Honma és Ivancsics meghozta a gólesőt - a siófoki csoda nyomában

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2010.10.05. 17:09
null
Sowunmi szerint továbbra is a bennmaradás a cél (Fotó: Török Attila)
Címkék
Az elmúlt három körben tíz gólt rúgott és kilenc pontot szerzett a korábban nyeretlen Siófok. A Balaton-partiak idegenben győzték le a Ferencvárost és a Szolnokot, a bajnok Debrecent pedig hazai pályán ütötték ki. Mitől táltosodott meg Horváth Károly együttese? Hogy lehet, hogy az újonc kilenc forduló alatt mindössze nyolc gólt kapott (kevesebbet, mint a listavezető Videoton)? Erre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a csapat korábbi edzője, Aczél Zoltán segítségével. 

A Siófok újonchoz illő nagy lelkesedéssel, és kis híján óriási meglepetéssel kezdte a szezont, hiszen a Videotont az 1. fordulóban akár le is győzhette volna. A bajnokesélyes elleni 1–1 után azonban 1–0-ra alulmaradt Győrben, majd otthon az Újpesttel, a Kaposvárral és az MTK-val sem bírt a Balaton-parti gárda (a lilák ellen a 85. percben még vezetett, végül 1–1-gyel zárult a találkozó, míg a másik két meccsen gól nélküli döntetlent játszott), és közben az 5. fordulóban 3–0-ra kikapott a Vasastól. 

Ez utóbbi fiaskót követően a Siófokkal sokan alighanem már biztos kiesőként kezdtek számolni, amikor egyszer csak történt valami... 

HONMA ÉS IVANCSICS SZÁRNYAKAT ADOTT A TÁMADÓJÁTÉKNAK

 SOWUNMI: A CÉLOK NEM VÁLTOZTAK
  

A Siófok sikereinek egyik fő letéteményese a csapatkapitány, Sowunmi Thomas. A 32 éves, korábbi válogatott csatár nemcsak azzal vált vezérévé csapatának, hogy ő viseli a karszalagot, hanem négy góljával és egy gólpasszával is. „Az első győzelem megszerzése nem ment könnyen, de korábban szerencsénk sem volt, hiszen például a Videotont legyőzhettük volna – aztán a Ferencváros elleni sikerrel megindultunk fölfelé. Örülök, hogy nekem is jól megy a játék, ám ez alapvetően a csapat érdeme. Ivancsics Gellérttől, Lukács Tihamértól és Kecskés Tamástól is remek labdákat kapok, Honmával pedig nagyon jól megértjük egymást a kapu előtt, ezek mind belejátszanak az eredményekbe. Nyáron valóban felmerült, hogy esetleg távozom, és ha télen jön egy lehetőség, akkor talán újra elgondolkodom a váltáson, de ezzel egyelőre nem foglalkozom. Szeretnék minél többet tenni azért, hogy elérjük a célunkat, ami továbbra is a bennmaradás" – nyilatkozta az NSO-nak Sowunmi Thomas.  

„Ivancsics Gellértet és Honma Kazuót nem véletlenül szerződtették" – kezdi a Nemzeti Sport Online-nak adott elemzését Aczél Zoltán, a Siófok korábbi vezetőedzője, aki szerint a két játékos érkezése nagy mértékben hozzájárult az újonc utolsó három fordulóbeli szárnyalásához. 

„A rajt nem sikerült jól, de már az első néhány fordulóban mutatott játékon látszott, hogy a munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. A Siófok futballja a bajnokság elején szinte kizárólag a jó védekezésre és a kontrafutballra, azon belül is Thomas Sowunmi támadójátékára épült. Látszott azonban, hogy ő nagyon egyedül volt elöl, hiányoztak mellőle azok a labdarúgók, akik felérnek a támadásokhoz, akik segíteni tudják őt a befejezésekben. Ezért volt szükség Honmára és Ivancsicsra, akiket az átigazolási időszak utolsó napjaiban szerzett meg a Siófok. Velük sokkal veszélyesebb lett az együttes támadójátéka, ők nem csak kiszolgálják Thomast, hanem a góllövésből is kiveszik a részüket" – indokolt Aczél. 

A válogatott korábbi másodedzőjének szavait alátámasztja, hogy a két játékos a 6. fordulóban az MTK elleni döntetlen alkalmával játszott először új csapatában, és bár akkor még nem szereztek gólt , a siófokiak a folytatásban három meccsen tíz találatig jutottak. Ebből Honma két góllal, Ivancsics pedig három gólpasszal vette ki a részét. 

Utóbbi játékosra Aczél külön is kitért, hiszen vele már több csapatnál együtt dolgozott.

„Ivancsics külön pszichiátriai eset. Tudni kell vele bánni – ha valaki képes erre, akkor nagy hasznára lehet az adott csapatnak, ugyanis a játékintelligenciája kimagasló. Én Siófokon, Diósgyőrben és legutóbb Szigetszentmiklóson is alapemberként kalkuláltam vele. Sokat számít, hogy Siófokon most nagyon szerették volna, hogy visszatérjen, komolyan számolnak vele és ez szárnyakat adott neki. Ráadásul kiválóan beleilleszkedik az együttes 4–2–3–1-es hadrendjébe, ugyanis közvetlenül a csatár mögött játszhat, ez az ő igazi posztja" – nyilatkozta Aczél az újonchoz Zalaegerszegről kölcsönbe érkezett futballistáról.

FERENCVÁROS–SIÓFOK 1–2

 

A VÉDELEM ALAPJA AZ ÖSSZESZOKOTTSÁG

LUKÁCS: A SIÓFOK NEM LEBECSÜLENDŐ
  

A Siófok alapemberének számít a 30 éves, csíkszeredai születésű Lukács Tihamér is, aki három gólpassz mellett legutóbb a Szolnok ellen egy hatalmas gólt is szerzett. „Pedig kicsit tartottam a mérkőzéstől, mert a Szolnoknak minden pontra igen nagy szüksége van, így nem tudtam, milyen teljesítményre számíthatok tőlük. A nyolcadik percben aztán kettő nullára vezettünk, és a folytatásban nem is éreztem kellő átütőerőt a hazaiaknál. Talán végre kezd tudatosulni mindenkiben, hogy a  Siófok nem lebecsülendő ellenfél. A szakmabeliek is hajlamosak voltak a szezon előtt az alapján véleményezni a csapatot, hogy elolvasták, kik alkotják a keretet. Ezzel szemben Szolnokon hat olyan labdarúgó kapott helyet a csapatunkban, aki a nyáron érkezett Siófokra" – nyilatkozta a nyáron az orosz másodosztályból hazatérő Lukács Tihamér, aki a Nemzeti Sportnak adott interjúban azt is elmondta, mindenképp szeretne még újra külföldön futballozni. (A középpályással készült beszélgetést elolvashatja a Nemzeti Sport keddi számában!)

Igazságtalanok lennénk, ha az elmúlt három forduló szárnyalását kizárólag a hatékony támadójátéknak tulajdonítanánk, ugyanis az Újpest után a Siófok kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban, szám szerint nyolcat.

„Ez a csapat a Mogyorósi József, Fehér Zsolt, Graszl Károly védőhármassal csinálta végig az NB II-t, vagyis nagyon összeszokott, egységes sort alkotnak hátul. Hozzájuk érkezett a nyáron Novák Alexisz a bal oldalra, aki remekül beilleszkedett a csapatba. Emellett ott van például Tusori Ricsi, aki már nálam is játszott: jó mentalitású, kellően agresszív labdarúgó, a védelemben, de a középpályán szűrőként is bevethető, és a kapu előtt sem jön zavarba" – fogalmazott Aczél, aki külön kitért a pontrúgások jelentőségére.

„A Siófok futballjának afontos elemét képezik a pontrúgások, ugyanis az említett játékosok közül többen is jól fejelnek, ami a támadó és védő pontrúgásoknál is nagyon sokat érhet. Hátul ennek azért is van jelentősége, mert a betömörülő siófoki védelemmel szemben az ellenfelek sokszor próbálkoznak felívelésekkel, ám a jól fejelő védők hatástalanítani tudják ezeket a kísérleteket. Elöl, a támadó pontrúgásoknál sokat számít, hogy például Ivancsicsnak remek a rúgótechnikája, így helyzetbe tudja hozni a felfutó jól fejelő védőket, vagy éppen Sowunmi Thomast, aki meghatározza a támadójátékot" – foglalta össze szakértőnk a siófoki együttes egyik legnagyobb erényét.

„NEM LESZNEK KIESÉSI GONDJAI A SIÓFOKNAK"

„Úgy gondolom, ezzel a mostani játékkal a középmezőnybe odaérhet a Siófok, nem lesznek kiesési gondjai a csapatnak. Nagyon szurkolok az együttesnek, mert a Balaton partján ugyan szerényebbek a lehetőségek, mint az élkluboknál, de a vezetők nagyon korrektek, tartják magukat a megállapodásokhoz – amennyire tudom, nincsenek elmaradt fizetések –, és nagyon jó a közösség is" – fogalmazott Aczél Zoltán, aki kérésünkre összehasonlította a mostani Siófokot azzal az együttessel, mellyel ő dolgozhatott 2008 tavaszán.

„Az akkori csapatból mára már kevesen maradtak. Tusorival, a jelenleg sérült László Andrással és Kanta Szabival, illetve Mogyorósival dolgoztam együtt. Az a gárda, az említettek mellett Ronival, Magasföldi Józseffel, Hegedüs Lajossal, Sütő Lászlóval, Nagy Lajossal nagyon a szívemhez nőtt. A tavaszi szezon előtt vettem át az együttest, 18 pontot szereztünk, amivel a félszezonban tizedikek lettünk, ám sajnos ez nem volt elég a bennmaradáshoz, mert ősszel csak nyolc pontot gyűjtött a gárda. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Magyar Kupában a legjobb négyig jutottunk, és a Honvéd elleni elődöntőben a játékvezető döntései is hozzájárultak ahhoz, hogy végül a fináléban nem mi játszottunk a Győrrel. Szóval én nagyon ahhoz a társasághoz húzok, de ez a mostani alakulat a bajnokságban túlszárnyalhatja a félszezon alatt elért eredményünket, hiszen már 13 pontnál jár, és még csak kilenc forduló telt el" – mondta a siófokiak korábbi vezetőedzője.

 SOMOGY MEGYÉBEN KÉT CSAPAT VAN
 

Az elmúlt húsz esztendőben kevés megye mondhatta el magáról –  Pest megyét, illetve a fővárosi csapatokat nem számolva –, hogy egyszerre legalább két együttest is delegál az NB I-be. Az elmúlt két évtizedben Győr-Moson-Sopron megye (Sopron és Győr), Zala megye (Zalaegerszeg, Nagykanizsa), Fejér megye (Dunaferr, Videoton, sőt az 1998–99-es szezonban a Gázszerrel együtt hárman voltak a megyéből), Bács-Kiskun megye (Stadler és Tiszakécske, 1997–1998-as idény) és Somogy megye (Kaposvár, Siófok) képviseltette magát több együttessel az élvonalban. Most már csak a somogyiak büszkélkedhetnek ezzel, pedig az elmúlt húsz évben többször is előfordult, hogy a megye egyetlen csapata sem volt NB I-es. Ráadásul nem is szerepelnek rosszul a somogyiak, hiszen a Siófok a 9., míg a Kaposvár a 2. helyen áll a pontvadászatban, pedig a szezon előtt sokan mindkét együttest a lehetséges kiesők között emlegették.

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2010/09,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd
A SIÓFOK BAJNOKI MECCSEI A 2010–2011-ES SZEZONBAN
Siófok–Videoton 1–1
Győr–Siófok 1–0
Siófok–Újpest 1–1
Siófok–Kaposvár 0–0
Vasas-Siófok 3–0
Siófok–MTK 0–0
Ferencváros–Siófok 1–2
Siófok–Debrecen 4–1
Szolnok–Siófok 0–4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik