Mourinho „felfedezettje” a Fradiban bontakozhat ki - bemutatjuk Mateost

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.03. 09:18
null
Mateos a Real nyári túráján is játszott (Fotók: Action Images)
A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros is nagyot dobbantott az átigazolási időszak utolsó napján, a határidő lejárta előtt nem sokkal. A Real Madridban nevelkedő David Mateos Ramajo három évre írt alá a fővárosi zöld-fehérekhez, akiknél hosszú távon is megmutathatja tudását. De ki is ő valójában?

„Ösztönös hátvéd” – így jellemezte magát Ricardo Moniz legújabb szerzeménye a Real Madrid hivatalos honlapján, amikor elkészítették profilját. Ugyanakkor a királyi gárda kiegészítésként megjegyezte, David Mateos a középpályán is kiválóan megállja a helyét, fő erénye pedig a testi ereje, ami 191 centiméteres magasságából is ered.

Az 1987 áprilisában, Madridban született spanyol 1999-ben került a Real Madrid kötelékeibe a hortalezai Villarosától. Egy évvel később pedig máris a „blancók” infantil B keretében találta magát, ami magyar viszonylatban körülbelül a serdülő korosztálynak felel meg. A ranglétrát végigjárva a 2006–2007-es idényben már a Real C-csapatában futballozott, a rákövetkező szezonban pedig a Castillában – Szalai Ádám csapattársaként (többek között).

Itt három éven keresztül a spanyol harmadosztályban pallérozódott, 2010 tavaszán pedig a Real akkori trénere, a chilei Manuel Pellegrini kétszer is nevezte meccskeretbe, ám egyszer sem adott neki játéklehetőséget. Emlékezhetünk, a Mateosszal „azonos évjáratú” Szalai ekkor került először a Mainzhoz, elsőre még kölcsönben.

Ugyanazon év nyarán eljött Mateos ideje, s ehhez nem más, mint José Mourinho kellett. A portugál a nyári felkészülési időszakban ódákat zengett a fiatal, tehetséges középhátvédről. „Nagyon kedvelem Mateos játékát, jól védekezik, s tudja támogatni a játékot hátulról. Ilyenre van szükség a Madridnál. Sajnálatos, hogy nem játszhat tétmeccsen [23 évesen nem volt profi szerződése, így a bajnokságban nem léphetett volna pályára kora miatt – a szerk.], szeretném, ha a keret tagja lenne” – hangzott el Mourinho szájából, s ennek következtében Mateos rögvest profi szerződést kapott a Madridtól. Az évad első bajnokiján pedig ott volt a keretben, pályára viszont csak hónapokkal később, novemberben lépett. Akkor a Bajnokok Ligájában az Ajax elleni 4–0-s győzelem során csereként tíz percet kapott a kétszeres BL-győztes szakvezetőtől. Mateos a lefújást követően azt mondta, sosem felejti el ezt a napot. Mourinho egyébként regnálása alatt 20 olyan fiatalnak adott lehetőséget, akit az utánpótlásból hozott fel. Közülük Álvaro Morata, Nacho Fernández, Jesús Fernández, Jesé és Casemiro még ma is a Real Madrid első számú keretéhez tartozik.

Mateos (balra) Raúllal és Juande Ramosszal
Mateos (balra) Raúllal és Juande Ramosszal

2011 januárjában viszont a rendszeres játéklehetőség reményében Mateos Görögországba igazolt, az AEK Athénhoz kölcsönbe. Itt a rájátszással együtt tíz bajnokin és két kupameccsen szerepelt. A következő idényt Pintér Ádám akkori csapatánál, a Real Zaragozánál töltötte – szintén kölcsönben. Itt bemutatkozhatott a spanyol élvonalban, s összesen 14 meccsen jutott szóhoz a ligában. Összehasonlításképp, Pintér Ádám tizenhétszer lépett pályára a bajnokságban, de a védelem tengelyében egyszerre ketten sosem szerepeltek – igaz, Pintér többnyire a középpályán játszott, illetve amikor sorozatosan középhátvédként játszatták, akkor Mateos sérült volt.

Az idény végeztével visszatért az időközben a másodosztályba feljutó Castillába, s a 2012–2013-as szezonban meghatározó szerepet vállalt magára, 31 bajnokiból csak egyszer nem volt kezdő, s csupán háromszor cserélték le. Tíz sárga lapot kapott, egy gólt szerzett. Idén nyáron a Mourinhót váltó Carlo Ancelotti is megadta neki a lehetőséget a bizonyításra, Mateos végig ott volt az Egyesült Államokban a Real Madrid túráján, több meccsen is pályára lépett, ám végül a Ferencvároshoz szerződött az NB I-be.

Mateos gólja a Recreativo Huelva ellen a 2012–2013-as idényben

Mateos (balra) és Bueno (Fotó: Twitter)
Mateos (balra) és Bueno (Fotó: Twitter)

Új állomása kapcsán barátja, a szintén Real-nevelés Alberto Bueno a Twitteren kívánt sok szerencsét. „A legjobbakat kívánom neked a Ferencvárosban. Király vagy, haver!” – olvasható az idén a Rayo Vallecanóhoz szerződő csatár közösségi portálján. Buenóval egyébként Mateos együtt szerepelt az U17-es válogatottban, a védő négy alkalommal lépett pályára a korosztályos együttesben, míg Bueno egészen az U21-esekig vitte tudásával.

Mateos pályafutása során a felnőttek között még nem nyert bajnoki címet, 2011 tavaszán két aranyérem is a nyakába került: a Real Madrid játékosaként spanyol Király-kupát, az AEK-kel pedig Görög Kupát nyert. Ehhez pedig csupán három meccsre volt szüksége: a Realban kezdő volt a Levante elleni 0–2 során a legjobb tizenhat között, míg az athéniak játékosaként a PAOK Szaloniki ellen mindkét meccsen végig játszott.

Mateos mostantól a bajnoki címre vágyó Ferencvárosnál kamatoztathatja a Real Madridban szerzett tudását, s ki tudja, talán profi pályafutása első bajnoki serlegét is zöld-fehérben emelheti majd magasba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik