Cristian Ramírez: Tudjuk, mi a dolgunk!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.08.03. 08:51
Cristian Ramírez a Bajnokok Ligája selejtezője után a bajnokságban is győzelemmel kezdené az idényt (Fotó: Szabó Miklós)
Egy éve tért vissza a Ferencvárosba, azóta egy bajnoki aranyérmet máris besöpört a zöld-fehérekkel. Cristian Ramírez úgy érzi, valóban hazatért a Fradihoz, a szombati, Kecskemét elleni idénynyitó bajnokiról szólva pedig csak a győzelem jár az eszében.

Hat és fél év után a múlt nyáron tért vissza az Üllői útra Cristian Ramírez. Több mint tizenhárom hónap elteltével úgy érzi, a lehető legjobb döntést hozta azzal, hogy az oroszországi Krasznodart követően ismét Magyarország felé vette az irányt, és a Fradi játékosa lett. A 29 esztendős ecuadori válogatott védő 2015-ben lett először a zöld-fehérek labdarúgója. Ahogy mondja, számára sosem volt kérdés, lesz-e még a zöld-fehérek futballistája.

„Mindig is mondtam, visszatérek, és örülök, hogy újra itt vagyok! – mondta lapunk kérdésére Cristian Ramírez. – Visszatekintve az elmúlt évre, nem is hozhattam volna jobb döntést annál, mint hogy újra a Fradi futballistája leszek. Magyarország, a Ferencváros a második otthonom. Amíg Krasznodarban voltam, akkor is tudtam, leszek még az FTC játékosa… Az évek alatt végig figyelemmel követtem a csapatot, az eredményeit, a nemzetközi kupamérkőzéseit. A Bajnokok Ligája-csoportmeccseket megnéztem, egyet sem hagytam ki.”

Kedden 19.15-től a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében Dániában a Midtjylland lesz a zöld-fehérek következő ellenfele, ám Pascal Jansen vezetőedző folyamatosan hangsúlyozza: most csakis a Kecskemét elleni ütközet számít.

„Teljesen igazat adok az edzőnknek – így a hátvéd. – A Kecskemét erős csapat, az elmúlt idényben is keményen küzdött ellenünk. Izgatottan várjuk a bajnoki rajtot, de tisztában vagyunk vele, hogy a Groupama Arénában játszunk, tudjuk, mi a feladatunk. Nemcsak a nemzetközi színtéren, hanem idehaza is. Egyszerűen ki kell zárni a fejünkből a közelgő, Midtjylland elleni mérkőzést.”

Ramírez tudja, kemény hetek, hónapok várnak a csapatra, de egyáltalán nem bánja, hogy három-négy naponta követik egymást a meccsek, hiszen a klubnál mindenki erre vágyott.

„Idehaza a bajnoki cím elvárás velünk szemben, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Ez egyfajta nyomás rajtunk, de a magam részéről úgy állok minden találkozóhoz, mintha minden azon múlna. A Kecskemét elleni ütközet is nagy csata lesz, a sikerhez teljes összpontosításra lesz szükségünk. Vasárnaptól aztán új cél lebeg majd a szemünk előtt, csakis onnantól lehet ráfordulni a Midtjylland elleni mérkőzésre.”

A hátvéd visszatérését követően nyomban aranyérmet szerzett a Fradival, ezért kíváncsiak voltunk rá, mit gondol, idén nehezebb lesz-e a(z újabb) bajnoki címet megszerezni, vagy akár a legutóbbi tizenhat pontos előnynél is tetemesebb lehet a fölénye a csapatnak?

„Idén szerintem nehezebb lesz. Nem csak nekünk, az összes riválisunknak több ideje volt alaposan felkészülni a bajnokságra. Nyilvánvalóan mindenki próbálta megerősíteni a keretét, mások is szeretnék elnyerni a bajnoki címet. Nem lesz könnyű, de bízom magunkban, tudom, ha az ember keményen dolgozik – nemcsak a futballra, az életre is érvényes ez –, kifizetődik!”

Az ecuadori védő családja rendre ott van a Groupama Arénában, természetesen az idény első bajnoki mérkőzésén is így lesz.

„Ez nem is kérdés. Mindig ott vannak, biztatják a csapatot. A gyerekeket nem is lehetne ilyenkor otthon tartani, előre kikészítik a Fradi-mezüket, abban érkeznek a stadionba.”

Az FTC-hez kapcsolódó hír még, hogy Varga Barnabás is tagja a Midtjylland ellen készülő BL-keretnek.

VÉLEMÉNY
Pascal Jansen (Fotó: Koncz Márton)

Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője a FradiMédiának: Ugyanolyan izgatott vagyok, mint az első Bajnokok Ligája-meccsem előtt. A BL-ben szerzett első tapasztalat fantasztikus volt az edzői stábnak és a játékosoknak egyaránt. Érezhettük, micsoda energia áramlik a csapat és a szurkolók között. A Kecskemét elleni mérkőzésen hasonlóra számítok, nagyon várom, hogy bemutatkozzunk a bajnokságban. Természetesen azzal a céllal vágunk neki a sorozatnak, hogy zsinórban hetedszer is elsők legyünk az NB I-ben… A Kecskemét többször bizonyította, hogy veszélyes csapat. Észnél kell lennünk, de nemcsak a szombati találkozón, hanem az összes mérkőzésünkön is, hiszen mindenki a Ferencvárost szeretné legyőzni. Minden egyes ellenfelünkből maximálisan fel kell készülnünk, legyen szó akár hazai, akár nemzetközi mérkőzésről.

 

Belényesi Csaba: Megpróbáljuk lenullázni a Fradit
Belényesi Csaba jó játékára az Üllői úton is szükség lesz (Fotó: Kovács Péter)

Fel kell kötnie a gatyát a Kecskemétnek, Szabó István együttese a Ferencváros vendége lesz szombat este – a lila-fehérek a két csapat utóbbi három, Groupama Arénában rendezett mérkőzésén kétszer szenvedtek vereséget (2–0, 1–0) s egyszer értek el döntetlent (1–1).

„A legnagyobb kihívás, hogy csakúgy, mint az első fordulóban a Fehérvár ellen, nullára hozzuk le a meccset az Üllői úton is – mondta lapunknak Belényesi Csaba, a kecskemétiek harmincéves védője. – Ha ez sikerül, akkor legrosszabb esetben is elhozunk egy pontot. Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, de úgy lépünk pályára, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a mérkőzésből. Egyértelmű, a Ferencváros sokkal komplexebben játszik a nyáron érkező Pascal Jansen vezetőedző irányításával, mint az előző idényben. Az elmúlt évek egyik legerősebb kerete állt össze, tudatosabban, hatékonyabban futballoznak a zöld-fehérek, minden posztra két hasonló képességű labdarúgó áll a szakmai stáb rendelkezésére. Elég, ha annyit mondok, hogy olyan kitűnő játékosok, mint például Gruber Zsombor és Katona Bálint is csak csereként álltak be a legutóbbi összecsapáson. Korábban is bizonyítottuk, képesek vagyunk stabil játékra, ha ez sikerül, bizakodhatunk szombaton is. A Vidi ellen látszott, hogy a támadójátékunk még akadozik, bízunk benne, a jövőben javítunk rajta.”

Kétségtelen, a múlt heti bajnokin (0–0) a KTE támadójátéka haloványnak tűnt, de ez benne volt a pakliban: az előző idényben is meghatározó szerepet játszó Horváth Krisztofer távozott a nyáron, így „magával vitte” az évadban szerzett 11 gólját és hét gólpasszát is. Ráadásul a felkészülés alatt kiesett a sorból Banó-Szabó Bence, aki bár a tavalyi combműtétje után tavasszal kezdte magát utolérni, súlyos térdsérülést szenvedett, így hónapokig nem léphet pályára. Ezeket a játékosokat valahogyan pótolni kell, Tóth Ákos sportigazgató a minap el is mondta, terveznek még erősítést. A fehérváriak ellen Belényesi Csaba is megsérült, összefejelt az ellenfél védőjével, Spandler Csabával, utóbbi húzta a rövidebbet, agyrázkódás miatt le is kellett cserélni.

„Szerencsére én jobban jártam, igaz, egy pingponglabda nagyságú púp nőtt a homlokomra, amelyet bekötöttek, és másnapra el is tűnt – árulta el a KTE védője. – Írtam Csabinak, hogy mi a helyzet vele, egy csapatban játszottunk a felcsúti utánpótlásban, jó viszonyban vagyunk, megbeszéltük a peches jelenetet. Kicsit fáj még a fejem, de egyáltalán nem vészes, játszani akarok a Fradi ellen!” (CS. A.)

NB I
2. FORDULÓ (szombati játéknap)
16.00: Fehérvár FC–Diósgyőri VTK (Tv: Duna) – élőben az NSO-n!
19.45: Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE (Tv: Duna) – élőben az NSO-n!
19.45: MTK Budapest–Nyíregyháza Spartacus FC – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik