Máté Csaba: A szurkolóknak az tetszik majd, ha támadunk!

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2024.09.03. 14:54
Máté Csaba a Békéscsaba otthonában mutatkozhat be (Fotó: dvsc.hu)
Kettő plusz egy évre szóló megállapodást írt alá a DVSC-nél Máté Csaba, aki a bemutatkozó sajtóbeszélgetésen elmondta, a Loki vezetőedzőjeként a nemzetközi kupaszereplés elérése a célja.

 

–  Mennyi ideje volt gondolkodni, mielőtt igent mondott a debreceniek ajánlatára?     
– Elég gyorsan zajlottak az események – mondta Máté Csaba, a DVSC újonnan kinevezett vezetőedzője, akivel kettő plusz egyéves megállapodást kötött a hajdúsági klub. – Múlt hétfőn volt az első kapcsolatfelvétel, s én akkor jeleztem, van másik ajánlatom, mégpedig egy pályaedzői munka külföldön, ahova szerdán kellett volna elutaznom felmérni a lehetőségeket. Azt kértem, hogy amennyiben lehetséges, addig jussunk dűlőre. A debreceni reakcióból látszott, hogy mit szeretnének, hiszen megszületett a megegyezés. A sportágban a DVSC olyan futballfellegvár, ahol megtiszteltetés dolgozni. A csapat jól teljesített az elmúlt két évben, ezen az úton szeretnénk tovább menni. Debrecenben tradíció, hogy játszanak saját nevelésű labdarúgók, az ő beépítésük az egyik cél, a másik a nemzetközi porondra való kijutás. Azért dolgoznunk, hogy ez elérjük.

– Mi döntött a Loki mellett?     
– Azt éreztem, hogy engem szeretnének! Ha egy edző érzi a bizalmat, akkor tudja, hogy lehetősége lesz jó munkát végezni.

– Hogy néz majd ki a stábja?     
– Éger László lesz az egyik asszisztens edző, azt hiszem, őt nem kell bemutatni, debreceni legenda, eddig Pakson ténykedett. A fiam, Máté Roland is ott lesz a segítőim között. Vele együtt dolgoztam a Fradinál, a vezetőedzőként elöltött időszakomban segítette a munkámat, emellett a Ferencváros utánpótlásában dolgozott. Egyértelmű volt számomra, hogy Dombi Tibor is marad, mint asszisztens edző, ő jelenti a folytonosságot, tudja, milyen munka zajlott eddig, jól ismeri a játékoskat. A kapusedző továbbra is Balogh János lesz, őt is régóta ismerem. Erőnléti edzőnk pedig a fiatal, ambíciózus Pallai Zsolt lesz.

– A csapat játékstílusában várható változás?     
– A Loki hagyományai felelősséget jelentenek. Magyar viszonylatban sok a néző a Nagyerdei Stadionban, akiket ki kell szolgálni A szurkolók legszívesebben azt látják, ha támadunk, ha a játék az ellenfél kapuja előtt zajlik. Ennek szellemében szeretnénk futballozni, minél több gólt szerezni

– Látta a legutóbbi, ZTE elleni meccset: milyen benyomásokat szerzett?    
– Minden meccsnek megvan a maga pszichológiája. A szünetben még vezetett az ellenfél, majd sikerült egyenlíteni, s ekkor érezni lehetett, hogy milyen energiák szabadulnak fel. Nagyon pozitív mérkőzés volt, sok játékostól azt kaptam vissza, amire számítottam. A következő bajnokiig majdnem három hét van hátra, addig a Békéscsaba elleni, idegenbeli kupameccs vár a csapatra. Most természetesen a csabai MK-mérkőzés van a fókuszban, fontos a továbbjutás, egy nagy hagyományú párharc újabb fejezete vár ránk.

– Aztán következik a bajnoki bemutatkozása Nyíregyházán. Tudja, hogy a debreceni szurkolók számára talán ez a szezon legfontosabb mérkőzése?     
– Természetesen tisztában vagyok ezzel. A vezetők is tudatosították, hogy azt a meccset mindenképpen meg kell nyerni!

A lokálpatrióta Debrecenben nagyon pozitív a kinevezésének fogadtatása.     
– Ahogy elváltam a Ferencvárostól, az utca emberétől rengeteg pozitív reakciót kaptam. Jóleső érzés ez, de egyben óriási felelősség. Tudom, hogy ez addig tart, amíg az ember ennek meg tud felelni.

– Ha már említette a Fraditól való elválást, úgy tűnik, hogy a mostani kinevezése annak az időszaknak a következménye. Így érzi ön is?     
– Természetesen annak a tíz meccsnek van hatása, hiszen korábban leginkább asszisztens edzőként ténykedtem, ebből a pozícióból kevés az esély, hogy valakit felkérjenek egy másik klubtól vezetőedzőnek. Örülök, hogy a zöld-fehéreknél sikerült megoldani azt a helyzetet, de ez olyan szakma, ahol napról napra kell dolgozni, mindennap meg kell felelni az elvárásoknak, bizonyítani a játékosok előtt is. A múltból nem lehet megélni!

Nem sokkal azután, hogy bejelentették, Szrdjan Blagojevics távozik a DVSC-től, lapunk megírta, hogy Máté Csaba az első számú jelölt a Loki kispadjára, s a hétszeres magyar bajnok klub vezetősége múlt pénteken bejelentette, szeptember elsejétől a szekszárdi születésű szakember irányítja a debreceni csapatot. A ZTE elleni szombati bajnokin megbízott vezetőedzőként a klublegenda, Dombi Tibor dirigált, de Máté Csaba már a lelátóról figyelte a piros-fehérek játékát.
Kedden délután aztán megtörtént a hivatalos bemutatás.
„Az elmúlt két év, amelyben Szrdja Blagojevics irányította a csapatot, sikeres időszak volt a klub életében – mondta Makray Balázs cégvezető. – Felfelé ívelő periódus volt, szép sikerekkel, de mindig vannak olyan pillanatok, amikor a klubvezetők úgy látják, a csapat már nincs felszálló ágban. Ilyenkor mérlegelni kell a helyzetet, és mindig a klub az első, ennek szellemében kell döntéseket hozni. Ez a pillanat volt, amikor úgy gondoltuk, hogy váltani kell! Azaz nem az Újpest elleni mérkőzés volt a kiváltó ok. Nincsen semmi veszve, egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk, mint a mezőny nagy része, a vesztett pontok tekintetében nem állunk rosszul.”
A klubvezető arról is beszélt, hogy miért esett a választásuk Máté Csabára: „Ismét magyar edzőt szerettünk volna, ráadásul olyan szakembert találtunk, aki dolgozott külföldön, dolgozott az utánpótlásban s a megfordult a válogatott szakmai stábjában is – folytatta Makray Balázs. – A céljaink nem változtak, meg kell tenni mindent, azért, hogy a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyért legyünk versenyben. Ismerve Máté Csaba karakterét, személyiségét, edzői munkáját, nem bánja, hogy ilyen kihívás elé került. Megvan benne minden képesség, hogy a DVSC-t jó irányba vezesse. Akadt jelentős ajánlata külföldről, de ő a Debrecen választotta.”
Makray Balázs: a Loki ismét magyar edzőt szeretett volna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik