A jövő most fontosabb az éremszerzésnél is

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.03.23. 22:14
Címkék
Amikor a tavaszi első fordulóban elmaradt az MTK Budapest soproni vendégjátéka, a fővárosiak szakmai igazgatója, Garami József egy cseppet sem örült a halasztásnak. A szakember azért volt bosszús, mert végérvényesen csak az eredetileg kijelölt időpont előtt egy nappal derült ki, hogy csapatával nem kell Sopronba elutaznia. Így az egyébként sem rövid téli felkészülés újabb héttel hosszabbodott meg. Ráadásul tudni kell azt is, hogy a Matáv négy futballistája - Bagoly Gábor, Szekeres Tamás, Sira István és Bárányos Zsolt - eltiltását töltötte az első fordulóban, és távollétükben bizony a vendéggárda jó eséllyel pályázott volna a három pont megszerzésére. Azonban mint tudjuk, a meccs elmaradt, így az MTK az alaposan megerősödött, bajnokesélyesnek tartott Újpest ellen kezdte a bajnokságot.
Az eredmény ismert, 3-1-es hazai győzelem a Hungária körúton, majd Illés Béla szépségdíjas találatával Pápán is három pontot szerzett az MTK. Alighanem még a csapat szimpatizánsai közül is kevesen remélték ezt a remek kezdést, és bár még rengeteg találkozó van hátra a bajnokságból, annyi talán kijelenthető: manapság már senki sem bosszús amiatt, hogy a nyáron jelentős fiatalítás történt a játékoskeretben.Erősíti az önbizalmat a vidéki győzelem

Garami József örül a remek tavaszi rajtnak, de azt sajnálja, hogy a Sopron elleni meccs elmaradt (fotó: M. Németh Péter)
Garami József örül a remek tavaszi rajtnak, de azt sajnálja, hogy a Sopron elleni meccs elmaradt (fotó: M. Németh Péter)
Garami József örül a remek tavaszi rajtnak, de azt sajnálja, hogy a Sopron elleni meccs elmaradt (fotó: M. Németh Péter)
- Helyénvaló a megállapítás, miszerint egy jó kedélyű trénerrel beszélgetünk?
- Nem tagadom, örülök a jó tavaszi rajtnak, ugyanakkor még most is sajnálom, hogy az első fordulóban nem tudtunk játszani a Matáv otthonában - mondta Garami József. - Nem egyszerű időpontot találni az elmaradt összecsapásnak, egyszer azonban majd csak játszunk… Ami pedig a két meccsen szerzett hat pontunkat illeti, nem gondolom azt, hogy bármi is megváltozott volna körülöttünk, de tagadhatatlan, a két sikernek köszönhetően nyugodtabban készülhetünk a folytatásra.
- Amikor a tavaszi kezdés előtt beszélgettünk, azt mondta, a második félév jóval nehezebb lesz a csapat számára, mint az előző volt. Eddig úgy tűnik, tévedett…
- Ezt most is tartom, hiszen nyolcszor megyünk vidékre, hazai pályán fogadjuk az összes fővárosi gárdát, és ez nem túl kedvező. Vidéken sehol sem egyszerű győzni, éppen ezért remélem, a pápai siker használ a labdarúgók önbizalmának.
- Gondolom, tudja, hogy a keret nyári átalakításakor sokan féltették az MTK-t. A végső értékeléssel ugyan még várni kell, ám az eddigi találkozók azt mutatják, a mély vízbe dobott fiatalok élni tudtak a felkínált lehetőséggel.
- A nyáron hét játékos került hozzánk az NB I B-s Bodajktól, közülük ősszel öten beépültek a kezdő tizenegybe, és rendszeresen játéklehetőséghez jutottak. Új védelmet kellett kialakítanunk, és úgy tűnik, az átalakított hátsó alakzat kezd stabillá válni. Hatalmas probléma, hogy Halmai Gábor a bajnokság elején kidőlt a sorból. Sajnos bizonyos posztokon nagyon nehéz pótolni a megsérült, illetve eltiltásukat töltő labdarúgókat. Annyi mindenesetre megállapítható, hogy a fiatalok rutint szereztek az ősszel, és manapság már jóval bátrabban futballoznak, mint az induláskor tették.

Halmai Gáborral még jobb lenne a csapat

- Vannak klubok, ahol kényszerből fiatalítanak - lásd a Fehérvárt… -, az MTK azonban nem ebbe a vonulatba tartozik. Az eddigi tizenhét bajnoki mérkőzés azt mutatja, a Hungária körúton az elmúlt években nem véletlenül áldoztak komoly összeget az utánpótlásra.
- Czvitkovics Péter, Juhász Roland vagy Buzsáky Ákos személyében korábban is voltak tehetséges labdarúgói a klubnak, ám igazából a bodajki fiatalok az első fecskék, akik a Sándor Károly Akadémiáról kerültek a Hungária körútra. Az MTK tudatosan készült erre a lépésre, és azt szeretnénk, hogy két-három év múlva saját nevelésű futballisták alkossák a keret zömét. Mi most nem helyezésben gondolkodunk, hanem egy új csapatot szeretnénk kialakítani, mégpedig olyat, amelynek lesz jövője.
- Azért nem lenne szomorú, ha már most odaérne a dobogóra a csapat…
- Ôszintén mondom, ezt a lehetőséget még nem érzem a csapatban. Persze, nem lennék szomorú, ha a játékosok rám cáfolnának. Amennyiben ott leszünk az első hatban, akkor azt elfogadható teljesítménynek tartom, de mint mondottam, a legfontosabb az, hogy a keret valamennyi tagja fejlődjön.
- Most elsősorban a fiatalokról beszélünk, azonban mindenki tudja, az MTK-nak még mindig a harminchét éves Illés Béla a kulcsegyénisége. A hatvannégyszeres válogatott középpályás jelenléte menynyire könnyíti meg az ön dolgát?
- Nagyon sokban. Béla kivételes egyéniség, akitől szakmát, tisztességet, becsületet tanulhat bármelyik fiatal. Képzelje el, amennyiben Halmai Gábor nem sérül meg, milyen jó helyzetben lettem volna…

A korelnök manapság is élvezi a futballt

- Belegondolt már abba, hogy Illés Béla a nyáron akár abba is hagyhatja a futballt?
- Kértem már nemegyszer, hogy ne kapkodja el a döntést. Jól megy neki a játék, élvezi a futballt, azaz van értelme folytatnia.
- Térjünk vissza a fiatalokra. Mit szeretne elsősorban megértetni ezekkel a pályájuk elején járó labdarúgókkal?
- Akik az MTK keretéhez tartoznak, azok szeretnek és akarnak is futballozni. Ez a bajnoki év megmutatja, hogy ki tud azonnal alkalmazkodni az élvonal követelményeihez, és ki az, akinek esetleg több idő kell ehhez. Mindenkinek meg kell értenie, jól teljesíteni csak úgy lehet, ha felkészülünk a meccsekre. Szeretném azt látni, hogy a bajnoki mérkőzéseken ugyanúgy kihajtják magukat a labdarúgók, mint teszik azt a neves külföldi bajnokságokban játszó kollégáik.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik