Megleshették a Bayern-edzést

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.12.08. 22:08
Címkék
"Érdemes elmondani, hogy a bajorok miként bánnak az utánpótlásukkal: évente három és fél millió euró, azaz kilencszázmillió forint jut a fiatalokra, ám ebből szerelésre - az adidas jóvoltából - nem kell költeniük. A srácoknak valóban csak a futballra kell koncentrálniuk, és mondani sem kell, hogy a helyzetük így irigylésre méltó." (Supka Attila a müncheni játékosképzésről)
November 29-én a Ferencváros-Honvéd mérkőzéssel véget ért a bajnokság őszi idénye, december 2-án a válogatott Észtország elleni összecsapása jelentette a nemzeti együttes idei utolsó fellépését, és ebben az esztendőben a hazai gárdák közül most már csakis a bajnoki listavezető FTC-re vár tétmeccs, mégpedig a Hearts elleni UEFA-kupa párharc a jövő hét csütörtökén Skóciában. A héten még levezető edzéseket tartanak a szakvezetők, majd következik a futballisták számára a pihenő, egészen január elejéig, amikor is mindenütt megkezdődik a felkészülés a tavaszi idényre. A trénerek közül jó néhányan arra használják fel ezt az időszakot, hogy amolyan tanulmányút keretében eltöltenek egy hetet valamelyik európai élcsapatnál. Teszik ezt azért, mert a pro-licenc megszerzéséhez ez elengedhetetlenül szükséges, no és azért, mert számos olyan tapasztalattal gazdagodnak, melynek később hasznát veszik az edzői pályán.

Supka Attila irigykedve figyelhette a Bayern edzését: a müncheni sztárok pontosan tudták, mit kell csinálniuk (Fotó: Czagány Balázs)
Supka Attila irigykedve figyelhette a Bayern edzését: a müncheni sztárok pontosan tudták, mit kell csinálniuk (Fotó: Czagány Balázs)
Supka Attila irigykedve figyelhette a Bayern edzését: a müncheni sztárok pontosan tudták, mit kell csinálniuk (Fotó: Czagány Balázs)
Az edzőgeneráció két fiatal tagja, Supka Attila és Herédi Attila a kontinens egyik legnagyobb múltjával rendelkező klubjánál, a Bayern Münchennél vendégeskedett, és aligha meglepő, ha mindketten állítják, nem hiába töltötték az idejüket a bajor sztáregyletnél (e cikk későbbi folytatásában, második fejezetében az AC Milannál vendégeskedő Prukner László és Nagy Tamás mesél majd élményeiről).
Mindjárt több kérdés kínálja magát: miért pont a Bayern Münchenhez utazott el a két szakember, a német klub elöljárói miként fogadták őket, és egyáltalán, a költségeket ki fedezte számukra.
"Herédi Attila és jómagam is a pro-licences tanfolyam hallgatói vagyunk, és minden»tanulónak« saját maga szervezésében, önköltséges alapon egy hetet, tíz napot kell eltöltenie valamelyik európai élgárdánál - kezdte a beszélgetést a DVSC bajnokság közben kinevezett trénere, Supka Attila. - Azért esett a választásunk a Bayernre, mert németül beszélek, a szállásunkat Attila egyik barátjánál oldottuk meg, ráadásul számíthattunk annak a Csernai Pálnak a segítségére, akivel korábban Sopronban már dolgoztam, és akit Münchenben a mai napig megsüvegelnek. Nem titok, még most is sok kérdésben kikérem a hazánkban élő világhírű szakember véleményét, és rengeteget számított, hogy egykori játékosainak, Karl-Heinz Rummeniggének és Uli Hoenessnek beajánlott bennünket. Aztán a kapcsolatot már én vettem fel Rummeniggével, és mivel az egyeztetés után az elmúlt hetet találtuk ideális időpontnak, akkor fogadtak bennünket."
A Loki edzője elmondta azt is, hogy kiérkezésük után a titkárnő bevitte őket Felix Magath öltö-zőjébe, nem sokkal később a vezetőedző egyik segítője elrendezett mindent a biztonsági szolgálat embereivel, így onnan kezdve szabad bejárásuk volt a stadionba.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- "Csak érdekességként elmondom, miként nézett ki a kilencvenperces edzés - folytatta Supka Attila. - Húsz perc cicázással kezdtek a labdarúgók, azután ugyanennyi ideig gyakoroltak egyetlen támadásvezetést, majd még húsz percig egy másik variációt próbáltak. Meglepett, hogy a cicázás után semmiféle gimnasztika vagy nyújtás nem volt… A tréning hátralévő részében félóra futball következett, mégpedig háromnegyed pályára, érintésszám megkötéssel. Amúgy Felix Magath elmondta, ő a fizikai képzéssel egyáltalán nem foglalkozik, minden játékos tisztában van azzal, mikor kell a fitneszedzőnél megjelennie."
Persze, Magyarországon sok minden másként van, itt egy élvonalbeli edzőnek nemcsak az alapokra kell sokszor megtanítania a futballistákat, de még pénzt is illik szereznie a csapat működéséhez…
"Ôszintén megmondom, egy kicsit féltünk Felix Magathttól, ugyanis az a hír járta róla, nem igazán szereti a külföldieket - kapcsolódott a beszélgetésbe Herédi Attila, a bajnokságot még Nyíregyházán kezdő, most kispad nélküli szakember. - Szerencsére kellemesen csalódtunk benne, és nemcsak azért, mert amikor megemlítettük neki korábbi játékosát, Dombi Tibort, akkor egyetlen rossz szava sem volt a Loki középpályására. Egyébként a Bayern különbözik a többi német együttestől, mégpedig abban, hogy nem elég jó futballistának lenni ahhoz, hogy valaki ide kerüljön, mentálisan is topon kell lennie. Apró adalék ennek a bizonyítására: amikor az Oliver Kahn mögött lévő fiatal kapusnak rossz eredményei voltak az iskolában, akkor a vezetők bementek a suliba, magántanárt fogadtak mellé, és nem azt a megoldást választották, hogy »átlökdösték« a következő osztályba… Vagy említek mást: a fiatalok nyolc, alulról fűtött pályán gyakorolhatnak, mert a klub vezetői egyöntetűen vallják, hogy mindennél fontosabb a gyerekek számára a megfelelő minőségű játéktér."
Supka Attila és Herédi Attila azt is megkérdezte a Bayern München utánpótlás szakágvezetőjétől, Werner Kerntől, hogy be tudnának-e jelentkezni máskor is egy efféle edzéslátogatásra. A munkájáért élő-haló szakember azt mondta, megpróbálhatják, ám hathatós segítség nélkül ennek a megvalósítása nehezen elképzelhető.
Segítség azonban van - gondoljunk Csernai Pálra -, így nyáron a két trénernek újabb látogatásra lesz lehetősége… ---- A két magyar szakvezető járt abban az új stadionban is, amely a világbajnokságra készül el, a Németország-Bayern München mérkőzéssel avatják majd jövőre, és ahol Karl-Heinz Rummenigge beszámolója szerint öt évre előre valamennyi belépő el van adva.
Legalább ilyen érdekes információ, hogy a Bayern vezetőségében csakis a klub korábbi labdarúgói vannak pozícióban, és ez azért előre mutató. Ahol az elnököt Franz Beckenbauernak, az alelnököt Karl-Heinz Rummeniggének, a menedzsert pedig Uli Hoenessnek hívják, annál a klubnál aligha kell az elöljáróknak bemutatkozniuk…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik