Az El-búcsúzók ma az NB I-ben javíthatnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.28. 11:00
null
Korhut Mihályék a Strömsgodset elleni kudarc után ma a Kaposvár ellen lépnek pályára (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 1. fordulójában vasárnapra három mérkőzés maradt, az Európa-ligában induló (már búcsúzó) három csapatunk is pályára lép: a Videoton a Haladást, a Debrecen a Kaposvárt fogadja, míg a Honvéd Kecskemétre látogat.

 

INGYENES MECCS FEHÉRVÁRON

Időrendben haladva kezdjük a mai meccsek felvezetését a 16.30-kor kezdődő Videoton–Haladás mérkőzéssel.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők: Arturo Álvarez (amerikai-salvadori, Pacos Ferreira – portugál, kölcsön után végleg), Juan Calatayud (spanyol, RCD Mallorca – Spanyolország), Vítor Gomes (portugál, Rio Ave – portugál,kölcsön után végleg), Fejes András (Siófok – kölcsönből vissza), Izing Martin (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Juhász Roland (Anderlecht – Belgium, kölcsön után végleg), Kleinheisler László (Puskás Akadémia FC – kölcsönből vissza), Lencse László (Aszterasz TripoliszGörögország, kölcsönből vissza), Mamadu (bissau-guineai, Desportivo Aves – portugál), Chukwucheben „Moris” Enete (nigériai, Puskás Akadémia), Nagy Dániel (Puskás Akadémia FC – kölcsönből vissza), Milan Perics (szerb, Ferencváros – kölcsönből vissza), Sándor György (al-Ittihad FC – Szaúd-Arábia, kölcsönből vissza), Vaskó Tamás (Kecskemét, kölcsönből vissza), Zé Luís (zöld-foki-szigeteki, Braga – Portugália, kölcsönbe)

Távozik/távozhat: Mladen Bozsovics (montenegrói, Tom Tomszk – Oroszország), Evandro Brandao (angolai-portugál, ?), Fejes András (MTK Budapest – kölcsönbe), Kaká (brazil, Deportivo La Coruna – Spanyolország), Izing Martin (?), Lencse László (?), Nikola Mitrovics (szerb, Maccabi Tel-Aviv – Izrael?), Nagy Dániel (Siófok), Uros Nikolics (szerb, Puskás Akadémia FC – kölcsönbe), Papp Máté (Dunaújváros PASE – kölcsönbe), Milan Perics (szerb, ?), Héctor Sánchez (spanyol, ?), Vaskó Tamás (?)
Kiszemeltek: Nildo Petrolina (brazil, Beira-Mar – Portugália)

A fehérváriaknak volt elég idejük feldolgozni a július 11-i, Mladoszt Podgorica elleni Európa-liga búcsút, hiszen azóta már két felkészülési mérkőzést is játszott a csapat, és a Dunaújváros elleni 4–0, illetve a Vasas elleni 6–1 arról árulkodik, a fehérváriak lezárták a múltat, és képesek a soron következő feladatra, jelen pillanatban a Haladás elleni bajnokira összpontosítani.

Erről árulkodik a védő Marco Caneira vidi.hu-nak adott nyilatkozata is: „A csapatot és személy szerint magamat is felkészültnek érzem az előttünk álló szezonra. Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt két hétben, szerdán pedig le is mérhettük egy edzőmeccsen, hogy hol tartunk, úgy láttam, jó irányba megyünk. Remélem, hogy nagyszerű idény kezdődik számunkra a Haladás elleni találkozóval. A szombathelyiek ellen mindig nehéz játszani, mert harcosak, nem mellesleg kitűnő játékosok alkotják a Haladást. Évről évre taktikailag is jobbak, nagyon oda kell figyelnünk, ugyanakkor nekünk elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk. Remek meccset szeretnénk játszani vasárnap.”

A találkozót Vítor Gomes húzódás miatt hagyja ki, míg Tóth Balázsnak kificamodott a bokája, ezért nem léphet pályára, a két védekező középpályás mellett a korábbi sérüléséből lábadozó Álvaro Brachi és Haraszti Zsolt sem játszhat még. Ugyanakkor pályára léphetnek az El-ben még nem szereplő, azóta érkezett új igazolások, a kapus Juan Calatayud, a Vasas elleni edzőmeccsen két gólt is szerző csatár, Zé Luis és a féléves kölcsön után végleg megszerzett Juhász Roland.

A Haladás keretében nagy változások nem voltak a nyáron. Kenesei Krisztián távozott, de az utóbbi időben sokat volt sérült, így nem nagy érvágás a hiánya, az annál inkább, hogy egyelőre – a szakmai stáb tervei ellenére – nem sikerült gólerős csatárt igazolni a nyáron. A szombathelyiek helyzetét nehezíti, hogy a Palermótól ismét kölcsönbe érkező Simon Ádám ma még nem játszhat. Radó András és Guzmics Richárd várhatóan ott lesz a pályán, de mindketten kisebb sérüléssel bajlódtak a felkészülés hajrájában.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Bosnjak Predrag (szerb-magyar, Veszprém), Skriba Máté (FC Tatabánya – kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Búrány Zoltán (Mezőkövesd), Czafit Richárd (?), Farkas Márk (Gyirmót FC Győr – kölcsönbe), Gőcze Gergő (Pécsi MFC), Hanzl Máté (FC Ajka – kölcsönbe), Kenesei Krisztián (Lombard Pápa),Simon Ádám (Palermo – Olaszország, kölcsönből vissza), Simon András (Győri ETO, kölcsönből vissza), Skriba Máté (FC Ajka – kölcsönbe)
Kiszemeltek: Simon Ádám (Palermo – Olaszország)

„Biztos vagyok benne, a kupakudarc miatt pluszmotivációval lépnek pályára a székesfehérváriak. Ki akarják köszörülni a csorbát, hiszen a Mladoszt Podgorica ellen ők voltak a párharc esélyesei, nagyon nagy pofon a kiesésük. Ráadásul a kilencvenedik percben, egy tizenegyessel kaptak ki – ezt még nehezebb feldolgozni. Nagyon nehéz meccsre számítok vasárnap, nagyon jó csapattal találkozunk, amely ráadásul kettőzött erővel küzd majd. A kezdőcsapatuk nem nagyon változott, Nikola Mitrovics elment, helyére visszajött Sándor György. Bár Zé Luis személyében brazil támadót igazoltak, valószínűleg Nemanja Nikolics kezd majd. De majdnem mindegy, hiszen két azonos erősségű sort is ki tudnak állítani. Ami minket illet: együtt maradt a társaság, csupán Bosnjak érkezett, aki jó bal oldali játékos. A fiúk mentálisan kiváló állapotban vannak, nagyon várják már a meccset, azért az öt és fél hetes alapozás nem a játékosok álma. A foci sava-borsa a tétmeccs. Nagyon nagy meleg lesz vasárnap, ami a meccs iramát jelentősen befolyásolja, magát a hadrendeket, elképzeléseket biztosan nem. Ha csak bekkelni megyünk, halálra vagyunk ítélve, nem azért utazunk, hogy valahogy kihúzzuk a meccset. Masszívan kell futballoznunk, úgy, hogy játékunkban benne legyen a gólszerzés lehetősége. A meccs abszolút esélyese a Videoton, egy ponttal már maximálisan elégedett lennék. Sérültünk nincs, Simon Ádám játékengedélye még nem érkezett meg” – nyilatkozta a haladas.hu-nak Artner Tamás vezetőedző.

SZEZONFELVEZETÉS, FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK
Videoton
Haladás

Fontos tudnivaló, hogyaz Európa-liga kudarc miatt aszurkolók – így a Haladás-drukkerek belépőjét – a Videoton-futballistái állják. A regisztráció miatt a nézőknekennek ellenére egy nulla forintos jegyet kell kérniük a pénztáraknál.

Érdekes statisztika a meccs előtt, hogy a Videoton 2009 óta nem nyert meg idénynyitó mérkőzést, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is ikszelt, míg legutóbbi hazai bajnokiját a Pécs ellen elveszítette. Viszont a Haladás csaknem tíz éve, 2003. november 22-én győzött legutóbb a Sóstói Stadionban, 2–1-re, ráadásul a két csapat legutóbbi hat fehérvári bajnokiját meg is nyerte a Videoton.

SOK MÚLHAT AZ ÚJ TÁMADÓKON, ÉS AZ NB III-BÓL ÉRKEZŐ KAPUSON IS

A KTE-Phoenix Mecano az új edzővel, Bekő Balázzsal a kispadon a Budapest Honvédot fogadja ma 18.30-tól. A kispestiek a montenegrói Cselik Niksics elleni 13–1-es továbbjutás, illetve a szerb Vojvodina elleni kettős vereség (0–2 és 1–3) után lépnek ma pályára az Európa-ligát követően immár a bajnokságban, Kecskeméten.

SZEZONFELVEZETÉS, FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK
Budapest Honvéd
Kecskemét

Érdekesség, hogy a hazaiaknál pályára léphet a montenegrói új szerzemény, a középpályás Borisz Bulajics is, aki a Cseilkben még játszott a Honvéd ellen. Pályára léphet továbbá a Kecskemétben Csillag Dárius is – a 18 éves csatár ezen a nyáron a kispestiek akadémiájáról igazolt az alföldi lila-fehérekhez.

A mai találkozó kimenetelét nagyban meghatározhatja a két együttes azon új szerzeményeinek teljesítménye, akik a támadósorba érkeztek. A Honvédnál Emanuele Testardi, a kecskemétieknél a brazil Eliomar vagy éppen a héten igazolt benini Sidoine Oussou játéka lehet érdekes ebből a szempontból. Ugyanakkor az is kulcskérdés, hogy a tavasszal még az NB III-as Budaörsben védő, Antal Botond sérülése miatt ma biztosan kezdő 36 éves Németh Viktor (korábban többek között Tatabányán, a Videotonban és Nyíregyházán is játszott) hogyan tudja felvenni újra az élvonal ritmusát. A kapus a 2007–2008-as szezont követően játszhat ismét az NB I-ben.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KTE-PHOENIX MECANÓNÁL
Érkezők: Borisz Bulajics (montenegrói, Cselik Niksics – Montenegró), Csillag Dárius (Bp. Honvéd), Milan Csokics (szerb, Bajai LSE – kölcsönből vissza), Farkas András (Bajai LSE – kölcsönből vissza), Gyagya Attila (Szolnoki MÁV FC – kölcsönből vissza), Dejan Karan (szerb, FK Vojvodina – Szerbia), Németh Viktor (Budaörs), Sidoine Oussou (benini, Valerenga – Norvégia, kölcsönbe), Eliomar Correira Silva (brazil, Partizan Beograd – Szerbia, kölcsönbe), Tölgyesi Viktor (Gyirmót FC Győr – kölcsönből vissza). Amatőr szerződést kap: Bene Mihály (MTK Budapest – Sándor Károly Akadémia)
Távozik/távozhat:Bertus Lajos (Puskás Akadémia FC), Borszéki Csaba (az MLSZ felfüggesztette a játékjogát, felbontották a szerződését), Mohl Dávid (Pécsi MFC), Rafael Burgos (salvadori, Ried – Ausztria, kölcsönből vissza), Edgardo Diaz (argentin, Sportivo Desamparados – Argentína), Farkas István (Cegléd – kölcsön után végleg), Hullám Attila (Paksi FC), Givi Joszeliani (grúz, Szioni Bolniszi – Grúzia), Kovács Ádám (Nyíregyháza Spartacus, kölcsönből vissza), Yannick Mbengono (kameruni, Chainat – Thaiföld), Eugene Salami (nigériai, Debreceni VSC, kölcsönből vissza, majd onnan Teplice – Csehország), Sós Márkó (?), Tölgyesi Viktor (Békéscsaba Előre – kölcsönbe), Vaskó Tamás (Videoton, kölcsönből vissza)
Kiszemeltek:
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Raffaele Alcibiade (olasz, Juventus – Olaszország, kölcsön után végleg), Czár Richárd (First Wienna – Ausztria, kölcsönből vissza), Andrea Mancini (olasz, Real Valladolid B – Spanyolország, kölcsönben), Emmanuel Mensah (ghánai, United Soccer Training Academy – Ghána), Nagy Krisztián (Kazincbarcika – kölcsönből vissza), Emanuele Testardi (olasz, Sampdoria – Olaszország, legutóbb Südtirol, kölcsönben – Olaszország – kölcsönbe), Vólent Roland (Kazincbarcika – kölcsönből vissza). Az ifjúsági csapatból felkerült: Bobál Dávid, Botka Endre, Kozma Richárd, Nikola Pantovics (szerb)
Távozik/távozhat: Debreceni András (Újpest, Beitar Jerusalem – Izrael?), Csillag Dárius (Kecskeméti TE), Czár Richárd (Soproni VSE, kölcsönbe), Mamadou Diakité (francia-mali, Crotone – Olaszország),Ivancsics Gellért (Lombard Pápa), Davide Lanzafame (olasz, Catania – Olaszország, kölcsönből vissza), Marshal Mfon Johnson (nigériai, ?), Leandro Martínez (argentin-olasz, Győri ETO FC), Novák Alexisz (Siófok FC),Henry Etiosa Odia (nigériai, Dacia Chisinau – Moldova), Nikola Pantovics (szerb, Békéscsaba – kölcsönbe), Claudiu Pascariu (román, ?), Souleymane Tandia (szenegáli, ?), Vólent Roland (Siófok, kölcsönbe)
Kiszemeltek:

„A LOKI KIESÉSE SEMMIFÉLE ELŐNYT NEM JELENT"

Debrecenben bajnokit játszani nem a kaposvári labdarúgók vágyálma, rögzíthetjük a mai, 20 óra 30 perckor kezdődő Debreceni VSC–Kaposvári Rákóczi bajnoki előtt. Elvégre a Rákóczi fennállása során mindössze egyszer, még az 1987–1988-as szezonban nyert (1–0) a Loki vendégeként, igaz, a bajnokság végén mindkét csapat búcsúzott az élvonalból. A két csapat több mint másfél évtizeddel később találkozott újra az NB I-ben, de a legutóbbi kilenc debreceni bajnokit kizárólag a DVSC nyerte meg, sőt, miközben a zöld-fehérek csupán hat gólt szereztek, kaptak huszonhatot.

SZEZONFELVEZETÉS, FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK
Debrecen
Kaposvár

A debreceniek ennek fényében magabiztosan várhatják a meccset, ám kérdés, mennyire tudta túltenni magát a csapat a norvég Strömsgodset elleni 3–0-s vereségen és Európa-liga-búcsún.

„A Loki kiesésével semmiféle előnyre nem tehetünk szert, mert Kondás Elemér kollégám bő kerettel dolgozhat, vagyis megfelelő variációs lehetősége van. Korábban megnéztem az ETO elleni Szuperkupa-mérkőzést és a norvég csapat elleni két összecsapást is, és bár nehéz lehet feldolgozni a kiesést, kizártnak tartom, hogy a DVSC megroggyant, sőt biztosra veszem, hogy más összeállításban is lép pályára” – mondta ezzel kapcsolatban Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője.

A Szuperkupa-mérkőzés és a két El-találkozó után a mai már a negyedik tétmeccse lesz a debrecenieknek, de még egyet sem nyertek meg (két vereség, egy döntetlen a mérleg). A hazaiaknál Bernáth Csaba és Joël Damahou sérült, Máté Péter eltiltás miatt nem szerepelhet. A kaposváriaknál Bank István, Horváth Tamás, Major Ádám, Bojan Pavlovics sérüléssel, a Ferencvárostól érkezett kapus, Marko Ranilovic betegséggel küzd. Rajta kívül azonban akár hat új játékos is pályára léphet a somogyiaknál: Albert Ádám, Stjepan Babic, Andrei Coroian, Luka Dominic, Iulian Petrache és Adrian Markus.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők:Balajti Ádám (MTK Budapest, kölcsönből vissza), Dusan Brkovics (szerb, legutóbb Hapoel Haifa – Izrael), Cristian Bud (román, FC Bihor – Románia), Joel Damahou (elefántcsontparti, Maccabi Haifa – Izrael), Horváth Zoltán (Egri FC), Huszák Tamás (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Lázár Pál (szabadon igazolható, legutóbb PMFC), Igor Morozov (észt, legutóbb Polonia Warszawa – lengyel) Stevo Nikolic (bosnyák, Spartak Trnava – Szlovákia, kölcsönből vissza), Oláh Gergő (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Eugene Salami (nigériai, KTE-Phoenix Mecano, kölcsönből vissza), Alekszandar Trninics (szerb, Csukaricski – Szerbia), Varga József (Greuther Fürth – Németország, kölcsönből vissza), Vinicius Galvao (Csákvári TK – kölcsönből vissza), Dalibor Volas (szlovén, legutóbb Mordovia Szaranszk – orosz), Zsidai László (MTK Budapest)
Távozik/távozhat: Albert István (Békéscsaba, kölcsönbe), Balajti Ádám (Mezőkövesd, kölcsönbe), Bényei Balázs (?), Adamo Coulibaly (francia, Lens – Franciaország?), Engel Alex (Vasas, kölcsönbe), Éles Szilárd (Mezőkövesd, kölcsön után végleg),Gál Mátyás (Vasas, kölcsönbe), Huszák Tamás (Nyíregyháza), Lucas Marcolini (brazil, Békéscsaba, kölcsönbe), Nagy Róbert (Balmazújváros), Oláh Gergő (Balmazújváros), Luis Ramos (hondurasi, FC Chateauroux – Franciaország), Eugene Salami (nigériai, Teplice – Csehország), Dajan Simac (horvát, ?), Szilágyi Péter (Nyíregyháza), Szűcs István (Békéscsaba, kölcsönbe), Varga József (Middlesbrough – Anglia, kölcsönbe), Vinícius Galvao (brazil, ?), Mamadou Wagué (francia, ?)
Kiszemeltek: Vadnai Dániel (MTK Budapest)
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők: Albert Ádám (Egri FC), Stjepan Babic (horvát, legutóbb NK Rudes – Horvátország), Andrei Coroian (román, FC Bihor – Románia), Luka Dominic (horvát, szabadon igazolható), Iulian Petrache (román, FC Bihor – Románia), Adrian Markus (román, FC Bihor – Románia), Marko Ranilovic (szlovén, Ferencváros), Zámbó Bence (Győri ETO, kölcsön után végleg)
Távozik/távozhat:Hegedűs Dávid (Mezőkövesd), Lubos Hajdúch (szlovák, Puskás Akadémia FC), Nikola Safaric (horvát, Zavrc – Szlovénia), Pedro Petrazzi (brazil, Levadiakosz – Görögország)
Kiszemeltek:
NB I, 1. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Július 26., péntek
19.00 Lombard Pápa–Puskás Akadémia FC 1–1 Iványi Zoltán
Július 27., szombat
16.30 Újpest FC–MVM Paks 1–2 Németh Ádám
19.00 Pécsi MFC–Ferencváros 1–2 Szabó Zsolt
19.00 MTK Budapest–Mezőkövesd-Zsóry 3–0
Andó-Szabó Sándor
21.00 Győri ETO FC–Diósgyőri VTK 1–1 Erdős József
Július 28., vasárnap
16.30 Videoton FC–Haladás (Duna Tv) Kassai Viktor
18.30 KTE-Phoenix Mecano–Bp. Honvéd (Sport2) Solymosi Péter
20.30 Debreceni VSC-Teva–Kaposvári Rákóczi (Sport2) Farkas Ádám
A BAJNOKSÁG MENETRENDJE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik