, amely bajnoki találkozóján legalább 45 percen át 21 éven aluli labdarúgó(ka)t szerepeltet, többlettámogatást kap a ligától. Az ehhez szükséges gazdasági háttér megteremtéséről az MLL tárgyalásokat folytat számos befektetővel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik