Csúcsdöntésre kész Illés Béla

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.10.15. 21:03
Címkék
Ismét hazai pályán játszik szombaton az MTK Budapest, és ez nem rossz hír a csapat szimpatizánsainak. A Garami József által irányított együttes az ősz során eddig négyszer futballozott a Hidegkuti-stadionban - a Sopron, a Lombard, a Debrecen és a Zalaegerszeg volt az eddigi rivális -, és valamennyi vetélytársa ellen három pontot szerzett. Szombaton az Arany Ászok Ligában harmadik helyen álló Győri ETO látogat a Hungária körútra, azaz a sorozat folytatása nem ígérkezik egyszerűnek. Eközben Illés Béla arra készül, hogy beállítson egy szakállas rekordot.
Illés Béla csak akkor bukkan fel, ha éppen segíteni kell (Fotó: Németh Ferenc)
Illés Béla csak akkor bukkan fel, ha éppen segíteni kell (Fotó: Németh Ferenc)
Illés Béla csak akkor bukkan fel, ha éppen segíteni kell (Fotó: Németh Ferenc)
Illés Béla csak akkor bukkan fel, ha éppen segíteni kell (Fotó: Németh Ferenc)
Illés Béla csak akkor bukkan fel, ha éppen segíteni kell (Fotó: Németh Ferenc)
Illés Béla csak akkor bukkan fel, ha éppen segíteni kell (Fotó: Németh Ferenc)
A 9. forduló szombati játéknapjának leginkább izgalmasnak tűnő mérkőzésén, az MTK-Győr bajnokin nem mindegy, hogy a várhatóan csereként pályára lépő Illés Béla milyen napot fog ki. A 492. élvonalbeli fellépésére készülő futballista a 37. életévéhez közeledve is remek megoldásokra képes, és ez még akkor is igaz, ha az MTK csapatában manapság már az utódjának tartott Kanta József szervezi a futballt.
"Biztató számunkra, hogy az eddigi hazai találkozóinkat megnyertük, ugyanakkor a jól szereplő Győr ellen nem lesz könnyű ezt a sorozatot folytatni - mondta az ETO elleni bajnoki apropóján Illés Béla. - Hazai pályán eddig olyan gárdákkal találkoztunk, amelyek nemcsak a védekezéssel törődtek, hanem támadni is akartak, és ez feküdt nekünk. Az gondolom, az ETO sem bunkerfutballt játszik majd, és így jó meccset láthatnak a szurkolók."
A 64-szeres válogatott, azonban a nemzeti csapatbéli szerepléstől már visszavonult labdarúgó azt is elmondta: amikor ismét az MTK-hoz szerződött, tisztában volt azzal, ez a bajnoki év nála már nem a teljes 90 percekről szól majd. A vezetőkkel előre tisztázta, annyit játszik, amennyi a csapat szempontjából szükséges, az azonban motiválja, hogy elérje az 500. bajnoki mérkőzést, majd pedig megjavítsa a tatabányai Szabó György csúcsát (ez 507 mérkőzés) - ehhez még 17 mérkőzés kell, és a középpályás eléri az 508-as meccsszámot.
Illés Béla azonban nem csupán a rekordra koncentrál, hanem arra is, hogy a csapattal eredményes legyen - ehhez neki vállvetve kell küzdenie Kanta Józseffel.
Vagy rivalizálnia?…

"Rivalizálásról szó nincs… Kanta József nagyon tehetséges labdarúgó, aki már az első, MTK-ban lejátszott bajnoki meccsén a csapat meghatározó futballistája volt. Technikailag képzett, az összjátékot érzi, és ami fontos, kapura is veszélyes. Remélem, elkerülik a sérülések, és hosszú ideig meghatározója lesz az MTK-nak."
Tény, az U21-es válogatott keretéhez tartozó Kanta József az eddigi fordulókban többször is a kék-fehér alakulat egyik legjobbja volt, ám nem ért egyet azokkal, akik Illés Béla utódját látják benne.
"A saját mércém szerint Illés Béla egészen kivételes képességű futballista, az utóbbi tizenöt év legjobb hazai játékosa, éppen ezért nem érzem azt, hogy az utódja lennék - reagált az összehasonlításra Kanta József. - Ha mindenáron össze akarnak hasonlítani vele, akkor talán azt mondhatom, az irányítóképességünkben van hasonlóság. Az egy egy elleni játékban azonban Béla utánozhatatlan, és noha mostanság többnyire csereként lép pályára, egy-egy villanás, a találkozó kimenetelét befolyásoló megoldás igenis várható tőle. Nem a sablon miatt mondom, de számomra igenis megtiszteltetés, hogy egy csapatban futballozhatok vele… A Győr elleni találkozóról pedig annyit: a Hidegkuti-stadionban eddig még gólt sem kaptunk, és remélem, győztes kilencven perc után mindezt szombat este is elmondhatjuk magunkról. "
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik