Pintér Attila: Aki nem bírja a nyomást, ne dolgozzon a futballban!

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.09.10. 06:39
Pintér Attila (Fotó: Kovács Péter)
A 2005–2006-os idény után másodszor irányíthatja a Vasast Pintér Attila. Az 58 éves szakember, korábbi szövetségi kapitány második angyalföldi edzésének megtartása után adott interjút lapunknak a Fáy utcai sporttelepen. Leszögezte: tisztában van a célokkal, tudja, mit várnak tőle a hatszoros magyar bajnoknál.

– Harminc éve edző, de legutóbb 2022-ben irányított csapatot. Mivel töltötte ezt a több mint két évet?
– Voltak ajánlataim, viszont azt nem szeretem, ha a lehetőségek és az elvárások nincsenek összhangban egymással, ezért vártam a megfelelőre − válaszolta lapunknak Pintér Attila, akit az NB II-ben szereplő Vasas a múlt héten nevezett ki vezetőedzőnek Gera Zoltán távozása után. − Nem arról van szó, hogy nem szerettem volna dolgozni, sohasem esett le a karikagyűrű az ujjamról, vidékre is szívesen szerződtem mindig. Így viszont most több időm és lehetőségem volt arra, hogy fejlődjek és képezzem magam, amire a napi munka közben kevesebb idő jutott volna.

– A Vasas felkérése mivel nyerte el a tetszését?
– Már a fiam, Filip klubváltásánál tetszett a koncepció, amit Nagy Miklós sportigazgató felvázolt nekünk: egyrészt felépítik őt és a lehető legjobb formába hozzák, másrészt magyar játékosokkal szeretnének sikereket elérni. Amikor pedig már engem keresett meg a vezetőedzői feladatokkal kapcsolatban, ugyanerről a jövőképről egyeztettünk, ami abszolút szimpatikus és meggyőző volt.

– Ugyanakkor kimondott cél a feljutás. Érez-e nyomást emiatt, lehet-e így nyugodtan építkezni?
– Aki nem bírja a nyomást, ne dolgozzon a futballban! Ezzel a kerettel versenyben kell lennünk a feljutásért, nem vitás, a képességek megvannak hozzá, a játékosok életkori eloszlása is optimális. De a futball nem olyan, mint a kávéautomata, hogy az ember bedobja a pénzt, és tudja, mi jön ki a gépből. Nagyon sok mindennek passzolnia kell a sikerhez, amihez elengedhetetlen a szerencse is, a siker és a kudarc között ugyanis sokszor vékony a választóvonal. Tisztában vagyok a célokkal, tudom, mit várnak el tőlem, ehhez viszont szükségünk lesz a szurkolók segítségére is, velük sokkal könnyebb lesz elérni a céljainkat, nélkülük sokkal nehezebb.

– Keménykezű, határozott edzőnek ismerjük. A Vasas játékosait is éri időnként a vád, amely szerint nem biztos, hogy mindent megtesznek az NB I-ért. – Tart-e attól, hogy ilyet tapasztal, és ha igen, van-e megfelelő eszköz a kezében a jelenség ellen?
– Nálam mindig csak olyan futballista játszott, aki mindent megtett. Ha a legapróbb jelét látom annak, hogy valaki alibizik vagy nem a legmagasabb fordulatszámon pörög, azzal azonnal elbeszélgetek. Tudom kezelni ezeket a helyzeteket, a kulcs a játékosok megnyerése. Ha mindent megteszünk, és mégis kikapunk, fejet hajtunk a jobb vagy szerencsésebb győztes előtt, gratulálunk neki. De olyan nem fordulhat elő, hogy bármelyik csapat nálunk jobban akarja a sikert.

– Mely ellenfelekkel számol legnagyobb riválisokként a feljutásért zajló harcban?
– Még a bajnokság elején vagyunk, nem tudjuk, meddig tart ki a jelenleg élen állók lendülete. Nekünk csak magunkra kell figyelnünk, minden meccsen mindent megtenni, hinni az elvégzett munkában és akkor remélem, jönnek majd a pontok is. De tudjuk, minden csapat a Vasast akarja legyőzni, ez nem könnyíti meg a helyzetünket.

– A Vasas főszponzora az OTP Bank, amelynek elnöke Csányi Sándor, aki tíz éve MLSZ-elnökként szövetségi kapitánynak nevezte ki, de első tétmeccse után máris menesztette. Nem haragszik rá? Milyen a kapcsolatuk?
– Szó sincs haragról, aki edzőnek áll, számolnia kell azzal, hogy bármelyik pillanatban felállíthatják a kispadról. Korrekt módon váltunk el egymástól, azóta is jó kapcsolatban vagyunk.

– Hogyan tudja kezelni majd a különös helyzetet, hogy a fia, Pintér Filip is a csapatában szerepel?
– A pályán és az öltözőben ő csak egy a játékosaim közül, ugyanolyan, mint bárki más. Haza pedig nem visszük a munkát, otthon nem a futballról beszélünk. Ha nem tudnék elvonatkoztatni az edzésen és a meccsen, hogy ő a fiam, más munkát kellene választanom magamnak. Soha, egyetlen csapatomnál sem volt olyan, hogy egyik játékost jobban kedveltem volna, mint egy másikat, mindenkit egyformán segítettem, hogy mindenkiből kihozzam a benne lévő maximumot.

A Pintér Attilával készült interjúban szóba került a kisvárdai sportigazgató, Révész Attila közelmúltban nagy visszhangot kiváltó megnyilatkozása, amely szerint az NB II-ben divat lett az edzőbuktatás. Úgy véli, a klubvezetők keze meg van kötve a határozott idejű szerződések miatt, így ha egy játékos nem hajlandó keményen dolgozni, nehéz büntetni is. Erre a témára a Vasas kapcsán Nagy Miklós sportigazgató reflektált:

„Nálunk a szerződésekben rögzítve van, milyen fizetés jár az NB I-ben és az NB II-ben – jelentős a különbség. Amikor kiestünk az élvonalból, úgy állapodtunk meg a játékosokkal, hogy a másodosztályra meghatározott – eleve alacsonyabb – bérük harminc százalékáról le kellett mondaniuk a maradóknak, és ez így van a mai napig, mivel az előző idényben nem sikerült a feljutás. Határozott idejű szerződés ide vagy oda, a kiesés után jó néhány labdarúgónktól elköszöntünk. Továbbá nálunk nem az alapfizetések, hanem a bónuszok a meghatározók, valamint csak győztes meccs után van bónusz, döntetlen esetén pontpénz nem jár.”

Nagy Miklós: Nálunk nincs pontpénz, csak a győzelemért fizetünk
A LABDARÚGÓ NB II ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
  1. Szentlőrinc SE64211–  4  +7 14 
  2. Kazincbarcika631218–  7+11 10 
  3. Vasas FC631211–10  +1 10 
  4. Gyirmót FC Győr6312  9–  8  +1 10 
  5. BVSC Zugló624  7–  5  +2 10 
  6. Kisvárda63310–11  –1   9 
  7. Kozármisleny623110–  7  +3   9 
  8. Szeged-Csanád Grosics Akadémia6231  8–  7  +1   9 
  9. Csákvári TK6222  8–  8    0   8 
10. Budafoki MTE6222  8–12  –4   8 
11. Budapest Honvéd6213  8–11  –3   7 
12. FC Ajka6213  7–10  –3   7 
13. Tatabánya624  5–13  –8   6 
14. Békéscsaba6132  7–  6  +1   6 
15. Soroksár SC6114  7–10  –3   4 
16. Mezőkövesd6114  5–10  –5   4 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik