Geiger Bálint: Egyre jobb lesz az Újpest!

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.09.03. 09:44
Geiger Bálint a válogatott kerettag NikitscherTamást is megtáncoltatta a kecskeméti mérkőzésen (Fotó: Török Attila)
A DVSC után a Kecskemétet is legyőzte az Újpest – az idegenben elért 3–1-es győzelem megszerzésében főszerepet vállalt a 20 éves Geiger Bálint.

Csomagolás közben értük el Geiger Bálintot. Az Újpest FC középpályása biztonsági tartalék volt az U21-es válogatottnál, de hétfőn értesítést kapott: 16 órakor várják a telki edzőközpontban. Talán nem véletlen, a bajnokság eddigi szakaszában nyújtott teljesítményével került a keretbe.

„Nagyon örültem a hírnek, hogy ott lehetek az U21-es válogatottban – mondta lapunknak Geiger Bálint. – Ebben szerepet játszhatott, hogy az Újpesttel jól kezdtük a bajnokságot, igaz, az eredmény nem mindig volt olyan, amilyet szerettünk volna. Ám a Fehérvár, a Debrecen és legutóbb a Kecskemét ellen a három pontot is sikerült megszerezni.”

Valóban: az előző bajnokság három dobogósa, a Ferencváros (0–1), a Puskás Akadémia és a Paks (egyaránt 1–2) le tudta győzni a lila-fehéreket, de időnként érdemes a számok mögé pillantani. Gei­ger Bálint utólag úgy értékelt, ahogyan sokan Újpesten: fájó kikapni az örök rivális Fraditól, de az utolsó pillanatokban kapott gól ellenére a csapat teljesítménye, a szervezettség, a fegyelmezett védekezés, a koncentrált futball igenis önbizalmat adott a játékosoknak. A 20 éves fedezet szerint a szurkolók is így érezhették, mert a 0–1 ellenére rengeteg biztató üzenet érkezett a futballistákhoz.

Geiger Bálint a tizenkettedik élvonalbeli mérkőzésén lépett pályára vasárnap, tavaly hat meccsen kapott szerepet, ezt a számot máris elérte – a hatodik fordulóban. Ötször kezdőként játszott, Pakson a szünetben állt be, vagyis alapembernek számít, noha a tavasszal tulajdonosváltás történt a klubnál, a nyáron pedig sok új játékos érkezett.

Örülök, hogy két gólban is benne voltam, jól sikerült a bemutatkozásom az Újpest mezében. Különleges volt éppen Kecskeméten pályára lépnem, szép időszakot töltöttem ennél a klubnál, de új időszak kezdődött a pályafutásomban, szeretnék sokat hozzátenni az Újpest sikereihez.
HORVÁTH Krisztofer, az Újpest FC támadója a klubhonlapnak
 

„Csak ellenfélként ismertem Bartosz Grzelak vezetőedzőt és a szakmai stáb tagjait – mondta erre a futballista. – Tavaly balhátvédként kaptam játéklehetőséget, de az első nyári edzéstől minden pillanatban meg akartam mutatni, hogy középpályás vagyok, és szeretnék minél több időt a pályán tölteni. Az új edző egyénileg és kisebb csoportokban is sokszor beszélget velünk, de arra nem utalt, hogy az első hat fordulóban ötször ott leszek a kezdőben… Nyilván nagyon örülök neki, ez volt a célom, de azért, mert most ott vagyok a csapatban, nem lankad a küzdőszellemem, éppen ellenkezőleg! Mindenki látja, milyen változások indultak el Újpesten, erősödik a keret, senkinek sincs bérelt helye, jó teljesítmény nélkül nehéz lesz bent maradni a csapatban. Így minden edzésen a maximumra törekszem, és ha voltak is jó momentumok, reggelente arra gondolok: mindig lehet jobban dolgozni, lehet erősíteni, lehet gyorsabban futni, pontosabban passzolni – ehhez pedig keményen kell dolgozni a hétköznapokon. A vezetőedző szerintem ezt láthatta rajtam az első pillanattól, ezért adott lehetőséget, én pedig igyekszem élni vele.”

 

Kecskeméten Geiger Bálint nagyszerű gólpasszt adott a 22 éves Mucsányi Márknak, azzal a góllal egyenlített az Újpest, majd a második félidőben 3–1-re nyert.

„A kapott gól mindig megviseli az embert – folytatta Geiger Bálint. – Ám sokat volt nálunk a labda, úgy éreztük, nem vagyunk rosszabbak, és nem mindegy, a kapott góltól összeomlik-e a csapat vagy képes továbbmenni, gyorsítani a tempón és akár idegenben is fordítani. Három gólt rúgtunk, további hármat is szerezhettünk volna, és nagy segítség volt a vendégszektort megtöltő szurkolótáborunk folyamatos biztatása. Az egyenlítő gól? Labdaszerzést követően megindultam, érzékeltem, van egy folyosó a védők között, és amikor láttam, hogy Márk jó ütemben indul keresztbe, próbáltam elé tenni a labdát, ő pedig ragyogóan fejezte be az akciót. Még mindig alakul a csapat, idő kell, hogy összeszokjunk, de ezek a sikerek jót tesznek a csapategységnek, és nagyon bizakodó vagyok: remek idény elé nézhet az Újpest!”

A FORDULÓ DUPLÁZÁSA

Windecker József: A kupakiesés után  különösen fontos ez a győzelem

A felcsútiak ellen Böde Dániel pályára küldése sokat jelentett a Paksnak, amelyben ezúttal Windecker József volt a főszereplő.

Az európai kupától búcsúzó, fáradt csapatok csaptak össze Pakson, ahol vasárnap a Puskás Akadémia volt a vendég. A Konferencialiga-rájátszásban a Fiorentinát kevés híján kiejtő felcsútiak szereztek vezetést, aztán a második fél­időre az ugyancsak a Kl-rájátszásban elvérző Paksot irányító Bognár György bevetette a 37 éves Böde Dánielt, valamint Osváth Attilát, és varázsütésre megváltozott a hazaiak játéka. A meccs embere azonban Windecker József volt, aki két gólt szerzett, a paksiak pedig 2−1-re nyertek.

 

„Kívülről talán úgy tűnt, az első félidőben a vendégek játszottak fölényben, ám mi a pályán másképpen éreztük – mondta megkeresésünkre a 31 éves középpályás.      – Az igaz, hogy a kontrára berendezkedő Puskás Akadémia a labdaszerzését követően gyorsan a kapunk elé ért, de csupán átlövésből volt eredményes. Már a találkozó elején próbáltuk letámadni ellenfelünket, amely azonban nagyon erős csapat, a kontráiban mindig benne volt a gólveszély, az első hibánkat rögtön ki is használta. A második félidőt jól kezdtük, fordítottunk, uraltuk a mérkőzést, s bár a vége izgalmasan alakult, megérdemelten nyertünk. A csütörtöki Konferencialiga-kiesés után különösen fontos volt ez a találkozó és persze a győzelem. Akárcsak minket, szerintem a felcsútiakat is megviselte a kupabúcsú.”
A meccs embere nem feledkezett meg Böde Dániel érdemeiről sem.

„Az ő, valamint Osváth Attila beállása alapjában változtatta meg a játékunkat – magyarázta Windecker József. – Nem állítom, hogy Dani érkezése után a félelem lett úrrá az egyébként rutinos felcsúti védőkön, ám tény, kicsit megzavarodott a hátsó alakzatuk. Igaz, szerkezetet is váltottunk, mert amíg az első félidőben inkább védekezési feladatokkal bízott meg engem és Papp Kristófot Bognár György vezetőedző, a folytatásban előrébb vezényelt bennünket, így közelebb kerültünk Danihoz és persze az ellenfél kapujához is. Volt a meccsnek olyan időszaka, amikor már öten is a Puskás tizenhatosán belül tartózkodtunk, bármelyikünk helyzetbe kerülhetett − így is történt. Példa rá a második gól, amikor Böde Dani megcsúsztatta a labdát, Kristóf pedig visszafejelte elém, én meg a kapuba rúgtam. Ami a két gólomat illeti, nyilván örülök neki, de annak jobban, hogy győztünk.”

V. GY.

 

A FORDULÓ BEMUTATKOZÁSA

Válogatott kerettagot kell  pótolnia a 20 éves Dala Martinnak

Győzelem, kapott gól nélküli mérkőzés: ragyogóan sikerült Dala Martin első NB I-es bajnokija a Fehérvár FC színeiben.

A Fehérvár FC honlapján pénteken jelent meg a hír, hogy az angol másodosztályú Blackburn Rovers megvásárolta Tóth Balázs, az előző idényben parádézó válogatott kerettag kapus játékjogát, néhány órával később pedig kiderült: Pető Tamás vezetőedző az MTK Budapest elleni bajnokin a kapuban Dala Martinnak szavaz bizalmat. A klub saját nevelésű labdarúgója nagy naphoz érkezett, először léphetett pályára az NB I-ben, aztán minden megilletődöttség nélkül, jó teljesítményt nyújtva (a Nemzeti Sportnál 7-es osztályzattal ő lett a mérkőzés játékosa) segítette csapatát 1–0-s győzelemhez.

„Szerda este vezetőedzőnk, Pető Tamás elárulta, én védek az MTK ellen – mondta lapunknak a 20 éves Dala Martin. – Nem ért teljesen váratlanul, hiszen a felkészülés idején úgy dolgoztam, hogy készen álljak a bevetésre, ha jön a lehetőség, de tagadhatatlanul izgatott voltam. Ami a meccset illeti, az első játékrészben akadt egy-két védésem, és bár egyik sem volt bravúr, nagyon kellett koncentrálnom. A hajrában már többször kellett játékba avatkoznom, a legnagyobb védést a hosszabbításban mutattam be, amikor a támadó a hosszú sarkot célozta meg, de a labda ki sem pattant rólam, pedig középen érkezett a kipattanóra a vendégek másik játékosa.”

 

Dala Martin már az U11-ben a fehérváriak kapusa volt, aztán a korosztályokat végigjárva 16 esztendősen a Fehérvár II–Komárom 0–1-es mérkőzésen bemutatkozhatott az NB III-ban. Egy évvel később már NB II-es meccsen is szerepelt (kooperációs szerződés keretében a Budaörs színeiben a PMFC elleni 1–1-es találkozón), az igazi áttörést a 2023–2024-es idény jelentette neki, amikor 17 bajnokin védett az élvonalba felkerülő Nyíregyházában. Pénteken megtette a következő lépést a karrierjében, s minden adva van ahhoz, hogy a 7. fordulóban a Puskás Akadémia elleni vármegyei rangadón is vele kezdődjön a fehérváriak összeállítása.

„Nem tennék különbséget az NB I-es találkozók között, bár tagadhatatlan, a Nyíregyháza elleni meccsünk meglehetősen érzelmes volt, hiszen az előző idényben a klub játékosaként szerepem volt a feljutásban – folytatta Dala Martin. – Fontos, hogy lépésről lépésre gondolkodjunk, az viszont nem kérdés, hogy Felcsúton nehéz kilencven perc vár ránk. A célom az, hogy a meccsek többségén én védjek az idényben, stabil legyen a teljesítményem, tudjak segíteni a csapatnak.”          

Z. A.

A FORDULÓ DULAKODÁSA

„Nemzetközi hadgyakorlat” Diósgyőrben

Elszabadultak az indulatok a DVTK−ETO FC Győr mérkőzés végén, több mint tizenöt nemzet futballistája vett részt a csetepatéban.

Sok futballt nem láthattak a nézők a Diósgyőr–ETO FC Győr (0–0) mérkőzésen szombaton, a lefújás után viszont volt bőven akció: tömegverekedés tört ki a pályán, aminek eredménye két kiállítás lett, a DVTK-s Elton Acolatse azonnal piros lapot kapott, Sa­muel Petrás, az ETO szlovák kapusa pedig második sárgával jutott ugyanerre a sorsra. A csetepaté aztán a játékoskijáróban folytatódott. Végig nagyon feszült volt a találkozó, amelyen az addig négy vereséggel álló újonc győriek megszerezték az első pontjukat. Hogy mi okozta a nagy feszültséget, nem tudjuk pontosan, de a vendégek szemmel láthatóan frusztráltak voltak a korábbi eredmények miatt.

 

Szatmári Csaba, a DVTK védője pedig azt a magyarázatot találta, hogy a győri játékosok már korán elkezdték húzni az időt, ami nem volt szimpatikus nekik és a rajongóknak sem.

„Azért jöttek ki a szurkolók, hogy futballt lássanak, nem földön fetrengést” – mondta a hátvéd a lefújás után.

Szurkolói visszaemlékezésekből mostanra sikerült rekonstruálni az eseményeket. Úgy tudjuk, a lefújás után a vendégek kapuja felé csorgó labdát Samuel Petrás színpadiasan beengedte a gólvonal mögé, ezen örömködtek kicsit a hazai szurkolók, szóváltás alakult ki köztük és a kapus között, aki a flakonjából kortyolt vizet feléjük köpte, erre rágtak be a hazaiak.

Kíváncsian várjuk, milyen büntetéseket ró ki az MLSZ fegyelmi bizottsága, illetve milyen büntetést kap saját klubjától a kapus. Ennek kapcsán a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Borbély Balázs ETO-vezetőedző elmondta, ha bebizonyosodik az érintettsége, nem hagyják következmény nélkül.

A verekedés mindenesetre a mémgyárosokat is megihlette. „Nemzetközi hadgyakorlat Diósgyőrben” címmel megjelent egy olyan, amely országzászlókkal utal arra, hogy az összetűzésben több mint tizenöt nemzet futballistája vett részt...

 B. Z.

 

6. FORDULÓ
Augusztus 30., péntek
Fehérvár FC–MTK Budapest 1–0
Augusztus 31., szombat
DVSC–ZTE FC 3–1
DVTK–ETO FC Győr 0–0
szeptember 1., vasárnap
Kecskeméti TE–Újpest FC 1–3
Paksi FC–Puskás Akadémia 2–1
Ferencvárosi TC–Nyíregyháza Spartacus FC 2–1

   
AZ ÁLLÁS       
1. Ferencvárosi TC

4

4

6–1

+5

12

2. Puskás Akadémia

5

4

1

9–5

+4

12

3. Paksi FC

5

3

1

1

9–8

+1

10

4. Újpest FC

6

3

3

12–7

+5

9

5. MTK Budapest

5

3

2

6–3

+3

9

6. Fehérvár FC

6

2

3

1

9–9

0

9

7. Diósgyőri VTK

6

2

2

2

5–7

–2

8

8. Debreceni VSC

5

2

1

2

7–6

+1

7

9. Kecskeméti TE

6

1

2

3

4–7

–3

5

10. Zalaegerszegi TE

5

1

1

3

6–8

–2

4

11. Nyíregyháza Spartacus

6

1

1

4

8–14

–6

4

12. ETO FC Győr

5

1

4

3–9

–6

1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik