MLSZ: ezért nem végezhette el a kezdőrúgást a DVTK-mezes szurkoló Nyíregyházán

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.10.06. 15:38
Mint szombaton beszámoltunk róla, rendhagyó jelenet vezette fel a Nyíregyháza–Diósgyőr (0–2) NB I-es bajnokit: egy szurkoló DVTK-mezben végezte volna el a kezdőrúgást a Szpari otthonában, a játékvezető, Bogár Gergő azonban lezavarta a pályáról – a témával kapcsolatban megkerestük az MLSZ-t, az alábbiakban elolvashatják a döntés hátterét.

AZ MLSZ az UEFA egyértelmű előírását követve leszögezi: a vendégcsapat mezét, logóját, sálját kizárólag a vendégeknek fenntartott szektorban lehet viselni – ezzel leginkább a vendégek biztonságát óvják. A napokban egy Bajnokok Ligája-meccsen a VIP-vendégek közül kísérték ki a vendégek mezében érkező illusztris szurkolót.

A kezdőrúgások szabályozása az erre idényre kiadott Marketing és Média kézikönyvben jelent meg, az OTP Bank Liga esetében a 19. oldalon. A játékvezető felelőssége, hogy a pálya területén, annak közvetlen közelében csak illetékes személyek tartózkodjanak, és az ő feladata fellépni bárkivel szemben, aki a mérkőzés biztonságos megrendezését veszélyezteti. Az MLSZ versenyszabályzat 5. pontja rendelkezik arról, hogy a játékvezető dönthet arról, hogy bármely személy (ideértve csapatvezetőket, a szakmai stáb tagjait, a stadionban munkavégző személyeket, biztonsági őröket, fotósokat, a média munkatársait) tartózkodhat-e a játéktéren vagy annak közelében.

Ez az általános megfogalmazás illik a szombati esetre: Bogár Gergő játékvezetőnek hatáskörébe tartozik eldönteni, a kezdőrúgó viselkedésével, öltözékével provokálja-e az ellenfelet, függetlenül attól, hogy fizetett azért, hogy a pályán lehessen. Tekintettel arra, hogy a nyíregyházi kezdőrúgó a pályára lépése közben, és nem előtte vette le a felsőjét – ekkor derült ki, hogy a vendégek mezét viseli –, a játékvezető biztonságtechnikai okokból helyesen küldte el őt a pályáról.

Ugyanez történt volna Diósgyőrben egy nyíregyházi mezű drukkerrel, de elképzelhető, mi történne a Groupama Arénában vagy Újpesten, ha előbbi stadionban lila, utóbbiban zöld mezben ballagna a pályára bárki is. Az esettel kapcsolatban természetesen megkerestük az MLSZ-t, és a következő választ kaptuk a nyíregyházi esettel kapcsolatban.

A jelenlegi szabályok lehetőséget adnak a bajnoki mérkőzéseken a rendező klub által értékesített kezdőrúgás elvégzésére. Ennek szabályos és biztonságos lebonyolítása minden esetben a mérkőzést szervező, rendező hazai klub felelőssége. A Nyíregyháza–DVTK mérkőzés kiemelt kockázatú besorolású volt, a játékvezető helyesen járt el, amikor észlelve a nyilvánvaló provokatív szándékot, nem engedélyezte a nyíregyházi stadionban a Diósgyőr mezében levő szurkolónak a kezdőrúgás elvégzését. Ezzel a döntésével hozzájárult a mérkőzés biztonságos és zavartalan lebonyolításához. Általános nemzetközi gyakorlat, hogy a vendégcsapat mezében kizárólag a vendégcsapat számára kialakított szektorokba lehet belépni” – közölte lapunkkal az MLSZ.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik