Nagy edzői húzások: körkép Mészáros Ferenctől Paulo Sousáig

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2011.08.09. 15:32
null
Paulo Sousának, Mészáros Ferencnek és Kondás Elemérnek is voltak jó húzásai (Fotó: NS-montázs)
Címkék
A labdarúgó NB I 3. fordulóját követően részletesen foglalkoztunk a három meccs után – és azóta is – nyeretlen csapatok edzőivel. Ezúttal megnézzük a „másik oldalt" is – a legjobb edzői húzásokat emeljük ki. Körkép Mészáros Ferenctől Paulo Sousáig.

 

BAJNOKCSAPATON NE VÁLTOZTASS! – MÉSZÁROS FERENC, PÉCS

A története legjobb élvonalbeli szezonkezdését produkáló Pécsi MFC teljesítménye sok szempontból figyelemre méltó, és nem csak azért mert négy győzelemmel kezdett az újonc az NB I-ben. A PMFC 2011. április 16. óta sorozatban 13 bajnoki mérkőzést nyert meg: kilencet az NB II-ben, négyet az NB I-ben. Mindezt azután produkálta a csapat, hogy Kiss László vezetőedzőt a nem meggyőző játék miatt – az NB II-ben elfoglalt listavezető hely ellenére – menesztette Matyi Dezső tulajdonos, majd az új edzővel, Mészáros Ferenccel háromszor is kikapott a piros-fekete alakulat.

Mészárosnak a vereségek után már-már az utódját keresték Pécsen, jelenleg mégis ő ül az immár az NB I-ben második helyen álló csapat kispadján. Hogy mi a sikerének a titka? Elsősorban a következetesség.

Mészáros a csapatba, a gárda szellemiségébe nem illő játékosok eltávolításával (például Stark Péter) „kezdett" Pécsen, majd kialakított egy olyan magot, amelyben maximálisan megbízik, az NB II-ben kulcsjátékosnak bizonyuló futballisták – Horváth Zsolt, Gyánó Szabolcs, Törtei Tamás – mindegyikének meghosszabbíttatta a szerződését, és fontos láncszemként számol velük az élvonalban is.

A kezdőcsapat kihirdetésekor annak ellenére kitart a „régiek" mellett, hogy nyáron 12 futballista érkezett a csapathoz – és ebben rejlik Mészáros nagy húzása.

A korábban inkább csak alacsonyabb osztályban dolgozó, játékosként 21 válogatott fellépésig jutó szakember már az idény előtt elmondta, nagyon hosszú, fárasztó szezon elé néznek, amihez nagyjából egy csapatra való új játékosra lesz szüksége. Az újakat – köztük a Nyíregyházáról érkezett ötfős különítményt – azonban nem akarta minden áron beleerőltetni a korábban jól működő struktúrába. A nyáron érkezettek közül egyedül Simonfalvi Gábor volt mind a négy eddigi bajnokin kezdő (végig is játszotta a meccseket), de ő sem számít teljesen új fiúnak Pécsen, hiszen zalaegerszegi kölcsönből tért vissza a nyáron. A PMFC keretében egyébként ő az egyetlen, aki tavasszal is az élvonalban futballozott.

A FIATALOKÉ A JELEN IS, NEMCSAK A JÖVŐ – KONDÁS ELEMÉR, DEBRECEN

Debrecenben már tavasszal, Zdenek Scasny távozása után megfigyelhető volt egyfajta irányváltás, aminek következtében alapemberré vált a tehetséges középpályás, Bódi Ádám. A cseh szakembert váltó Kondás Elemér nyáron sem tért el az új iránytól, és a 20 éves Bódi mellett további debreceni tehetségeket épített a csapatba.

NB I-es adatbank
NB I-es adatbank

Régóta lyukas posztnak számít a DVSC-nél a balhátvéd pozíciója, az űrt a 22 éves (a tavaszi szezonban Kaposváron kölcsönben futballozó) Korhut Mihály töltheti be, aki mind a négy bajnokit végigjátszotta a 2011–2012-es szezonban.

Előtte a középpálya bal oldalán Rezes László futballozik, aki tavasszal még kölcsönben a Vasasban játszott, jelenleg pedig kiszorítja a kezdőből a kameruni Yannickot, akit tavaly több tízmillió forintért vett meg a DVSC a Kecskemétről.

Debrecenben Kondás Elemér annak ellenére bízik a saját nevelésű játékosokban, hogy a klubnak megvan az anyagi háttere ahhoz, hogy magyar szinten minőségi erősítésnek számító légiósokat vegyen. Nyáron négy külföldi játékost is szerződtetett a Debrecen, de egyelőre egyiküknek sincs biztos helye a csapatban, fokozatosan épít be őket a vezetőedző, és az eddigi eredmények, a négy győzelem őt igazolják. Jó döntésnek bizonyult az is, hogy Kondás Elemér a távozott Czvitkovics Péter után Bódi Ádámra bízta a szabadrúgások elvégzést, ugyanis a szélső a 3. és a 4. fordulóban is három pontot érő gólt szerzett szabadrúgásból (a Fradit és a Kecskemétet is Bódi találatával verte meg 1–0-ra a DVSC.)

AHOL AZ EDZŐ IS JÓL KEVER – SUPKA ATTILA, BP. HONVÉD

A Budapest Honvéd a legutóbbi három bajnokiján egyaránt négy gólt szerezve (egyszer 4–2-re, kétszer 4–0-ra) győzött. A jól sikerült nyári erősítésektől kezdve a sikersorozatnak több összetevője van, az egyik legfontosabb talán az, hogy Supka Attila vezetőedző nagyon bátran keveri a lapjait.

Az előző idényben alapembernek számító és jó teljesítményt nyújtó futballisták közül a csapatkapitány Hajdú Norbert és a ZTE-től a nyáron végleg megszerzett Ivancsics Gellért is elveszítette korábbi biztos helyét a kezdőcsapatban. Az új szerzemények közül a franciaországi kölcsön után visszatérő Abass, a Vasastól érkezett Németh Norbert és a korábbi szolnoki Hervé Tcahmi is jó teljesítményt nyújt.

Ugyanakkor a Honvéd sokoldalúságát mutatja, hogy a csapat eddigi 13 gólján nyolc futballista osztozik.

MENETELÉS FÁRADHATATLAN „VETERÁNOKKAL” – KIS KÁROLY, PAKS

A négy bajnoki során hét pontot szerző Paks szereplése kapcsán akár legyinthetnénk is, hiszen alapvetően nincs semmi különös abban, hogy az előző szezon ezüstérmese így rajtol, de ha ehhez hozzátesszük, hogy tíz tétmeccséből ötöt megnyert a csapat, hármat idegenben, és egyetlen magyar együttesként két kört is mentek a tolnaiak a nemzetközi porondon, akkor már nem hangzik rosszul ez a szezonkezdet.

Kis Károly vezetőedző nagy „mutatványa" pedig abban áll, hogy a kettős terhelés ellenére szinte végig ugyanazt az alapcsapatot szerepelteti, amellyel az előző idényben ezüstérmet szerzett, és a gárda egyáltalán nem tűnik fáradtnak. Ezt bizonyítja az is, hogy a Hearts ellen csütörtökön 4–1-re elveszített idegenbeli El-meccs után három nappal Újpesten a Magasföldi József – Vayer Gábor cserét (utóbbi Skóciában eltiltás miatt nem szerepelt) leszámítva ugyanaz a gárda lépett pályára, és a nemzetközi kupameccs fáradalmaival a lábakban győzött 2–0-ra.

Abból a bizonyos alapcsapatból a tíz tétmeccsen Csernyánszki Norbert 900, Heffler Tibor 810, Éger László 810, Fiola Attila 900, Báló Tamás 720, Bartha László 720, Böde Dániel 784, Sifter Tamás 900 Sipeki István 817, Magasföldi József 570, Vayer Gábor 553 percet játszott.

Tegyük hozzá, a felsoroltak közül öten is elmúltak 30 évesek, ahogy a játszott percek tekintetében a sorban 12. (427 perccel) Kiss Tamás is – mégis bírják a terhelést, köszönhetően alighanem Kis Károly remek nyári felkészítésének.

ÚJRA FELFEDEZTE A NAGY TEHETSÉGET – CSERTŐI AURÉL, GYŐRI ETO FC

A győri Dudás Ádám meglehetősen viszontagságos éveket tudhat a háta mögött. Hiába tartották hatalmas tehetségnek a szakemberek, hiába szerepelt az U18-as Európa válogatottban, az állandó sérülések és formaingadozások miatt tavaly odáig jutott, hogy az NB III-ban játszott a Paks második csapatával.

Csertői Aurél érkezésével azonban fokozatosan minden megváltozott körülötte. Megkapta a bizalmat, már tavasszal is fontos láncszeme lett az ETO-nak, de akkor még többnyire csereként kapott lehetőséget a támadó.

A 2011–2012 idényben azonban alapemberré nőtte ki magát, az első három fordulóban két góllal és egy gólpasszal hálálta meg edzője bizalmát és járult hozzá az eddig százszázalékos ETO meneteléséhez. A 4. fordulóban, Siófokon azonban már nem léphetett pályára – talán nem nehéz kitalálni, ismét megsérült.


RÁJÖTT, HOGY A CSATÁR IRÁNYÍTANI IS TUD – VÉBER GYÖRGY, PÁPA

Pápán a szezon előtt nagy kérdésnek tűnt, hogy a három érkező támadó, Ferenczi István, Lovrencsics Gergő és Sander Puri, illetve a már a legutóbbi szezonban is a csapatot erősítő Goran Marics hogyan egészíti majd ki egymást, és hogy oldja meg Véber György vezetőedző az irányító Bárányos Zsolt távozását.

Nos, a szakember úgy oldotta meg a feladatot, hogy a klasszikus befejező csatárként megismert Maricsot kissé hátrébb vonta, és az ő kezébe adta a karmesteri pálcát.

Marics pedig bizonyította, nem csak a góllövéshez, az osztogatáshoz is remekül ért. Mindez azonban nem ment a gólerősség rovására, ugyanis négy meccsen négy gólt szerzett (plusz legutóbb, a Kaposvár ellen a Marics lövése után kipattanó labdát küldte a kapuba Lovrencsics) – többek között az ő remeklésének is köszönhető, hogy még veretlen a Pápa.

VOLTAK ÉRDEKES HÚZÁSAI – PAULO SOUSA, VIDEOTON

A Videoton új vezetőedzőjének, Paulo Sousának is voltak érdekes húzásai. Ami egyértelműen jó döntésnek tűnik, az az, hogy Gosztonyi Andrást és Nagy Dánielt egyszerre szerepelteti, ugyanis előbbit kitolta a bal szélre.

A Videoton már az előző idényben is nagyon erős volt a jobb szélen köszönhetően Nagy Dánielnek és Gosztonyi Andrásnak, a bal oldal azonban kevésbé volt mozgékony és gólveszélyes.

Paulo Sousa alighanem ezért is szerződtette a nyáron a spanyol Waltert, ám egyelőre mégsem ő jelenti a megoldást a bal szélen, hanem Gosztonyi, aki korábban az U20-as válogatottban is szerepelt ezen a poszton, és a Diósgyőr elleni bajnokin, valamint a Sturm elleni BL-visszavágón is bizonyította, hogy most is megállja a helyét a bal szélen.

Érdekes lépés Sousától az is, hogy Horváth Gábort visszavezényelte évekkel ezelőtti posztjára, balhátvédnek, míg a kapuban a szlovák Tomas Tujvelnek szavaz bizalmat az angol csapatokkal is hírbe hozott, montenegrói válogatott Mladen Bozsoviccsal szemben, de ezekről a húzásokról most még nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy bejöttek-e.

A bajnoki címvédő Videoton felemásan kezdte a szezont, hiszen három bajnokijából kettőt megnyert, de egyet elveszített, és a BL-től is búcsúzott.

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2012/4,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik