Marquinhos: Csak akkor távozom, ha azzal a Fradi is jól jár

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 16:25
Koncz MártonMarquinhos magabiztos volt, hogy belövi a tizenegyest (Fotó: Koncz Márton)
Sima, 5–0-s győzelmet aratott a TNS elleni BL-selejtező első meccsén a Ferencváros, Marquinhos az öt gólból kettőt előkészített, egyet pedig ő maga szerzett. Vajon volt-e üzenete annak, hogy meze levétele után a Fradi-címert csókolgatta?

 

Fantasztikusan kezdtek kedd este, huszonnégy perc alatt három gólt szereztek a The New Saints elleni BL-selejtezőn, végül öt nullára győztek. Számított ilyen lehengerlő rajtra? 
– Hogy őszinte legyek, benne volt a levegőben! – felelte lapunknak a 24 esztendős brazil Marquinhos, aki 2022 februárjában érkezett a Ferencvároshoz és mára egyértelműen a zöld-fehérek alapembere. – Éreztük, a felkészülés idején sikerült megérteni, mit kér tőlünk Pascal Jansen vezetőedző, milyen felfogásban szeretné játszatni csapatát.

A holland tréner energikus Ferencvárost ígért. 
– Láthatta, nem a levegőbe beszélt. Feldobott bennünket, hogy hosszú idő után ismét a Groupama Arénában szerepelhetünk, hazai pályán mindig fantasztikus hangulatban léphetünk pályára. Már az első percekben éreztem, élvezem a játékot, várom, hogy hozzám kerüljön a labda. Pascal Jansen érkezésével teljesen új felfogásban futballozunk, élvezet volt az edzéseken a gyakorlatokat végezni, kis túlzással a futásokat is labdával végeztük. Elvárja tőlünk, hogy a mérkőzéseken egyetlen pillanatra se lazítsunk, ne adjunk területet a riválisnak, minél többet legyen nálunk a labda. Ez nagyon tetszik!

Az ötgólos kiütéssel alighanem eldőlt a továbbjutás. Mi lehet a cél kedd este a The New Saints otthonában? 
– Fontos kilencven percen vagyunk túl, hiszen a jó rajt alapjában határozhatja meg az idényt. Magabiztosan, ellentmondást nem tűrően kezdtük a találkozót, ilyen különbséggel is megérdemelten győztünk. Mégsem tehetjük meg, hogy az ötgólos előny elaltasson bennünket, a lefújást követően edzőnk nyomban fel is hívta rá a figyelmet az öltözőben, még csupán a munka felénél járunk. A visszavágón is ugyanilyen koncentráltan kell játszanunk, nem lazíthatunk, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ellenfelünk otthonában műfüves pályán kell játszanunk. Teljesen más olyan talajon futballozni, ehhez is alkalmazkodnunk kell.

A felkészülés során ki kellett hagynia jó néhány edzést, az ausztriai edzőtáborban sem tudott végig ott lenni… Teljesen rendben van? 
– Valóban kisebb problémával küzdöttem, de most már teljesen rendben vagyok. Semmiféle fájdalmat sem érzek. Hálával tartozom a klub fizioterapeutáinak, a legjobb kezekben voltam, nélkülük aligha térhettem volna vissza ilyen gyorsan.

A walesi bajnok kiütésével gyakorlatilag elkönyvelhető az őszi sorozatterhelés a nemzetközi porondon, legrosszabb esetben is a Konferencialiga főtábláján szerepelhetnek. 
– Igen, csakhogy a Bajnokok Ligája főtáblája lebeg a szemünk előtt, semmi más, csak erre összpontosítok. Az első tétmérkőzés igazolta, az új szakmai stábbal valóban jó úton indultunk el, a walesi bajnok elleni találkozóból még inkább erőt meríthetünk. Meggyőződhettünk róla, hogy amit Pascal Jansen kér tőlünk, működik.

Amint a játékvezető befújta a Kristoffer Zachariassen buktatásáért járó büntetőt, nyomban a labda felé indult, és elkérte csapattársától, Alekszandar Pesicstől. Mindenáron ön akarta rúgni a tizenegyest?
– Elszánt voltam! Támadó vagyok, addigra két gólból is kivettem a részem, az elsőt és a harmadikat is én készítettem elő, de mindenáron gólt akartam szerezni. Abban biztos voltam, ha én lövöm, nem hibázok.

A gólöröme sokat sejtető volt… 
– Mire gondol?

A szurkolók elé szaladt, levette a mezét, a Fradi-címert csókolgatta, mintegy jelezve, érzelmes pillanatok ezek az ön számára, fájdalmas a búcsú. 
– Nem kell mindig mindenbe valamit belemagyarázni, örülök a gólomnak, imádom ezt a klubot. Rengeteg minden jár a fejemben, láthatják, mennyire szeretek a Ferencvárosban futballozni, milyen sokat jelent nekem. Ráadásul a családom is megszerette Budapestet, a kisfiunk itt született a magyar fővárosban.

De? 
– Az életben vannak nehéz döntések, nagyon ritka eset a mai futballban, hogy valaki a teljes pályafutását ugyanannál a csapatnál tölti. Csak akkor távozom, ha azzal a klub is jól jár. Meglátjuk, mit tartogat számomra a jövő, de a Fradinak mindig helye lesz a szívemben.

A TNS VEZETŐEDZŐJE A 0−5 DACÁRA IS BÜSZKE JÁTÉKOSAIRA

A Ferencváros elleni súlyos vereség után Craig Harrison vezetőedző nem tartott sajtótájékoztatót, mondván, nem kötelező… A walesi együttes angol trénere ehelyett a játékosok számára fenntartott „vegyes zónában” beszélgetett, a korábbi Middlesbrough-futballista elmondta: az ötgólos vereség ellenére büszkén indulhatnak haza.

Csalódott vagyok, hiszen senki sem szeret kikapni, főleg nem öt góllal – kezdte Craig Harrison. – De így is büszke vagyok a játékosok hozzáállására. Profiként, sokat dolgozva futballoztak a budapesti összecsapáson. A Ferencváros igazolta, mennyire jó csapat, bánhatjuk az első harminc percet, el kell ismerni, a rivális nagyon ránk jött ebben a periódusban. Elképesztő volt a hazaiakat jellemző intenzitás és támadószellem.”

A kedden a Park Hallban 20 órakor kezdődő visszavágóról elmondta, nem lehet más céljuk, mint a győzelem. Hazai pályán az ötgólos hátrány ellenére beleadnak mindent, a Groupama Arénában is szerezhettek volna gólt.

Úgy kell nekifutnunk a visszavágónak, mintha az első meccs nem is lett volna. Nem lehet más célunk, mint a második meccsen legyőzni a Ferencvárost. Meg kell próbálnunk a lehetetlent, és bár az öt gól nagyon sok, gyakorlatilag felesleges a továbbjutásról álmodozni, ettől még nyerni igenis lehet hazai környezetben. Már csak azért is, mert már a jövőre gondolok, a győzelem értékes pontokat hoz a nemzetközi színtéren, ami a besorolásunkat is befolyásolja.”

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
Ferencváros–The New Saints (walesi) 5–0 (3–0)
Budapest, Groupama Aréna, 16 231 néző. Vezette: Guillermo Cuadra (spanyol)
FTC: Dibusz – Makreckis (Botka, 76.), I. Cissé, R. Gustavo (Knoester, 83.), Ramírez – Rommens, Maiga (Tóth Alex, 76.), Zachariassen – A. Traoré, Pesics (Kady, 76.), Marquinhos (Owusu, 76.). Vezetőedző: Pascal Jansen
TNS: C. Roberts – Danie Davies (Baker, 90.), Bodenham, Pask, J. Daniels – Redmond (Daniel Williams, 63.), Leo Smith, Ben Clark (S. Bradey, 89.) – Jordan Williams (Holden, 63.), Brad Young (Mcmanus, 76.), Brobbell. Vezetőedző: Craig Harrison
Gólszerző: A. Traoré (15., 21., 54.), Zachariassen (24.), Marquinhos (62. – 11-esből)
A visszavágót július 30-án rendezik Oswestryben.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik