Kizárták a Diósgyőrt!

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2004.09.10. 15:40
Címkék
Az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) magyarországi licencadó bizottságának döntése alapján a székhelyét Diósgyőrbe áttett Siófok FC Kft. mától nem vehet részt az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban.

Szavazás

Kell-e 16 csapat az NB I-be?

Írja be az itt látható számot!

Szavazás

Kell-e 16 csapat az NB I-be?

Írja be az itt látható számot!
Az UEFA hazai licencmenedzsere, Sélley Zoltán közleményt juttatott el az érintett felekhez, melyben visszavonja a Siófok FC Kft. részére 2004. június 1-jén megadott UEFA-klublicencet. Mint ismert, a gazdasági társaság tavalyelőtt Siófok FC, tavaly Balaton FC néven indította siófoki székhelyű csapatát a magyar elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban, az idén pedig a cég Miskolcra költözött, ahol a licencet, és így indulási jogot nem kapott DVTK helyén, Diósgyőr BFC néven állt rajthoz hossza huzavona után az NB I-ben. Sélley Zoltán az indoklásban leírja, a kft. tartósan nem felelt meg az UEFA klublicencre vonatkozó előírásainak, és hiányosságait az augusztus 3-án megadott mai napi határidőig sem tudta pótolni. Hogy pontosan mik ezek a hiányosságok, azt a közlemény nem részletezi. Mint emlékezetes, korábban a Bőcs, a Borsod Volán, illetve a Monor áttelepülése mentette meg az újra és újra csődbe jutott diósgyőri futballt, de hozzájuk hasonlóan a nyáron érkezett Balaton FC sem tudott hosszabb távon életben maradni.

Információink szerint a holnapra kisorsolt Diósgyőr-Zalaegerszeg mérkőzésre már útnak indult egerszegiek a hír hallatán már vissza is fordultak - az tehát biztos, hogy a találkozót holnap nem játsszák le.

Hogyan változott a tabella?

A bajnokság állása a Diósgyőr kizárása után - a Zalaegerszeg lett a listavezető, a Videoton a sereghajtó, Waltner egyedül a góllövőlista élén.
Orosz Lajos, Miskolc sportért felelős alpolgármestere értetlenül áll a döntés előtt. Mint mondta, a Siófok FC Kft. megkapta az UEFA-licencet, lejárt tartozása nem volt, a megyei jogú város önkormányzata pedig biztosította volna a korábban vállalat támogatást, vagyis a diógyőri stadion ingyenes használatát, valamint az idei évre 25 millió, jövőre 60 millió forintot. Információink szerint éppen a mai napon ülésezett volna a város közgyűlése, és tárgyalta volna a labdarúgócsapat ügyét, ezt azonban az ülés helyszínének, a helyi színháznak a rekonstrukciója miatt elnapolták... ---- Szieben László ligaelnök a nyáron azt mondta, csak akkor indulhat a Diósgyőr az Arany Ászok Liga küzdelmeiben, ha angyalok érkeznek az Avas aljára. A rajtra úgy tűnt, megjöttek, egyenesen a Balaton partjáról, legalábbis nagy volt az öröm akkor, amikor a siófoki futballcég költözésével megoldódni látszottak a problémák. Tudtuk már akkor is, hogy az "angyaloknak" nem lesz könnyű dolguk, s a mai döntés szerint nem is tudták teljesíteni a szükséges feltételeket. Tovább folytatódik tehát (vagy talán most ér végérvényesen véget) a 16 csapatosra duzzasztott magyar labdarúgó-bajnokság tragikomikuma, a Diósgyőr-ügy…

Hogyan tovább? Egy biztos: holnap a Zalaegerszeg futballistái pihenhetnek, s ezután minden egyes fordulóban lesz egy szabadnapos csapat, egy kieső pedig máris megvan, igaz ugyan, hogy a miskolciak amúgy is utolsó helyen álltak a tabellán nulla ponttal. A Liga versenybizottsága rendkívüli ülést tartott, s határozata szerint törlik a csapat összes eddigi eredményét, beleértve az e találkozókon esett gólokat is. (Mint emlékezetes, ugyanez történt az 1999-2000-es bajnokságban kizárt Szeged LC találkozóival is, így például Tököli Attila 25 helyett csak 22 találattal lett gólkirály, mert a szegediek ellen szerzett három gólját törölték.) A szabályok értelmében a kizárt együttes jövőre nem indulhat az élvonalban.

Hogy páratlan számú klubbal fejeződik-e be a bajnokság, az még kérdéses, mert például egy mai sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere, Warvasovszky Tihamér is bejelentette, hogy hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt vizsgálat folyik a Videoton korábbi vezetői ellen, s a jövőbeli vezetésnek szűkített költségvetéssel kell majd dolgoznia. A város el is szeretné adni 84 százalékos tulajdonrészét a klubban - amennyiben ez nem történik meg, az egyesület összeomlik.

Ki lesz a következő? ---- A Diósgyőr kizárásával kapcsolatban a Magyar Labdarúgóliga a következő sajtóközleményt hozta nyilvánosságra.

"A Magyar Labdarúgóliga Versenybizottsága 2004. szeptember 10-én határozatot hozott a Diósgyőr BFC-ZTE FC férfi felnőtt és Liga bajnoki mérkőzések elmaradásáról. A mérkőzések törlésének oka a magyarországi UEFA-licenc menedzser döntése volt, amellyel a Siófok FC Kft. licencét visszavonta.

A Magyar Labdarúgóliga 2004. szeptember 10-én, kora délután kapta kézhez dr. Sélley Zoltán UEFA licencmenedzser közleményét. Ebben a közleményben az állt, hogy a klublicenc szabályzat 4.2.4.2 pontja alapján a Diósgyőr BFC labdarúgó-csapatot működtető Siófok FC Kft. licencét visszavonta, és a klublicenc-szabályzat 4.2.4.3 pontja értelmében a csapatot a bajnokságból kizárta.

A Magyar Labdarúgóliga Versenybizottsága ezt követően, a szabályoknak megfelelően összeült és a hétvégére kisorsolt Diósgyőr BFC-ZTE FC férfi felnőtt és Liga bajnoki mérkőzéseket törölte a programból.

A Magyar Labdarúgóliga vezetősége a jövő héten sajtótájékoztatót tart a kialakult helyzetről."

Diósgyőrt törölt a liga

A Magyar Labdarúgó Liga versenybizottsága törölte a Diósgyőr hétvégi, ZTE FC elleni bajnoki labdarúgó-mérkőzését, illetve a miskolciak idei összes eredményét, miután dr. Sélley Zoltán UEFA-licencmenedzser korábban határozatban foglalt állást a diósgyőriek licencének visszavonásáról. A Liga a jövő héten kíván sajtótájékoztatót tartani a kialakult helyzetről. ---- ---- Értetlenül áll a Magyar Labdarúgó Liga Diósgyőrt kizáró döntése előtt Kuti Mariann, az érintett labdarúgócsapat ügyvezetője, a klubtulajdonos Kuti István felesége. Az ügyvezető szerint hivatalosan semmiféle indoklást nem kaptak, de valószínűnek tartja, hogy az a támogatói és üzemeltetési szerződést hiányzott, amelyet a városi önkormányzattal éppen ma délután aláírtak és az illetékes helyre, némi formasági hiányosságokat követően, végül is kompletten eljuttattak. Az ügyvezetőnő fellebbezni készül, bár tisztában van azzal, hogy erre igazából nincs fóruma és lehetősége.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik