Beszédtéma – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2017.04.23. 23:46

Az emberek elkezdtek beszélni a bajnokságról.

Jó, tudom, eddig is kibeszélték (a legtöbbször cikizték...), de most úton-útfélen azt hallani, hogy „Bajnok lesz a Vasas!”; „Bajnok lesz a Honvéd!”; „Bajnok lesz a Videoton!”; „Ne kiabáld el, de a Fradi lesz megint a bajnok!” – azaz, papíron megvan az esély arra, hogy mire úgy istenigazából kitavaszodik, a szövegelésből tett lesz, egyre jobban megtelnek a lelátók, ahogy nő a meccsrejárási kedv, mert azt mindenki látni szeretné: ki lesz a bajnok. Ráadásul bónusznak itt van a kiesés, ami legalább olyan érdekes téma, mint az aranyéremre esélyes klubnevek mantrázása, hiszen a menekülők között nem kisebb klubokat találunk, mint a Diósgyőr, a Debrecen, az MTK – szóval, olybá tűnik, hogy a tizenkétcsapatos élvonal most érik be.

Izgalmas lett.

Általában ilyenkor jönnek lendületbe a reformerek, mondván, ha már izgalmas, akkor épp ideje lenne egy jó kis átszervezésnek (tízcsapatos bajnokság?) – jaj, csak most ne...

Azon, persze, érdemes lenne elgondolkodni, nem kellene-e megtoldani még egy körrel az évadot, mert a jelenlegi háromkörös lebonyolítás enyhén szólva furcsa. Negyvennégy bajnoki már szép kihívást jelentene, ilyen meccsmennyiséggel ugyanis már azzal is lehetne kalkulálni, hogy idővel több erő lesz a magyar klubfutballban. Az a terv ugyanis prímán bejött, hogy magyar fiatalokkal kell lendületet vinni a focinkba, s ha a Vasas, a Honvéd, a Haladás, a Paks példáját és persze a bajnokságban elfoglalt helyezését nézzük, akkor túl sokat nem is kell törni a fejünket azon, miért is jó a „fiatalszabály”. Erről a pontról lehet elrugaszkodni (ha már reform), mert jó lenne látni egy-két, vagy hat év múlva, hogy játékosaink nem csupán a hazai pályákon, hanem a nemzetközi meccseken (Bajnokok Ligája, Európa-liga, és hogy ne legyünk telhetetlenek, először a BL- és El-selejtező) is képesek helytállni, de ehhez itthon nem edzés-, hanem meccsszámot kellene növelni.

A történet, persze még nem tart itt, de már az is valami, hogy a magyar futball, a gólok, a játékosok, a bajnoki cím, a kiesés miatt beszédtémát ad.

És megkockáztatom, nem is unalmasat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik