Az edzésen is tilos álldogálni

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.09.04. 20:13
Címkék
A magyar labdarúgásban uralkodó állapotok miatt manapság ritkán számolhatunk be sikerekről. A még tavaly indított és kéthetente jelentkező sorozatunkban azonban olyan fiatal játékosokkal foglalkozunk, akik a közeljövőben változtathatnak a helyzeten. A sportág tehetségeinek ügyét felkaroló e-on cég jóvoltából általában fiatal labdarúgók terveiről, múltjáról és jövőjéről számolunk be. Ezúttal a nemrégiben a 15-szörös török bajnok, 13-szoros kupagyőztes, egyszeres UEFA-kupa- és egyszeres európai Szuperkupa-győztes Galatasaray csapatához szerződött Tőzsér Dániellel beszélgetünk.
Eddig minden rendben! Tôzsér Dánielnek Isztambulban is van kire és mire támaszkodnia
Eddig minden rendben! Tôzsér Dánielnek Isztambulban is van kire és mire támaszkodnia
Eddig minden rendben! Tôzsér Dánielnek Isztambulban is van kire és mire támaszkodnia
Eddig minden rendben! Tôzsér Dánielnek Isztambulban is van kire és mire támaszkodnia
Eddig minden rendben! Tôzsér Dánielnek Isztambulban is van kire és mire támaszkodnia
Eddig minden rendben! Tôzsér Dánielnek Isztambulban is van kire és mire támaszkodnia
– Isztambulban a fellegekben?
– Valahogy úgy! Boldog voltam, amikor kiderült, szerződtet a Galatasaray – mondta a 18 éves Tőzsér Dániel.
– Annak ellenére is, hogy korábban a Marseille-nél és az Anderlechtnél is járt próbajátékon?
– Persze. Fatih Terim nagy név a szakmában. A Galatasaray vezetőedzője szeret a fiatalokkal dolgozni, jó szeme van hozzájuk. Például ő hozta fel a felnőttkerethez Emre Belözoglut is, akit errefelé a legígéretesebb török futballistának tartanak. Manapság kezdőember az olasz Internazionaléban.
– Menedzsere, Vladan Filipovics szerint Fatih Terimet éppen Emrére emlékezteti az ön játéka.
– Máshonnan is hallottam ezt. Emre tizenévesen szintén irányítót játszott, már akkor kitűnt technikai képzettségével, ám azzal nemigen törődött, hogy visszazárva segítse a bekkeket. Terim mester kezelésbe vette: mostanság védekező középpályást játszik, miközben rendkívül jól szervez.
– Szóval a fejlődése biztosított.
– Mondhatjuk. Az edzéseken olyan érzésem van, mintha meccsen lennék. Páros lábbal csúsznak az emberre, mindenki majd megszakad.
– És tanult már valamit?
– A minap cicáztunk, és amikor továbbpasszoltam a labdát, állva vártam, hogy visszakapjam azt. A foglalkozás végén odahívott magához Terim, és megkért, többet lehetőleg ne csináljak ilyet, mert ha így rögzül a mozgásom, felnőttként is álldogálok majd.
– Terim civilben milyen ember?
– Nem ismerem, csak a pályán váltottunk néhány szót.
– Törökül?
– Még nem, de meg kell majd tanulnom a nyelvet. Egyelőre csak a játékhoz szükséges szavak közül tudok egyet-kettőt. Angolul viszont megértetem magam.
– Akkor hogyan kommunikál a csapattársaival?
– Majdnem mindegyikük beszél angolul.
– A többiek miként fogadták?
– Ha nem magam tapasztalom, talán el sem hiszem, mennyire közvetlenek. A héten történt, hogy edzés után valaki kitalálta, el kellene menni vacsorázni. Mivel én – egyelőre – az edzőkomplexumban lévő hatalmas épületben lakom, már arra gondoltam, elbúcsúzom, amikor szinte kézen ragadva elvittek magukkal. Ott ültem az asztalnál, velem szemben Hakan Sükür, a jobbomon Hasan Sas, a balomon Bülent Korkmaz. Én, aki nemrég még Szarvason futballoztam.
– Tudott enni legalább?
– Ajjaj, imádom a török konyhát.
– Miként dolgozza fel egy tizennyolc éves fiatalember, hogy az egyik nap még Szarvason futballozik, aztán Debrecenbe költözik, nem sokkal később meg már a mesés Isztambulban világsztárokkal barátkozik.
– Egész életemben futballista szerettem volna lenni – azt nem mondom, hogy mindent feláldozva készültem annak, mert az nem lenne igaz; mindig szakítottam időt a tanulásra, az idén nyáron érettségiztem –, az első próbajátékokon nem voltam megilletődött. Amikor először Törökországba utaztam, csak azt tudtam, hogy a menedzserirodától várnak majd a reptéren. Nem változtam akkor sem, amikor először szerepeltem a korosztályos válogatottban, vagy amikor bemutatkoztam az élvonalban. Én ugyanaz a srác vagyok, mint régen.

Névjegy

Tôzsér Dániel

Született: 1985. május 12., Szolnok
Magasság: 188 cm
Súly: 76 kg
Klubjai: Szarvasi Vasas (1990–1997), Debreceni Sportiskola (1997–1999), Debreceni Olasz Focisuli (1999–2001), DVSC (2001–2003), Galatasaray (2003–)
Mérkôzés/gól a magyar élvonalban: 1/0
Korosztályos válogatottság/gól: 40/18
Legnagyobb sikereinek tartja: korosztályos válogatottság, 2000-ben 4. hely a Debreceni Olasz Focisulival a Nike Premier-kupán, 2001-ben korosztálya legjobbjának választották, szerzôdtette a Galatasaray
– Első emléke labdával a hóna alatt?
– A szüleim azért költöztek Szarvasra, mert az édesapám ott futballozott. Később őt nevezték ki a csapat edzőjévé. Rendszeresen levitt magával a csapathoz, úgyhogy önkéntelenül rúgdosni kezdtem a labdát. Apu beíratott a Szarvasi Vasasba, ahol Somogyi János nevelgetett. Neki nagy része van abban, hogy most a Galatasaray játékosa vagyok. Na, meg az apunak! Rengeteget foglalkozott velem, edzések után kint maradtunk gyakorolni, kapura lőttünk, futottunk.
– Édesapja szerette volna, hogy sportoljon?
– Nálam jobban csak ő akarta, hogy futballista legyek.
– És az édesanyja?
– Ô is örül, de azért mindig mondja, addig nem lesz nyugodt, amíg nem szerzek diplomát.
– Milyen szakon?
– Nekem mindegy!
– Mégis, mi érdekli?
– A labdarúgás! Hogy azon kívül…, hát nem tudom. Anyuval azt beszéltünk, sportmenedzsernek kellene tanulnom.
– Azt már törökül?
– Nem, nem, távtanulással.
– Több magyar játékos a számukra idegen kultúrával magyarázta, miért nem szerződött Törökországba…
– Én érdekesnek találom ezt a világot. Isztambul hatalmas, tizenötmillió ember lakhelye, több ezer éves és csodálatos. Ráadásul az országban őrülten szeretik ezt a játékot, a miliő, ami a futballt körülveszi, lenyűgöző. A meccsek idején szó szerint megáll az élet az utcákon. Egy ekkora városban! És akkor a Galatasaray edzőközpontjáról nem is beszélek.
– Meséljen!
– Pazar: öt füves pálya van, három műfüves, a közepén hatalmas épület – mint mondtam, itt lakom most –, légkondicionálóval és tévével felszerelt huszonnyolc szobával, a szaunától kezdve a konditeremig nem tudok olyat mondani, ami ne állna rendelkezésünkre.
– Ezért is lehettek tavaly vb-harmadikok a törökök…
– Én a felnőttkerettel tréningezem, ám az utánpótláskorúak csapatával lépek pályára. Úgy veszem észre, a korosztályomban nincsenek kiugró tehetségek. Komolyan mondom, a magyar fiatalok sem rosszabbak. Csakhogy a törökök fizikai felkészítése szinte tökéletes. A labdával semmi extrát nem csinálnak, de olyan gyorsak és olyan sokat futnak… Az edzéseinken Fatih Terim is azt szereti, ha egy-két érintés után továbbadjuk a labdát, aztán sprintelünk.
– Mit gondol, az ön játékában mi tetszett meg neki?
– Alighanem az, hogy technikailag az átlagnál valamivel jobb vagyok. És oda tudok passzolni, ahova akarok – legalábbis többnyire. Talán ezért is játszom régóta irányítót.
– Mikor játszik majd a rettegett Ali Sami Yen-stadionban?
– Már játszottam! Igaz, csak edzőmeccsen, de azért így is volt kint legalább harmincezer néző.
– Véletlenül nem énekelték el az ön tiszteletére a Hungária régi slágerét, az Isztambult?
– Nem, de ha minden jól megy, majd megtanítom nekik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik