Miért maradhatott a pályán fejsérülése után Gera Dániel az Újpest ellen?

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.09.26. 16:03
Gera Dániel eszméletlenül terült el az Újpest–DVTK bajnokin (Fotó: Földi Imre)
Meg sem kottyan – mondta mosolyogva Gera Dániel az M4 Sport kamerái előtt. Kolléganőnk, Czinger-Koczka Henrietta arra volt kíváncsi, milyen volt fejsérülés után futballozni a múlt szombati Újpest FC–DVTK (0–0) mérkőzésen. A futballista nevetve válaszolt, nagy öröm, hogy láthatóan teljesen egészséges.

A témát mégis joggal hozta szóba a televíziós riporter. A fejsérülés ugyanis rendkívül kockázatos, a szurkolók is pontosan tudják, néhány éve szigorítottak a szabályokon emiatt: ha a legkisebb gyanú is felvetődik, hogy bárki a pályán fejsérülést szenvedett, azonnal meg kell állítani a játékot, függetlenül attól, történt-e szabálytalanság, hogy az orvosi személyzet minél előbb megvizsgálhassa a sérült futballistát.

Nos, Gera Dániel láthatóan ájultan terült el a földön, mégis folytatta a játékot.

Lapunk információja szerint az UEFA szabályzata írja elő, hogy ilyen esetben kizárólag a csapatorvos döntheti el, hogy a játékost le kell-e cserélni vagy sem, ebbe az edzőnek, a játékosnak és a játékvezetőnek sincs beleszólása. Hiába mondja a játékos adott esetben, hogy „hű, de jól vagyok, tudok én menni", hiába mondja az edző, hogy ő nem cseréli le a labdarúgót, erről kizárólag az orvos dönthet.

Lapunk megkérdezte az MLSZ-t, mi a protokoll, a szövetség lapunknak küldött válaszában leszögezte: ilyen esetben kizárólag az orvos engedélyével és döntése alapján folytathatja a játékot a fejsérülést elszenvedő labdarúgó.

„Erről az orvost és nem a játékost kell megkérdeznie a játékvezetőnek. Egyébként a fejsérülések alkalmával a játékvezetőnek amint lehetséges, azonnal meg kell állítania a játékot, és lehetőséget kell biztosítani a sérült gyors vizsgálatára és ellátására” – írta az MLSZ.

Egyébiránt a labdarúgók testi épségét maximálisan szem előtt tartva a szabályalkotó testület (IFAB) is kiemelt figyelmet fordít erre.

„A szabályoknak hozzá kell járulniuk a játékosok biztonságához, testi épségük megőrzéséhez és az IFAB felelőssége az, hogy a játékszabályok révén gyors és megfelelő válasszal segítse a játékban résztvevőket, amennyiben szükségessé válik.”

A szövetség által kiadott licenc birtokában ülhet bárki a kispadra: akár edző, masszőr vagy orvos. Hogy dönt az orvos ilyen esetben?

Emlékezhetünk Varga Barnabás esetére. A magyar válogatott támadója Stuttgartban, Eb-meccsen szenvedett fejsérülést, ott könnyű döntési helyzetben volt az orvos: esély sem volt arra, hogy folytassa a játékot. Nehezebb a kérdés, ha a futballista pillanatokra veszíti el az eszméletét, de mire a pályán elér hozzá a doktor, már magánál van. Az UEFA iránymutatása szerint a futballisták egészségének védelme az elsődleges, így akár három percig is tarthat a vizsgálat: a játékvezető sem sürgetheti az orvost, mondván, folytatni kellene a mérkőzést. A futballista tekintete, a neki feltett kérdésekre adott válaszaiból leszűrhető, játékra alkalmas állapotban van-e.

A DVTK orvosa döntött tehát úgy, hogy Gera Dániel maradhat a pályán, a csapat kulcsembere azóta is egészséges.

A Magyar Labdarúgó-szövetség Orvosi Bizottsága a következő állásfoglalást adta ki az eset kapcsán: „A labdarúgás egészségügyi tevékenység elsődleges célja a játékosok védelme. Nem véletlen, hogy a FIFA és az UEFA is egyik alapvető egészségügyi céljává tűzte ki az agyrázkódás és agyi sérülések lehetőség szerinti megelőzését, vagy ha bekövetkezett, azok gyors felismerését és ellátását. A sportolók védelmét szolgálja az UEFA szabály, amely szerint ha agyi trauma, sérülés gyanúja felvetődik, a játékos további sorsa az adott játékban kizárólag az orvos felelőssége. Három perc áll ekkor az orvos rendelkezésére, és ha felvetődik a gyanú, le kell vinni a játékost a pályáról. Ha a további, pálya szélén, illetve kórházban elvégzett tesztek igazolják az agyrázkódást, a játékosra szigorú sportba visszatérési szabályok vonatkoznak. A hazai mérkőzéseket ellátó orvosok képzése az UEFA irányelvei alapján, folyamatosan történik. Az Újpest−DVTK mérkőzésen a DVTK játékosa ütközést követően, jól láthatóan tónustalanul esett össze a pályán. Az ott lévők elmondása szerint ezután gyorsan visszanyerte az eszméletét és kicsit szédült. A játékos ezután néhány perccel visszatért játszani. Fontos kiemelni, hogy a döntés felelőssége mindig a helyszínen tartózkodó orvosé. Minden esetben a sportoló egészségének és testi épségének a védelme az első!”

Az esetre a DVTK is reagált lapunknak: Dr. Németh Zoltán csapatorvos az eszméletvesztés tényét a kispadról nem állapíthatta meg. Befutás után a sérült játékost megvizsgálta, adekvát válaszokat kapott, neurológiai eltérést nem talált, és mérkőzés után is megvizsgálta a játékost. Gera Dánielnek ezt követően sem volt panasza, jelenleg sincs. A protokoll a DVTK csapatorvosa előtt is ismert, ha biztos lett volna az eszméletvesztés, akkor nem engedi vissza a játékost.” 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik