A szervezettség a siker egyik alapja

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.07.29. 21:41
Címkék
A tatabányai és rákospalotai mérkőzéssel ma megkezdődik a Borsodi Liga 2005-2006-os évadja. Új évad, új reményekkel, új szakmai kihívásokkal. A sportcsatornáknak köszönhetően napról napra szembesülünk azzal, hol tart a világ labdarúgása, s az is feketén fehéren kiderül: van hova előrelépnünk&
A bajnokság felvezetéseként a korábbi sikeres szövetségi kapitányt, a magyar válogatottat az 1986-os mexikói világbajnokságra kijuttató Mezey Györgyöt kértük meg, beszéljen arról, mi jellemzi manapság a labdarúgás szakmai élvonalát, és mi szükséges ahhoz, hogy ha csak apró lépéssel is, de az elit után eredjünk. Mezey György - aki tagja az UEFA-mérkőzéseket elemző szakmai csoportjának, valamint az edzőképzést ellenőrző és a klublicencet elemző szakmai csoportjának is - az elmúlt heteket Zánkán töltötte fiatal labdarúgók társaságában.

Ezúttal megfordultak Zánkán olyan gyerekek is, akiket ugyan nem igazolt egyetlen klub sem, de szeretik a futballt, s jelen voltak az 1989- 1993-as korosztály - évjáratonként százhatvan gyerekkel - legjobbjai is. A táborban a testalkati mutatók alapján kimutatták, hogy 20 éves korukra a fiatalok milyen magasak lesznek, milyen lesz az izomzatuk, s miután a gyerekek kondicionális állapotát különböző gyakorlati tesztekkel megnézték, a nemzetközi adatok ismeretében azt is felmérhették, hol tart a hazai utánpótlás.

Mezey György jegyzeteibôl is kiderül, hogy az argentinok és a brazilok felkészítése a legjobb a világon (Fotó: Németh M. Péter)
Mezey György jegyzeteibôl is kiderül, hogy az argentinok és a brazilok felkészítése a legjobb a világon (Fotó: Németh M. Péter)
Mezey György jegyzeteibôl is kiderül, hogy az argentinok és a brazilok felkészítése a legjobb a világon (Fotó: Németh M. Péter)
De maradjunk most a nemzetközi labdarúgásnál, nézzük meg, hogy a magyar trénerek mennyire vannak tisztában azzal, milyen rendszerben, hadrendben lehet komoly eredményt elérni.
- Az UEFA-rendszerű edzőképzésben ez a tananyag része - mondta Mezey György. - De azért is tisztában kell lenniük e kérdéssel a szakembereinknek, mert az elmúlt időszakban valamennyi licencet szerző tréner tanulmányúton volt különböző európai csapatoknál. Ami engem illet, az elmúlt évben számos nemzetközi eseményt figyelemmel kísérhettem, hiszen ott voltam a portugáliai Eb-n, UEFA-küldöttként a BL-ből öt mérkőzést tekinthettem meg, most pedig a hollandiai U20-as vébéről érkeztem Zánkára.

- Milyen rendszerben játszanak az európai élcsapatok?
- Kivétel nélkül a területvédekezést alkalmazzák. Az U20-as vb-n ugyan Nigéria és Argentína söprögetővel állt fel, de a többi védőjük nem embert fogott, hanem a védekezésnél előre és oldalra mozogva szűkítette a területet, a labdaszerzést követően pedig a két oldalvonal felé nyitva úgy helyezkedett, hogy a lehető legkönnyebb legyen a labdakihozatal. Manapság a profi csapatokra az jellemző elsősorban, hogy nem nyílnak ki. Döntő a védekezés biztonsága, és ezt a középpályán egy vagy két "szűrőemberrel" oldják meg. A két elöl lévő támadó közül az egyik már a labdaszerzés előtt visszalép mélységben, hogy majdan segíthesse a labdakihozatalt. De előfordul az is, hogy oldalról, a középpályáról lép be a játékba a labdarúgó. Erre példa az Arsenalban Freddie Ljungberg.

- A világ futballja évről évre fejlődik: mi változott például a legutóbbi, a 2002-es vébé óta?
- Három védővel gyakorlatilag egyetlen csapat sem futballozik. A négyvédős rendszerben az egyik bekk rendszeresen fellép a középpályára, és megtámadja az ellenfél labdabirtokló játékosát. Az állandó területszűkítéssel nyomás alatt tartják az ellenfelet, így a technikailag nem eléggé képzett futballisták elveszítik a labdát.

- Mekkora a különbség egy európai élcsapat és egy kevésbé erős keretű együttes felépítése között?
- Szinte semmi. A különbség a taktikából adódik, noha sokan a játékrendszert a csapatjáték követelményeivel azonosítják. Erre Hollandia a legjobb példa. Ott gyerekkortól kötelezően szélsőkkel játszatják a csapatokat, és ez alapvetően helyes is. Ám amikor rendszert kellene váltaniuk, mert az ellenfél futballja ezt követelné meg, akkor is ragaszkodnak a szélsőjátékhoz. Az az edző, aki azt mondja, a tizenkét éves fiataloknak is azt kell játszaniuk egy adott klubban, mint a felnőtteknek, rossz úton jár. A gyerekeknek azt a rendszert kell alkalmazniuk, amely segíti a fejlődésüket.

- Nézzük, hogy Magyarországon az edzők milyen rendszerben játszatják a fiatalokat.
- A probléma az, hogy a legtöbb magyar együttesnél a négy- négy-kettőt, avagy éppen a négy-négy-egy-egyet alkalmazzák, ami nem segíti a gyerekek fejlődését.

- A bajnokság előtt aktuális a kérdés: minek kell megtörténnie ahhoz, hogy egy magyar csapat a nemzetközi porondon tartani tudja a lépést az aktuális ellenfelével?
- Csakis akkor lehetünk versenyképesek, ha a csapataink szervezettek lesznek. Aki ebben a kérdésben hibázik, annak esélye sem lehet a nemzetközi porondon. Sajnos óriási a különbség a fizikai felkészítés logikájában, ha összehasonlítunk egy dél-amerikai és egy európai csapatot. Véleményem szerint a világon a legjobb felkészítési szisztéma Argentínában és Brazíliában működik. Ezekben az országokban játékközpontú a felkészítés, szemben az európai országokkal, ahol azt tartják fontosnak, hogy a játékteret megfelelően "bebójázzák", és az oldalvonal mellett négy-öt különböző edző álljon… A dél-amerikai futballisták a legbonyolultabb játékhelyzetekben is minimális energiát használnak el, szemben az európai labdarúgókkal, akik jól láthatóan megfeszülnek ilyenkor. Az már ízlés kérdése, kinek melyik stílus tetszik jobban. Most a bajnokság előtt abban reménykedem, hogy - mint már mondtam - szervezettségben lépnek előre a magyar csapatok. Ez sem kevés ugyanis. ----
Az előző évad egyik legnagyobb szenzációja a Liverpool Bajnokok Ligája-győzelme volt. Az angol csapat vesztett állásból fordított a Milan ellen, s ez elsősorban Rafa Benítez remek taktikáját dicséri.

Ábránkon jól látszik, hogy a Liverpool azt az alapstratégiát választotta, amelyet Mezey György korunk modern taktikájaként említett. Vagyis a négyhátvédes rendszerben a bekkek területet védenek, és a labda mozgásához igazodva tolódnak az oldalvonalak felé. A középpályán Xabi Alonso a szűrőember, elsősorban neki kell kell stabilizálnia a csapat védekezését. Steven Gerrard szívesen húzódik ki a bal és a jobb oldalra, és ott lép be a játékba. A középpályásoknak fontos feladatuk a területek leszűkítése, illetve az, hogy támadásban a széleken bontsák meg az ellenfél védelmét. Milan Baros és Harry Kewell elsősorban a gólokért felelős, de oldalirányú elmozgásaikkal az ellenfél támadásának rombolásába is besegítenek. Valahogy így kellene itthon is… ---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással az élvonalban.

Várnak a légiósok papírjaira

Kérdéses a játéka a Tatabánya két újonnan igazolt légiósának, hiszen egyelőre sem az albán Erin Rizvanolli, illetve a tavasszal a Vasasban futballozó Jerso Jose Da Silva játékengedélye nem érkezett meg. A sors(olás) szeszélye egykori első élvonalbeli székhelyére irányította a Lombardot a bajnoki nyitányon. Érzékeny veszteség Szabó Tibor távozása, a középpályás ugyanis a lengyel Groclinhoz igazolt. Akik a Real-meccsre jegyet váltanak, ingyen tekinthetik meg a tatabányai összecsapást.

---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással az élvonalban.

Angol csapat vitte el a kékek tehetségét

A REAC-szurkolók az Epres sor felőli bejáratnál, a vendégdrukkerek pedig a benzinkút felőli kapunál mehetnek be a Budai II László Stadionba. Néhány száz belépőt lehet vásárolni a REAC-pályán a Puskás Ferenc Válogatott-Real Madrid gálameccsre is. Aki itt vesz tikettet, az ingyen tekintheti meg a REAC-MTK találkozót is. Eldőlt, hogy az angol Chesterfieldben folytatja pályafutását Kovács János. Az MTK-ban nevelkedő 18 esztendős futballistát próbajátékot követően szerződtette a harmadosztályú klub.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 1-0
2001-2002 1-1
2001-2002 1-1
2000-2001 1-0
1999-2000 1-0

Hiányzik Vincze Ottó és Mátyus János

A rajt előtti napokban vált biztossá, hogy a korábban Kispesten, Győrött, az MTK-ban és Újpesten is futballozó Németh Norbert a Vasasban folytatja pályafutását. A középpályás két évre szóló szerződést írt alá Angyalföldön, akárcsak a legutóbb Békéscsabán futballozó Lázok János. Tizenhárom felkészülési mérkőzést játszott a Győr, alakul az új csapata, de a nyitányon Reszeli Soós István szakmai igazgató nem számíthat a zöld-fehérek két válogatott játékosára, Vincze Ottóra és Mátyus Jánosra.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 2-0
2003-2004 4-0
2002-2003 2-1
2001-2002 1-6

Bárányos Zsolt a ZTE-hez tart

A szerdai BL-visszavágót szem előtt tartva, vélhetően több alapemberét pihenteti Supka Attila, a DVSC vezetőedzője. Szintén a spliti összecsapással kapcsolatos információ, hogy a horvátok által elküldött 800 jegyet fél óra alatt elkapkodták a Loki szurkolói, ezért újabb 600 tikett beszerzésén dolgozik a menedzsment. Zalaegerszegen egy "nagy fogással" zárták az átigazolási időszakot: ha nem sikerül két héten belül külföldre szerződnie, akkor a legutóbbi évadban Sopronban futballozó Bárányos Zsolt a ZTE játékosa lesz.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 0-0
1987-1988 0-3
1980-1981 3-0
1977-1978 1-1

A Barcs lett a fiókcsapat

A Barcs lett a Pécsi MFC fiókcsapata. Az NB II-es együttes kölcsönbe megkapta a pécsiektől Kordé Zoltánt, Veit Pétert, Beraki Andrást, Tolnai Gergely és Lutz Andrást. Dávid Ervin nem fér be a PMFC felnőttkeretébe, ezért átkerült a juniorokhoz. A PMFC bérletesei között sorsolást rendeznek a Kaposvár elleni mérkőzés szünetében. A kaposvári együttes a július 1-jével lejáró szponzori szerződését egyelőre nem hosszabbította meg a NABI Rt.-vel, így a csapat ebben a bajnokságban Kaposvári Rákóczi FC néven lép pályára.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 2-0
2002-2003 3-2
2002-2003 4-2
2001-2002 3-3
2001-2002 2-3

Alin Cotannak a csuklója törött el

A soproni vezetők amiatt aggódnak, vajon befejeződik-e a közelgő UEFA-kupa-selejtezőre a keleti lelátó befedése, valamint üzemelhetnek-e a VIP-páholyok. Csank János edző feje viszont amiatt fő, mert Alin Cotan eltörte a csuklóját, ráadásul a Kolumbiából érkezező két új labdarúgó játékengedélye sem jött meg. A ghánai Emanuel Osei azért nem lett a Honvéd labdarúgója, mert hiába tárgyalt vele Piero Pini tulajdonos többször is, a livornói futballista végül a román Timisoarát választotta.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 1-3
1999-2000 4-1
1998-1999 1-1
1997-1998 0-2
1992-1993 3-3

Készül a rangadóra a rendőrség is

Hatalmas közönségre számítanak a házigazdák a vasárnap délelőtti, televíziós meccsen; a DVTK vezetői szerint tízezernél is több néző lesz a lelátókon. Újpestről várhatóan ötszáz lelkes drukker kíséri el a lila-fehéreket Diósgyőrbe. A mérkőzés egyébként évek óta a kiemelt kategóriába tartozik, így a rendőrség is megkülönböztetett módon készül a rend biztosítására. A rendőrök amúgy a főpróbát már megtartották, mégpedig az Ipswich vendégjátéka alkalmával.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 0-1
2003-2004 2-2
2002-2003 1-0
2001-2002 4-1
2001-2002 4-0

Igazolhatnak a székesfehérváriak is

Horváth K. József nevét hamar megtanulják az Üllői úton. Ô az, aki ezentúl egyszemélyben kézben tartja a ferencvárosi játékosok, edzők kommunikációját a médiával. Mivel a székesfehérvári klub a volt szakvezetőjével, Csank Jánossal szemben fennálló tartozását egy összegben letétbe helyezte, az MLSZ visszavonta a csapat kizárását az átigazolásból. Így tehát a két válogatott labdarúgó, Farkas Balázs és Simek Péter is a fehérváriak játékosa lett a bajnoki rajtra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik