A koporsón a felirat: Dunaújváros, labdarúgás, élt 55 évet

Vágólapra másolva!
2007.11.17. 17:26
Címkék
Az 55 éves dunaújvárosi labdarúgásnak legszomorúbb napja volt a szombati. A DFC utolsó őszi hazai bajnokija lesz a legutolsó mérkőzés? A bizonytalanság kétségbeesésbe csapott át, jelképes temetést tartottak a találkozó előtt. A koporsón a felirat: Dunaújváros, labdarúgás, élt 55 évet (1952–2007)? Nem mellékesen a találkozót Andorka duplájával a szombathelyiek nyerték.

VÉLEMÉNYEK
Lengyel Ferenc, a Dunaújváros edzője:
„Hosszú folyamat vége, ami Dunaújvárosban történik, de akár pozitívan is elsülhet a dolog. Köszönet illeti a tulajdonosokat, akik legalább eddig vállalták a csapat fenntartását. A folytatásban megtisztulhat a dunaújvárosi foci, alacsonyabb osztályból pedig újra visszatérhet, legyen példa a Paks szereplése.”
Furják László, volt utánpótlás igazgató:
„Csak az összefogás segít, amiben politikusoknak, gazdasági embereknek, vállalkozóknak kell a labdarúgás mellé állni.”
Solymos Ernő, a Dunaferr bajnokcsapatának szakosztályigazgatója:
„A magyar profi labdarúgás padlón van, melynek nincsenek meg a feltételei. Egyik oldalról gyenge a színvonal, másik oldalról nincs erős polgári réteg, nincs fizetőképes kereslet. Üzleti alapon nem tud működni a labdarúgás. Megoldás, amatőr szinten kell folytatni és bízni a jobb vagy szebb időkben.”
Török József, a Tatabánya ügyvezető igazgatója:
„Sajnálom a Dunaújvárost, mert az itt működő cégek olyan állami támogatást kapnak, melyből telhetne a sportra is. Jelzésértékű, hogy nagy bajban van a labdarúgásunk.
Illés Béla, a Haladás társtulajdonosa: – Sajnálatos, hogy egy nem is olyan régen még sikercsapat néhány év alatt veszélybe kerül. Remélem, lesz itt még folytatás.
A figyelemfelhívó esemény előtt sajtótájékoztatót tartott Héger János tulajdonos és régi társa Andics József. Ezen elhangzott, hogy mióta átvették a dunaújvárosi labdarúgásért, az elején még volt segítség, ám a támogatások mára elmaradtak. Dunaújvárosnak ezek szerint nem kell a foci, nem kell az új stadion.

A tulajdonos elmondása szerint az utolsó csepp az volt, amikor a Dunaújvárosban működő nagy cégek válaszra sem méltatták őket. Héger és Andics úr megköszönte a média támogatását, hogy ebben a nagy bajban legalább nyilvánosságot kap az ügy. Harmincnégy millió forint az az összeg, amiért eladó a csapat, ez pedig egy Dunaújvárosnak nem lehet különösebb tétel.

A gyászszertartáson az utánpótlás csapatok között vitték a koporsót a kezdőkörbe a mérkőzés kezdetéig. A kezdőrúgást Bódis Gábor végezte el, aki évtizedekig a labdarúgócsapat mellett dolgozott. A hazai együttes gyászszalagot viselt, ám a vendégek nem tanúsítottak nagy részvételt, mert Andorka kemény lövését kellett Szentpéterinek hárítania.

Nagyon jó iramot diktáltak a csapatok, az első húsz percben a Haladás volt veszélyesebbn. Drozdik ugyan 11-est akart kiharcolni, volt is némi szabálytalanság vele szemben, ám esése túlságosan látványosra sikeredett, Iványi inkább sárga lapot adott a csatárnak. Az ellentámadásból Andorka megszerezte a vezetést, Schimmer beadását csúsztatta a bal alsó sarokba.

Öt perc múlva pedig tovább növelte az előnyt. Szentpéteri határozatlan volt, Andorka pedig élt a lehetőséggel, mértani pontossággal emelt a kapuba. 0–2. Szünet után jóval aktívabb volt a Dunaújváros támadójátéka, és nem is sok hiányzott a szépítéshez. Heffler közelről találta el a kapufa tövét, ekkor nem volt szerencséje sem Szepessy László együttesének. A vendégek nem erőltették az újabb gólszerzést, inkább a saját térfelükre húzódtak vissza a biztos vezetés tudatában.

Ugyan sorra rugdosta a szögleteket a Dunaújváros, de igazán csak Drozdik jelentett veszélyt a Haladás kapujára. A közönség a mezőnyfölényt is értékelte, régen hallhattuk, hogy úgy zúgott az „Újváros”, mint ezen a találkozón. Sanyarú helyzete ellenére dicséretesen küzdött a DFC, de a jobb játékerőt képviselő Haladás három ponttal távozhatott. A dunaújvárosi vereség ellenére szép volt fiúkkal mehettek az öltözőbe a csapatok.

LABDARÚGÓ NB II, NYUGATI CSOPORT

15. FORDULÓ:
DUNAÚJVÁROS-SZOMBATHELYI HALADÁS 0–2 (0–2)
A mérkőzés osztályzata: 4
Dunaújváros, 600 néző. Vezette: Iványi (7) (dr. Vári, Viczián)
DUNAÚJVÁROS: Szentpéteri 5 – Szabó G. 5 (Szauter 5, 30.), Facskó B. 5, Vaskó 6, Pénzes 5 – Rátkai 5 Riedl 6, Micskó 5 (Czár , 75.), Heffler 6 – Drozdik 6, Szepessy R. 5
Vezetőedző: Szepessy László
SZOMBATHELYI HALADÁS: Rózsa 6 – Schimmer 6, Subicz 7, Kovács Zs. 6, Tóth P. 6 – Vörös 5 (Rajos 5, 55.), Kaj 5 (Imre , 70.), Sipos 6, Nagy G. 6 – Andorka 7, Pölöskei 5
Edző: Csertői Aurél
Gólszerző: Andorka (0–1) a 27., Andorka (0–2) a 32. percben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik