DVSC: Pánikra semmi ok! – mondja Blagojevics edző

Vágólapra másolva!
2023.10.20. 10:58
null
Szrdjan Blagojevics (Fotó: Hajdú-Bihari Napló – Czinege Melinda)
Szrdjan Blagojevics, a DVSC vezetőedzője szerint csapata nem játszik rosszabbul, ám jobban sem, mint az előző, bronzérmet hozó idényben, ez a teljesítmény pedig egyelőre a hetedik helyre elég. Pánikhangulat az egymást követő négy nyeretlen bajnoki ellenére sincs a Nagyerdőben, az ötvenéves szerb tréner szerint a Ferencváros elleni talpra állás és a kemény munka kapaszkodót adhat a folytatásra.

 

– Amióta átvette a csapat irányítását, először került nagyobb hullámvölgybe a Debrecen. Mi állhat a visszaesés hátterében?
– Ha nem fut a szekér, mindig ez a kérdés, amire meg kell találnunk a választ – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak ­Szrdjan Blagojevics, a DVSC 2022 szeptemberében kinevezett szerb vezetőedzője, aki az előző idényben a 10. helyen vette át a Lokit, s bronzérmest faragott belőle. – A körülmények megváltoztak: egy hónapja az első helyen álltunk, most a hetediken, miután négy mérkőzésen nyeretlenek maradtunk, hármat elveszítettünk. A Diósgyőr ellen kiváló második félidőt játszottunk, de az elsőben mutatott hozzáállásunkat megbüntette az ellenfél, nem voltunk kellően agresszívak. A Paks ellen nem játszottunk rosszul, de többször is hibáztunk, pont nélkül maradtunk. Az Újpest elleni találkozón pedig hetvenöt percet futballoztunk emberhátrányban, s bár hatalmas erőket mozgósítottunk, vezetést szereztünk, végül alulmaradtunk. A vereségek okai tehát eltérőek. A klubnál tisztában vannak az álláspontommal: nem játszunk rosszabbul, mint az előző idényben, viszont jobban sem, ez a teljesítmény pedig jelenleg erre elegendő. Ugyanaz a csapat vagyunk, mint voltunk, amely az előző kiírásban megúszott helyzeteket, amelyeket a mostaniban nem, illetve a kapu előtt is hatékonyabbak voltunk. Elmondtam a menedzsmentnek az évad előtt, szeretnék hasonló eredményt elérni, mint az előzőben, de ehhez a játék minden területén fejlődnünk kell. Látva az eddigi eredményeinket, az ellenfelek komolyan vesznek minket, jobban felkészülnek belőlünk, szeretnék megmutatni, jobbak nálunk.

Nem lesz kilométer-hiányos a DVSC az ősszel
A legutóbbi négy bajnokiján egy pontot szerző   Debreceni VSC   utazással teli időszak elé néz. A Lokira kilenc tétmérkőzés vár a téli szünetig, s közülük mindössze kettőt játszik hazai pályán. Vasárnap a Fehérvár FC-t fogadja, november 12-én a Paks látogat a Nagyerdőbe, ám a Puskás Akadémia, a Mezőkövesd, a Zalaegerszeg, a Kisvárda, az MTK, valamint a Kecskemét elleni bajnokit, illetve az ETO FC Győr elleni Mol Magyar Kupa-mérkőzést idegenben kell megvívnia.

– A hetedik hely reálisan tükrözi a csapat erejét vagy netán alulteljesít a megítélése szerint?
– Az előző idényben túlszárnyaltunk minden elvárást annak köszönhetően, hogy a játékosok mindent kiadtak magukból, nagyszerű kapcsolat alakult ki a futballisták, a szakmai stáb és a menedzsment között. Időnként szerencsések voltunk, de kőkeményen megdolgoztunk azért, hogy mellénk álljon, jó teljesítményt nyújtottunk. Látni kell, nem a miénk a liga legerősebb csapata, s nem is én vagyok a legjobb edzője. Nehéz megítélni, hol a helyünk ebben a bajnokságban, kicsi a különbség a csapatok között, amit a tabella is híven tükröz: néhány pontra vagyunk az élmezőnytől, de a veszélyzónától sem vagyunk távol. A bajnokság inkább hasonlít maratonira, mint sprintre, úgyhogy az a feladat, hogy stabilitást adjunk a csapatnak, s meginduljunk fölfelé.

– Akkor pánikra semmi ok?
– Az égvilágon semmi! Természetesen nem kellemes érzés, miután három vereséget szenvedett a csapat, de megtaláljuk a módját, hogy kikászálódjunk a rosszabb sorozatból. A Ferencváros elleni mérkőzés kapaszkodót adhat. A Groupama Arénában olyan hozzáállást láttam a srácoktól, ami alapján sokra vihetik. Kevés csapat képes kétgólos hátrányból pontot rabolni a Fradi otthonából, ezt nagy fegyverténynek tartom.

– Mire helyezték a hangsúlyt a válogatott szünetben?
– Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a sérült játékosok felépülése megfelelő ütemben történjen. Természetesen a játékunkon is hangoltunk, ezen a héten pedig már a Fehérvár legyőzésének receptjét igyekeztünk kidolgozni.

– Ha már a sérülteket említette: mi a helyzet velük?
– Vajda Botond visszatért, a Ferencváros ellen egy félidőt kapott, gólt is szerzett, de még idő kell neki, mire visszanyeri a formáját. A nyáron szerződtetett Alexander Mojzis ezen a héten már a csapattal készült, teljes értékű munkát végzett, ahogyan Joao Oliveira is. Meldin Dreskovics és Christian Manrique egyénileg készülnek, visszatérésükre még várni kell.

– Mit lehet tudni az eddig legfeljebb percekre becserélt Andrija Majdevac állapotáról? A nyáron távozó Dorian Babunszki és Antonio Mance hiányában fontos lenne, hogy legyen variációs lehetősége a középcsatár posztján.
– Időre van szüksége, hogy utolérje magát, mivel a nyáron egyedül készült. Próbál beilleszkedni a játékrendszerünkbe, türelmesek vagyunk vele. Olyan támadó, aki jó lábbal és nyugodt a befejezéseknél, remélhetőleg a hasznunkra lesz. Az előző idényben a konkurenciaharcnak tulajdoníthatóan ragyogó csatárteljesítményt láthattunk Dorian Babunszkitól, aki élete legjobbját produkálta. Az ahhoz hasonló teljesítmény jelenleg hiányzik elölről, de Bárány Donát is jól játszik, örömteli, hogy sérülése után a segítségünkre van.

– Mi lehet a csapat célja?
– Nem szoktam hosszú távú célokat kitűzni, a médiát sem harsogom tele ehhez kapcsolódó hangzatos kijelentésekkel. A napi munkában, az apró részletekben hiszek, ezért mindig csak a következő feladatra összpontosítunk a csapattal. A nap végén úgyis kiderül, az elvégzett munka tükrében mire szolgálunk rá, mit érdemlünk meg és mit nem.

– A következő erőpróba a Fehérvár FC ellen következik. Mit vár a hazai bajnokitól?
– A Fehérváré az egyik legerősebb keret Magyarországon, ám valamilyen okból kifolyólag a jó képességű egyének nem álltak össze csapatként, nem voltak eredményesek, az utóbbi két meccsét azonban megnyerte, agresszívan játszott, összeszedte magát a társaság. Arra számítok, innentől jobb teljesítményt nyújt a Fehérvár, úgyhogy kemény, színvonalas összecsapást várok vasárnap.

NB I, 2023–2024, 10. FORDULÓ
HELYSZÍN
Október 21., szombat
12.30: Kisvárda–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion
14.45: Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Újpest FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Október 22., vasárnap
13.15: MTK Budapest–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport)Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
15.30: Debreceni VSC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.45: Diósgyőri VTK–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Miskolc,DVTK Aréna
ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC861128–11+1719
2. Paksi FC953115–10 +518
3. Újpest FC952215–14 +117
4. Diósgyőri VTK951317–11 +616
5. Puskás Akadémia943214–14 015
6. MTK Budapest942311–14 –314
7. Debreceni VSC941415–14 +113
8. Fehérvár FC932417–16 +111
9. Kecskeméti TE931510–12 –210
10. Zalaegerszegi TE922512–20 –8 8
11. Mezőkövesd8116 9–17 –8 4
12. Kisvárda9117 7–17–10 4

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik