Az Újpest kiütéssel jutott be a 32 közé a Magyar Kupában

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.09.14. 16:55
Az Újpest fölényesen győzött (Fotó: Facebook/Újpest FC)
A labdarúgó Magyar Kupában a legjobb 32 közé jutásért vívott találkozón az Újpest 7–0-ra legyőzte idegenben a Dunavarsányt.

Nem bízta a véletlenre Bartosz Grzelak. Az Újpest FC svéd vezetőedzője aligha felejti, mi történt egy évvel ezelőtt a Mol Magyar Kupa 3. fordulójában: az általa irányított, kissé tartalékosan felálló Fehérvár FC a 75. percben kapott góllal szégyenszemre kikapott az NB III-ban vitézkedő ESMTK-tól, egy meccs után kiesett a sorozatból. A szakember az újabb blamát elkerülendő a legerősebb összetételű tizenegyet küldte pályára a Pest vármegyei I. osztályban szereplő Dunavarsányi TE otthonában: legelöl Matija Ljujics, Horváth Krisztofer és Fran Brodic rohamozott, így kódolva volt, hogy a vendégek sorra alakítják ki a helyzeteiket alacsonyabban jegyzett ellenfelükkel szemben.

A vendéglátók lehetőségeikhez képest mindent megtettek, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák az élvonalbeli klub stábjának, illetve a szurkolóknak, s ha akadtak is nehézségek, nem érhette kritika a szervezést. A hűvös időjárás ellenére a legtöbbek kezében hideg sört lehetett látni, ám a jeles alkalomra kitelepült gyros is jól fogyott.

Az első percekben még nem, hat-nyolc perc elteltével azonban a lila-fehérek benyomták a DTE-t saját kapuja elé. A mezőfölény a 10. percben érett góllá: Horváth Krisztofer labdaszerzés után Bese Barnabáshoz passzolt, a jobb oldalon felfutó védő jó ívben érkező labdáját pedig a Torinótól érkezett támadó a kapu bal oldalába fejelte, a korábban négy NB I-es találkozón pályára lépő Czuczi Márton csak beleérni tudott. Horváth Krisztofer első újpesti gólja különlegesre sikeredett: ha hinni lehet a Transfermarkt adatainak, ez volt profi pályafutása első fejes gólja. A 17. percben megduplázták előnyüket a vendégek, bal oldali labdaszerzést követően, mutatós akció végén Matija Ljujics lőtte a labdát egyből a kapu közepébe.

Nem sokkal később Fran Brodic ziccerben lépett ki a védők közül, ám nem a hálóba, hanem Czuczi Márton fejének rúgta a labdát. A 27 éves horvát csatár egy perccel később is a kapu felé tört, ám a társak nem követték a támadást – az élvonalban öt meccsen háromszor betaláló támadó láthatóan frusztrált volt, hogy nem sikerül neki a gólszerzés. Nem úgy Joao Nunesnek, aki azután, hogy Bese Barnabás a lécre fejelte a labdát, gyorsan kapcsolt és a kapuba stukkolva gyakorlatilag eldöntötte a párharc sorsát. Nem volt azonban még vége a gólgyártásnak. A 33. percben Matija Ljujics szenzációs, külsővel adott passza után Fran Brodic találta magát szemben a kapussal, lövés helyett lepasszolta a bal oldalán felfutó Fiola Attilának, aki a kapuba passzolta a labdát – az 59-szeres válogatott védőnek is ez volt az első találata a lila-fehéreknél –, majd a 40. percben Geiger Bálint átlövésből villant, így ötgólos különbséget mutatott az eredményjelző a szünetben.

A fordulás után kissé visszavettek a lila-fehérek, a Dunavarsány többször is átjutott élvonalbeli ellenfelének térfelére. A 60. percben a játékrész első lehetőségét gólra váltotta az Újpest, Horváth Krisztofer szenzációs megoldással lőtte ki a bal felső sarkot a tizenhatoson kívülről – a válogatott labdarúgó elemében volt, jó volt nézni a játékát. Nem úgy a korábban Újpesten is játszó Gubacsi Zoltán belépőjét, akinek – a kulturáltan futballozó hazaiak közül egyedüliként – eldurrant az agya és sárga lapért cserébe brutálisan felrúgta Helmich Pált, akit csak a szerencse mentett meg a súlyos sérüléstől.

A hajrában Baranyai Nimród állította be a végeredményt, így az Újpest könnyed sikert aratva átlépett becsülettel küzdő ellenfelén, s várhatja a következő kör sorsolását.

MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Fémalk-Dunavarsány (megyei I.)–Újpest FC 0–7 (0–5)
Dunavarsány, 750 néző. Vezette: Rúsz Márton (Horváth Zoltán, Rózsa Dávid)
DUNAVARSÁNY: Czuczi – Hajas, Szabó Á., Gubacsi, Gajda, Meiszter – Vastag (Zana, 61.), Miskovicz (Iszak, a szünetben), Albert (Kincses K., 77.), Németh K. (Irházi, 82.) – Bihari (Olasz, a szünetben)
ÚJPEST: Banai – Joao Nunes, Duarte, Gergényi (Tamás K., a szünetben) – Bese (Baranyai, 63.), Lacoux, Geiger (Karamoko, 63.), Fiola (Kaczvinszki, 72.) – Horváth K., Ljujics (Helmich, a szünetben) – Brodic. Vezetőedző: Bartosz Grzelak
Gólszerző: Horváth K. (0–1) a 10., Ljujics (0–2) a 17., Joao Nunes (0–3) a 27., Fiola (0–4) a 33., Geiger (0–5) a 40., Horváth K. (0–6) a 60., Baranyai (0–7) a 87. percben

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik