Lothar Matthäus: Ne féljünk!

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.08.17. 00:10
Címkék
Kezdésként szögezzük le: a sérülések miatt megtizedelt, és az olasz bajnokságban futballozó sztárjainak többségét ezúttal nélkülöző Argentína komoly játékerőt képvisel. A José Pekerman által dirigált gárda a tízcsapatos dél-amerikai zónában a csoport hátralévő eredményeitől függetlenül már kivívta a világbajnoki szereplés jogát, ezenkívül a Konföderációs Kupán második lett a válogatott. Az argentinok szövetségi kapitánya megengedheti magának azt a luxust, hogy akár két bivalyerős keretet is összeállítson, éppen ezért betonbiztosan megállja a helyét a vélemény: az 1978-as argentin, valamint az 1986-os mexikói világbajnokság győztese jelenleg is a földkerekség legjobb csapatát alkotja - és ezt a véleményt osztja a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus is.
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)


"Ez a mérkőzés hatalmas kihívás minden profinak"

Csak Lothar Matthäus arcát kell nézni, és a vonásai máris elárulják: büszke arra, hogy a magyar válogatott a világ egyik legjobb nemzeti csapata, Argentína ellen mérheti le, hol is tart az elithez képest.

- Brazília, Németország, Franciaország és Real Madrid … Ezekkel az együttesekkel a közelmúltban megmérkőzött a magyar válogatott, most pedig következik az Argentína elleni párharc. Ha lehet rangsorolni e csapatokat, mit mondana a szerdai ellenfél játékerejéről?
- A Real Madrid kilóg a sorból, ugyanis a spanyol gárda ellen jótékonysági meccset játszottunk, a felsorolt válogatottak közül azonban véleményem szerint jelenleg Argentínának van a legerősebb csapata. Mindenki tisztában van azzal, mekkora kihívás előtt állunk, hogy lemérhetjük, miben kell fejlődnünk az előrelépés érdekében. Ezúttal nem sárga mez lesz a labdarúgókon, mint volt a Real ellen, hanem nemzetiszínű, nem "sorokat" cserélek, mint tettem szerdán, hiszen arra kell törekednünk, hogy a soron következő világbajnokiselejtezők előtt a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.

- Szerdán a spanyolok ellen a második játékrészben olykor szemre is tetszetősen játszott a válogatott, a találkozót mégis ekkor nyerte meg a Real. Ebből kikövetkeztethető, hogy az argentinok ellen néhány percnyi fellángolás sem lehet elegendő…
- A Real Madrid elleni mérkőzés megmutatta, hogy a helyzeteket nem elég kialakítani, azokat értékesíteni is kell. De csak előre tekinthetünk, az előrelépés érdekében nem azzal kell foglalkoznunk, akkor mit csináltunk jól, hanem hogy miben hibáztunk védekezésben és támadásban egyaránt. Tanulni a hibákból lehet.

"Nem zavar, hogy támadnak, mert merek kísérletezni"

A német szakember jól láthatóan nagy lelkesedéssel beszél, igaz, akkor idegessé válik, amikor azt tudakoljuk tőle: Vincze Ottóra a jövőben is középső védőként számol-e?

- Elképzelhetőnek tartja, hogy az ETO középpályása, Vincze Ottó nemcsak egy gálamérkőzésen, hanem mondjuk világbajnoki selejtezőn is középső védőként szerepel?
- Az a baj, ha valaki Magyarországon kipróbál valami újat, az azonnal támadhatóvá válik. És persze, támadják is… Másfél évvel ezelőtt azért támadtak, mert Gera Zoltánt jelöltem csapatkapitánynak, a közelmúltban azért értetlenkedtek, miért azt a Fülöp Mártont állítom a kapuba, aki aztán tökéletesen élt a bizalmammal. Vasárnap természetesen megbeszéltem Vincze Ottóval, hogy kipróbálom őt középső védőként, és örömmel tapasztaltam, hogy a futballista képes elviselni a felelősséget. Hogy ez a teszt sikeres volt-e, azt mindenki maga döntse el, de elárulom, Vincze Ottó azt hozta, amit vártam tőle.

"Elvárom a labdarúgóimtól, hogy alkotva futballozzanak"

Végezetül szóba került az Argentína elleni kezdő tizenegy, és Lothar Matthäus máris mondja, milyen szempontok alapján választott, és mit remél a szerdai fellépéstől.

- Sokat gondolkodott azon, hogy az Argentína elleni összecsapáson kik legyenek ott a pályán a kezdő sípszó pillanatában?
- Nehéz volt választanom. A pályára lépő labdarúgóktól azt várom, legyen önbizalmuk, és ne csak reagáljanak egy-egy szituációra, hanem ha kell, ritmust váltva maguk alakítsák a meccs eseményeit. Ami engem illet, törekszem arra, hogy a magyar futball érdekében a legtöbbet hozzam ki a csapatból.

- Hogyan teszi ezt meg?
- Bátorságot adtam a játékosaimnak. Félve ugyanis nem lehet jó eredményt elérni… ---- A magyar és az argentin válogatott a múltban hat mérkőzést játszott egymással, és bizony a mérleg nem számunkra kedvező. Az 1962-es chilei világbajnokságon gól nélküli döntetlent játszott a két gárda, majd az 1976-os népstadionbeli mérkőzésen a nemzeti csapat nyerte 2:0-ra a párharcot. Ezt követően négy vereség következett: 1977-ben 5-1-re, egy évvel később az Argentínában rendezett vb-n 2-1-re, az 1982-es spanyolországi vb-n 4-1-re, végül 1991-ben 2-0-ra kaptunk ki. A két válogatott első négy fellépésén a legendás szakember Baróti Lajos irányította a magyar csapatot:

"A chilei világbajnokságon Anglia és Bulgária legyőzését követően számunkra nem volt tétje az argentinok elleni meccsnek, és nulla nullás döntetlent játszottunk. Tizennégy évvel később már az argentínai világbajnokságra kerestem a válogatott keretében szóba jöhető labdarúgókat, így öt újoncot avattunk a Népstadionban megnyert találkozón. Egy évvel később súlyos vereséget szemvedtünk Argentínában, ám az a mérkőzés azért emlékezetes igazán, mert Diego Maradona akkor ellenünk mutatkozott be tizenhat esztendősen a válogatottban. Bár fizikálisan még nem volt az igazi, de fantasztikus dolgokat művelt a pályán, látszott, hogy nagy csillag lesz belőle, és így is történt. Arra pedig, hogy az argentin világbajnokságon milyen szerencsétlen körülmények között kaptunk ki, alighanem sokan emlékeznek. Talán elég, ha annyit mondok: Daniel Pasarella tizenhatszor rúgta fel büntetlenül Törőcsik Andrást, míg »Törőt« az első szabálytalanság után leküldte a pályáról a bíró… Argentína ugyanolyan technikás futballt játszik, mint Brazília, csakhogy a játékosok fegyelmezetten és keményen is futballoznak. De nem félni, hanem hajtani kell! Mindenesetre én a döntetlennel már elégedett lennék." ---- Lothar Matthäusnak a 150 német válogatottsága során többször is megadatott, hogy az argentin válogatott ellen pályára lépjen, mi több, kétszer is világbajnoki döntőn nézhetett farkasszemet a világ egyik legjobb futballistájával, Diego Armando Maradonával.

"Természetesen a korábbi, azaz az ezerkilencszáznyolcvanhatos mexikói világbajnokság a fájó emlék, hiszen a fináléban hiába egyenlítettünk kétgólos hátrányból, Jorge Burruchaga kései találata az argetinoknak hozta el a mennyországot. Diego Maradona semlegesítése nem volt egyszerű feladat, az egyik belépőm után még sárga lapot is kaptam… Aztán négy évvel később Olaszországban sikerült visszavágnunk, az pedig külön öröm, hogy a tizenegyesrúgásból szerzett gólunkat megelőző akciónkban magam is szerepet vállaltam."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik