A játékos, aki csendben küzd

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.11.29. 20:43
Címkék
Az UEFA-kupa csoportkörében a negyedik játéknap következik, igaz, a Ferencváros még csak a harmadik mérkőzésére készül. A zöld-fehérek az első körben szabadnaposak voltak, majd hazai pályán győzelmi esélyt szalasztottak el, hiszen a Puskás Ferenc-stadionban 1-1-re végződött összecsapáson közelebb álltak a sikerhez, mint nagy hírű riválisuk, a holland Feyenoord. Az elmúlt héten a Bundesligában élcsapatnak számító Schalke 04 otthonában 2-0-s vereséget szenvedett László Csaba együttese, azonban ha szerdán legyőzi a svájci FC Basel csapatát, akkor december 16-án már a döntetlen is elegendő számára a továbbjutáshoz a skót Hearts otthonában.
Az NSO ajánlja:




UEFA-kupa 2004-2005

Csoportkör: eredmények, tabellák

Az összes eredmény:
1. forduló
Selejtezők, 2. forduló
Selejtezők, 1. forduló

Adatbank az A-csoportról:
1. Feyenoord
2. Schalke 04
3. FC Basel
4. Heart of Midlothian
5. Ferencvárosi TC

Az UEFA-kupa döntői

Szavazás

Hogyan végez az FTC az UEFA-csoportban?

Az NSO ajánlja:




UEFA-kupa 2004-2005

Csoportkör: eredmények, tabellák

Az összes eredmény:
1. forduló
Selejtezők, 2. forduló
Selejtezők, 1. forduló

Adatbank az A-csoportról:
1. Feyenoord
2. Schalke 04
3. FC Basel
4. Heart of Midlothian
5. Ferencvárosi TC

Az UEFA-kupa döntői

Szavazás

Hogyan végez az FTC az UEFA-csoportban?

Zavadszky Gábor a Ferencváros együttesében lett élvonalbeli labdarúgó, az elmúlt hat bajnoki évet azonban - igazságos elosztásban - a Dunaferr és az MTK csapa-taiban töltötte. A nyáron (újra) elfogadta az Üllői úti egylet invitálását, ám hiába tért vissza nagy reményekkel a zöld-fehér gárdához, az őszi idény első felében többnyire csak a tartalékok között jutott számára hely.
Mentalitásából adódóan nem a sértődött, a meg nem értett futballista szerepét játszotta, és ennek meg is lett az eredménye: László Csaba egyre többször jelölte a középpályást a kezdő tizenegybe, ő pedig rendre jó játékkal hálálta meg edzője bizalmát.
Vasárnap a Honvéd elleni találkozón is góllal segítette csapatát a győzelemhez - a 4-0-ra megnyert mérkőzés első találata fűződik a nevéhez -, ám az öszszecsapás lefújása óta csakis a szerdai FC Basel elleni UEFA-kupa-mérkőzés foglalkoztatja.

A közönség fergeteges biztatása a hajtóerő

- Az szinte biztos, hogy szerdán nehéz meccs vár a Ferencvárosra, azonban érdekelne a véleménye: a csoport eddigi eredményeinek az ismeretében mit vár az FC Basel elleni kilencven perctől?

Zavadszky Gábor nem esik térdre, ha azt hallja, hogy elszánt ellenféllel kerül szembe a Fradi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zavadszky Gábor nem esik térdre, ha azt hallja, hogy elszánt ellenféllel kerül szembe a Fradi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zavadszky Gábor nem esik térdre, ha azt hallja, hogy elszánt ellenféllel kerül szembe a Fradi (Fotó: Meggyesi Bálint)
- Láttam a svájci együttes fellépését Gelsenkirchenben, és azt kell mondanom, az ellenfelünk jól futballozott a német csapat otthonában, és bizony, még győzelmi esélyei is voltak - mondta Zavadszky Gábor. - Az ugyanakkor nagyon meglepett, hogy a Basel a csütörtöki játéknapon hazai pályán maradt alul a skót Hearts együttesével szemben… Biztos vagyok abban, hogy szerdán a Basel éppúgy győzelemre játszik, mint mi, ugyanis a jelenlegi helyzetben a döntetlennel egyik csapat sem menne sokra.
- Az a teljesítmény, amelyet a Ferencváros az Aréna AufSchalkéban nyújtott, mire lehet elég a svájci listavezető ellen?
- Azt gondolom, nem játszottunk rosszul a Schalke otthonában, azonban hazai környezetben alighanem némileg más taktikával lépünk pályára. A Puskás Ferenc-stadionban a közönségünk elvárja tőlünk a győzelmet, sőt remélem, belehajszol bennünket a sikerbe, míg Németországban a döntetlennel is elégedett lett volna a nagy többség. Az biztos, hogy a helyzetkihasználásunkon javítani kell, és ha ez sikerül, akkor jó esélyünk lehet a három pont megszerzésére.

---- - Nem akarok előreszaladni az időben, ám ha megvan a három pont, akkor a Hearts ellen amolyan ki-ki meccset játszik majd a csapat. Mekkora esélyt lát arra, hogy egy ilyen összecsapás után végre a magyar labdarúgók fogadhatják a gratulációkat?
- A skóciai találkozó még odébb van, azonban ha legyőzzük a Baselt, akkor a saját kezünkben lesz a sorsunk, és higygye el, nem hibázunk majd Skóciában…
- Most az UEFA-kupa van fókuszban, ugyanis a bajnokság őszi idényének már vége. Ha csak a bajnoki szereplést nézzük, akkor miként értékeli a Fradi teljesítményét?
- Amikor korábban a Ferencvárosban futballoztam, emlékeim szerint nem volt a csapatunk enynyire gólerős, ráadásul nem szabad elfelejteni: a Debrecennel egyetemben a legkevesebb gólt is mi kaptuk. Négy mérkőzés volt, amikor nem tudtunk nyerni, ám míg a DVSC és az Újpest ellen lehet pontot veszíteni, addig a Kaposvár elleni vereség és a Pécs elleni hazai döntetlen igazán fájó. Tudom, még csak a bajnokság felénél vagyunk, de úgy hiszem, a Lokival futunk majd versenyt az aranyéremért.
- Zavadszky Gábor idénye milyenre sikeredett?
- A bajnokság vége felé kezdtem úgy játszani, ahogy azt elvárták tőlem, bár az is igaz, hogy a szezon elején kevés játéklehetőséget kaptam. Az mindenképpen előrelépés számomra, hogy amíg az elmúlt évadban egyetlen gólt sem szereztem, addig az ősszel már három bajnoki és két kupatalálatnál tartok.

Óriási az esély a nagy bravúrra

- Ön tagja volt annak a Ferencvárosnak is, amely 1995-ben a Bajnokok Ligájában szerepelt. Mi a különbség az akkori és a mai Fradi között?
- Most is jó csapatok vannak az ellenfeleink között, akkor azonban a Real Madrid és az Ajax Amsterdam világszinten is kimagasló volt… Egységesek voltunk akkor is és most is, ám most kétségtelenül nagyobb esélyünk van a jó eredmény elérésére. ---- Elképzelhető, hogy a lehetőségekhez képest (ugyebár a Puskás-stadion felső szektorait lezárták) zsúfolt ház (húszezer néző) és ugyanolyan hangulat várja a Ferencvárost holnap, mint amilyen nemrégiben a Feyenoord ellen volt tapasztalható. Az FC Basel elleni mérkőzésre már több mint tízezer jegy kelt el elővételben.

A találkozóra a belépők 2500, 3500, 4500, illetve 8000 forintba kerülnek. Az Üllői úti stadion és a Puskás Ferenc-stadion pénztárai 10-től 17 óráig tartanak nyitva, ám ez ügyben fontos információ az, hogy a Fradi-pályánál már csak ma van jegyárusítás, a találkozó napján már csak a mérkőzés helyszínén lehet belépőhöz jutni.

A mérkőzést az ukrán Vitalij Goduljan vezeti, aki három éve működik közre nemzetközi találkozókon, és már több válogatott vb- és Eb-selejtezőt is dirigált a közelmúltban. A 36 éves játékvezető asszisztense az ugyancsak ukrán Vitalij Zjagincev és Andrij Prjimak lesz.

Továbbra is kérdéses Rósa Dénes játéka, aki a vasárnapi Bp. Honvéd elleni mérkőzésen kapott rúgást a lábára. A válogatott középpályás térde csúnyán bedagadt, és a csonthártya begyulladt. A támadó középpályás hétfőn lézeres kezelésen vett részt, ma pedig megpróbál együtt edzeni a többiekkel. ---- Az A-csoport eddigi eredményei
1. játéknap, október 21.
Feyenoord (holland)-Hearts (skót) 3-0
Schalke 04 (német)-Basel (svájci) 1-1
2. játéknap, november 4.
Hearts-Schalke 04 0-1
FERENCVÁROS-Feyenord 1-1
3. játéknap, november 25.
Schalke 04-FERENCVÁROS 2-0
Basel-Hearts 1-2

További mérkőzések
4. játéknap, december 1.
Feyenoord-Schalke 04
FERENCVÁROS-Basel
5. játéknap, december 16.
Hearts-FERENCVÁROS
Basel-Feyenoord ---- Svájcban nehezen törődtek bele az UEFA-kupa csoportkörének csütörtöki, harmadik játéknapján elszenvedett hazai vereségbe, amikor Christian Gross vezetőedző csapata a skót Hearts-tól kapott ki 2-1-re. Ennek ellenére a svájciak bizakodva várják a holnapi, Ferencváros elleni újabb megméretést, hiszen az FC Basel 16 forduló után jelenleg is vezeti az Axpo Super Liga táblázatát (a Basel 9 győzelemmel, 4 döntetlennel, 3 vereséggel, 35 rúgott és 15 kapott góllal áll az első helyen, előnye pedig három pont a Neuchatel Xamax előtt), ráadásul az élvonalbeli góllövőlistát is a csapat argentin támadója, Christian Giménez vezeti tíz találattal.
Természetesen a Ferencvárosnál is tisztában vannak azzal, hogy legutóbbi veresége ellenére igen erős ellenfél vár majd a Puskás Ferenc-stadionban a csapatra. Emlékezetes, a bázeliek a két évvel ezelőtti Bajnokok Ligájában az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó meglepetést szerezték azzal, hogy a skót sztárcsapatot, a Celticet (amelyik gárda ugyebár nem egyenlő a Heartsszal…) búcsúztatva bejutottak az első csoportkörbe, mi több, onnan a Liverpoolt megelőzve még a második körbe is beverekedték magukat.
A zöld-fehérek számára egyébként nyilvánvalóan akadnak majd régi ismerősök a szerdai találkozón, hiszen Christian Gross edzőn kívül a kapus Pascal Zuberbühler és a csapat sztárjátékosa, a 30 esztendős Murat Yakin is tagja volt az 1995-ben a BL-ben a Fradival egy csoportban szereplő Grasshoppersnek, de ide sorolható még az ugyancsak kerettag Borisz Szmiljanics is. Rajtuk kívül, persze, akad még meghatározó futballistája az 1893-ban alapított (ezzel a legrégebbi svájci klubnak számító) FC Baselnek, hiszen a csapatban szereplő - igaz, már csaknem 40 éves - Oliver Kreuzer fénykorában a Bayern Münchenben is játszott. A brazil Kléber, a már említett Christian Giménez, és az ugyancsak gólerős Julio Rossi lehet még veszélyes a Ferencvárosra a sorsdöntőnek is nevezhető szerdai meccsen, de meg lehet még említeni a többszörös svájci válogatott Mario Cantaluppit és Marco Zwyssiget is.
Az FC Basel a legutóbbi bajnokiján otthonában sovány, ám megérdemelt győzelmet szerzett a St. Gallen ellen, az egyetlen gólt César Cargignano szerezte, aki azon a találkozón a mérkőzés legjobbjának bizonyult.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik