Ötszáz méter felfelé

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2005.09.20. 00:00
Címkék
Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan ma, a versenyeket tekintve szerdán megkezdődő madridi országúti világbajnokságon - szokás szerint a felnőtt férfiak versengése áll az érdeklődés középpontjában. Csütörtökön az egyéni indításos időfutamban mérik össze tudásukat a legjobbak.
Petacchi két napja már gyakorolhatta az ünneplést Madridban
Petacchi két napja már gyakorolhatta az ünneplést Madridban
Petacchi két napja már gyakorolhatta az ünneplést Madridban
Petacchi két napja már gyakorolhatta az ünneplést Madridban
Petacchi két napja már gyakorolhatta az ünneplést Madridban
Petacchi két napja már gyakorolhatta az ünneplést Madridban
Sajnos a legeredményesebb magyar, az egykori vb-bronzérmes Bodrogi László nem áll rajthoz. A Crédit Agricole időfutam-specialistája nem érezte magát jó formában, így a távolmaradás mellett döntött. Egy honfitársunk, a magyar bajnok Szekeres Csaba azért képviseli színeinket, tőle a tisztes helytállás várható el. A címvédő ausztrál Michael Rogers (Quick Step) mellett sokan labdába rúghatnak, nagy kérdés, hogy ki vállalja az indulást a hosszú és megerőltető szezon végén.

A Vuelta a Espana 198 indulójából mindössze 127-en értek el a madridi célig. Nagy volt tehát a taktikázás, hogy ki mennyit ad ki magából a világbajnokság előtt. Alessandro Petacchi például sprinter létére végigkínlódta a Spanyol körverseny embert próbáló hegyeit, csak hogy megtarthassa világbajnoki főpróbáját a vasárnapi madridi befutón. A zárószakasz ugyanis azokon az utakon zajlott, ahol majd a világbajnoki küzdelmeket is rendezik.

A Fassa Bortolo olasz sprintere tökéletesen elégedett lehetett a két nappal korábbi produkciójával, hiszen mindhárom részhajrá során első lett és a legvégén sem talált legyőzőre. Nem véletlen, hogy a győzelmét követő sajtótájékoztatón sokkal inkább világbajnoki esélyeit taglalta, semmint a Vuelta legjobb sprinterének járó címét ünnepelte volna. "A finis rendkívül nehéz lesz, hiszen szokatlanul hosszú. Ötszáz méteres emelkedő végén dől el, ki nyeri el a szivárványos trikót. A csapatmunka döntően befolyásolja majd a végeredményt" - vélte az olaszok reménysége. Ha honfitársai hajlandók annyi áldozatot vállalni, mint legutóbb, amikor Mario Cipollini győzött, ő is ünnepelhet a végén. De Erik Zabel, Tom Boonen, Tom Steels vagy a hazaiak is lesben állnak majd. A spanyoloknak a hazai pálya miatt különösen fontos lenne a vb-cím, és nem szabad elfelejteni, hogy a címvédőt is ők adják: Oscar Freire Gómez kisebb sérülés miatt kihagyta a háromhetes Spanyol körversenyt, de vasárnapra a csúcsra érhet.

A világbajnokság programja
Szeptember 20. (kedd). 19.30: ünnepélyes megnyitó. Szeptember 21. (szerda). 10.00-12.45: felnőtt női időfutam (címvédő: Karin Thüring, svájci), 13.00-17.30: U23-as férfi időfutam (cv: Janez Brajkovic, szlovén). Szeptember 22. (csütörtök). 13.00-17.35: felnőtt férfi időfutam (cv: Michael Rogers, ausztrál; magyar induló: Szekeres Csaba). Szeptember 23. (péntek). 9.00-13.00: A Nemzetközi Kerékpár-szövetség kongresszusa. Szeptember 24. (szombat). 9.00-12.45: felnőtt női országúti verseny (cv: Judith Arndt, német), 13.30-18.15: U23-as férfi országúti verseny (cv: Kanstancin Sziucu, fehérorosz; m. i: Cziráki Péter, Haiszer Ákos, Kusztor Péter, Zsombok Dániel). Szeptember 25. (vasárnap). 10.00-17.10: felnőtt férfi országúti verseny (cv: Oscar Freire Gómez, spanyol)

62. Lengyel körverseny
8. szakasz, Jelenia Góra-Karpacz (egyéni időfutam, 19 km): 1. Thomas Dekker (holland, Rabobank) 30:54, 2. Julich (amerikai, CSC) 7 másodperc hátrány, 3. Lövkvist (svéd, Francais des Jeux) 8 mp h., …11. Bodrogi László (magyar, Crédit Agricole) 39 mp h. Az összetettben (végeredmény): 1. Kim Kirchen (luxemburgi, Fassa Bortolo) 32:11:58, 2. Weening (holland, Rabobank) 5 mp h., 3. T. Dekker 11 mp h., …44. Bodrogi László 31:32 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik