A ZTE gólja után indult be a Loki, és hazai pályán biztos győzelmet aratott

Vágólapra másolva!
2024.08.31. 19:48
Ferenczi János ünnepli a gólját (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I 6. fordulójában a Debrecen már eddigi szakvezetője nélkül, de a kispadján egyelőre még megbízott edzővel, Dombi Tiborral fogadta a Zalaegerszeget. Az első percek hazai gyengélkedése vendéggólt hozott, de a DVSC rendezte a sorait, és második félidei eredményes játékával megnyerte a találkozót.

 

NB I
6. FORDULÓ
Debreceni VSC–ZTE FC 3–1 (Dzsudzsák 54. – 11-esből, Ferenczi 65., Domingues 90+6., ill. Dénes 5.)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 5072 néző. Vezette: Rúsz Márton

A találkozó élő közvetítését ide kattintva lehet nyomon követni.

Ő a Bombázó vagy a Beugró?

Kétségtelen, Dombi Tibort, a debreceni legendát (akit a kezdés előtt a 25 évvel ezelőtti kupagyőzelem apropóján ugyancsak köszöntöttek) a városban mindenki az előző néven ismeri (a tábor ki is feszített a kezdés után egy „Veled vagyunk, Bombázó” feliratú molinót), ezzel a címmel jelent meg az önéletrajzi könyve is. A Beugró nevet eposzi jelzőként pedig a vezetőedzői tűzoltásaival érdemelte ki: legutóbb két éve, éppen a szombati ellenfél, a Zalaegerszeg elleni 4–2-es vereség után volt övé a kispad Joao Janeiro távozása és Szrdjan Blagojevics érkezése között. A „Kicsi” (hogy egy újabb becenevén említsük a DVSC szereplési klubrekorderét) irányításával akkor 1–0-ra nyert a Loki a Fehérvár és 1–0-ra kikapott a Paks ellen.

Dombi Tibor tehát éppolyan beugró Debrecenben, mint Szurgent Lajos volt a Honvédnál, vagy a Ferencvárosnál – Máté Csaba. Utóbbit péntek délután jelentették be a DVSC vezetőedzőjének, a szerepkört vasárnaptól veszi át, és stábjából nyilvánvalóan nem hiányozhat majd Dombi Tibor sem.

A dicső múltat tehát az egykori kupagyőztesek képviselték, a jelen viszont a jelek szerint Dénes Csanád Vilmosé. A 19 éves szélsőt a ZTE vezetői remek érzékkel szemelték ki az NB II-ből kieső Siófokból, szezonbeli második gólját szerezte már és van egy gólpassza is.

Az ivószünet után kezdett magára találni a DVSC, amit Dzsudzsák Balázs veszélyes beadása, Bárány Donát szögletre pattanó lövése és Szuhodovszki Soma léc alá tartó, Gundel-Takács Bence által hárított kapáslövése jelzett. A debreceni kapitány nagy kedvvel futballozott, vezérletével a szünetig fokozta a nyomást a házigazda, és Batik Bence fejese, valamint Szécsi Márk lövése után is csak az egerszegi kapus bravúrjain múlott, hogy nem egyenlítettek a hazaiak.

Valamivel kellemesebbé vált az időjárás szünet utánra, de a kedélyeket az hűtötte volna le igazán, ha Dénes Csanád Vilmos gólját nem vonják vissza – teljesen jogosan megítélt – les miatt, és az forrósította volna fel, ha Dusan Lagator távoli lövése nem a bal oldali kapufát találja el, hanem megakad a sarokban. Mégsem kellett sokat várni, hogy majd’ felrobbanjon a stadion, hiszen – alaposan megvizsgált – tizenegyeshez jutott a DVSC, és azt Dzsudzsák Balázs váltotta gólra. Beszédes jelenet volt, hogy a csapatkapitány előbb a szurkolókkal, majd Dombi Tiborral külön is megünnepelte együttese és saját maga bajnokságbeli első hazai találatát…

Nem érte be ennyivel a Debrecen, miért is tette volna? Szűcs Tamás még elvétette a bal alsó sarkot, a csapatkapitány szenzációs átadása után viszont Ferenczi János akkora gólt lőtt az ötös sarkáról, hogy csak úgy füstölt. Nem csupán a vezetést jelentő gól, több debreceni támadás is szemre tetszetős volt, többször is közel járt előnye növeléséhez a DVSC – Dombi Tibor egészen a hajráig nem is látott rá okot, hogy belenyúljon a kezdő tizenegy összetételébe.

Azért a ZTE-nek is megvolt még az esélye a gólszerzésre, ám Kiss Bence kapu elé ívelt szabadrúgása után Sajbán Máté és Mim Gergely sem tudta átpréselni a labdát Megyeri Balázson, Németh Dániel pedig közelről lőtt mellé. A kegyelemdöfést a csereként beálló Brandon Domingues adta meg, még úgy is, hogy a gólt megelőző zalai szögletnél az előrehúzódó kapust, Gundel-Takács Bencét a kispadról visszaparancsolták a saját tizenhatosára.

A Debrecen győzelme megérdemelt volt, a sikerből kivették a részüket a városhoz ezerrel kötődő játékosok. Épp úgy, mint azokban a kilencvenes évek végi, kupagyőzelemmel kicsúcsosodó hősidőkben!

Éltette is a stadion népe Dombi Tibort – Debrecen Bombázóját.

AZ ÁLLÁS       
1. Puskás Akadémia

4

4

8–3

+5 

12 

2. Ferencvárosi TC

3

3

4–0

+4 

3. MTK Budapest

5

3

2

6–3

+3 

4. Fehérvár FC

6

2

3

1

9–9

5. Debreceni VSC

5

2

1

2

7–6

+1 

6. Paksi FC

4

2

1

1

7–7

7. Diósgyőri VTK

5

2

1

2

5–7

–2 

8. Újpest FC

5

2

3

9–6

+3 

9. Kecskeméti TE

5

1

2

2

3–4

–1 

10. Zalaegerszegi TE

5

1

1

3

6–8

–2 

11. Nyíregyháza Spartacus

5

1

1

3

7–12

–5 

12. ETO FC Győr

4

4

3–9

–6 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik