Újabb győzelmével dobogóra ugrott a DAC

Vágólapra másolva!
2024.05.12. 17:27
Vitálisék az első nagy feladatot megoldották (Fotó: DAC)
A szlovák labdarúgó Niké Liga rájátszásának utolsó előtti, 9. fordulójában a dunaszerdahelyi DAC a nagyszombati Spartak Trnava ellen aratott 1–0-s győzelmével fellépett a dobogó második fokára, így Európa-konferencialiga-indulást érő helyen áll jelenleg.

 

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
RÁJÁTSZÁS, 9. FORDULÓ
DAC 1904–Spartak Trnava 1–0 (0–0) 
Dunaszerdahely, Mol Aréna, 8760 néző, V: Gemzicky
DAC: Popovics – Andzouana, Csinger, Kacsaraba, Brunetti, Méndez (Yapi, a szünetben) – Herc (Haratin, 65.), Dimun, Vitális – Trusa, M. Koné (Redzic, a szünetben). Vezetőedző: Xisco.
Spartak Trnava: Takác Kostrna, Stetina, Kósa, Mikovic – Stefánik (Poznar, 81.), Zeljkovic, Procházka (Bainovics, 69.) – Sulek (Ofori, 65.), Paur, Azango. Vezetőedző: Michal Gasparik.
Gól: Yapi (52.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Épp szombaton volt tíz éve, hogy először szólalt meg a DAC meccse előtt a Nélküled, és mint akkor, ma is Valaskó Ferenc adta elő a dalt. Azonban nincs új a nap alatt Szlovákiában, a dallamok alatt a nagyszombati drukkerek magyargyalázásba kezdtek.

Ennek ellenére a találkozót megelőző pillanatok ünnepélyesre sikeredtek: a hazai Matej Trusa a Niké Liga április hónap legjobb játékosának járó díjat vehette át, míg Vitális Milán az előző hónap legszebb góljáért járó serleget kapta meg. Az elismerések után az elmúlás került előtérbe: a közelmúltban elhunyt 17 éves komáromi labdarúgó, Petrók Lilla emlékére tartottak egyperces gyászszünetet a meccs előtt.

Amely találkozó nagy téttel bírt, mivel a múlt hétvégi eredmények a kupadöntő kimenetelével kombinálva azt eredményezték, hogy öt év után első alkalommal nem rendezik meg az európai kupaporondra való kijutásért zajló playoff küzdelmeit. 

Az Ekl-indulás jogát a végső táblázat második és harmadik helyezettje, tehát a Nagyszombat, Zsolna, DAC hármasból kettő érheti el, s mindhármuknak a saját kezükben van a sorsa. A DAC az idény utolsó két fordulójában pont a két legfőbb konkurensével találkozik.

Az idény utolsó mérkőzésére a Mol Arénába az a Nagyszombat látogatott, amelynek az otthonában szenvedte el két hónapja az egyetlen vereségét ebben az évben a sárga-kék társaság. 

Az összeállítás alapján nem tűnt valószínűnek, hogy megismétlődik a két hónappal ezelőtti eredmény, miután a vendégek nyolc védőt vagy védekező felfogású játékost jelöltek a kezdőcsapatba, ráadásul hiányzott a legjobb góllövőjük, Michal Duris, aki a tíz találatából kettőt is a Dunaszerdahely ellen szerzett.

Aktívabban kezdett a DAC, Vitális Milán rögzített helyzetből elvégzett beadásai többször okoztak kellemetlenséget a vendégvédelemnek, Mateus Brunetti fejese volt a legveszélyesebb. A másik oldalon előbb nagyot mentett Csinger Márk, majd Martin Sulek távoli lövése a felső lécet súrolta. Ugyan hiányoztak a szép akciók, a helyzetek, minden labdáért nagy volt a harc, a 8760 néző a Mol Arénában nem unatkozott. Meg kell még említeni a furán bíráskodó Erik Gemzicky játékvezetőt is, akinek ítéletei többször borzolták a kedélyeket. 

Mint egy hete Zólyombrézón, a szünetben ismét kettőt cserélt Xisco Munoz. Ezúttal is fordulás után kapott lehetőséget Demir Redzic és Romaric Yapi, s a spanyol mester húzása megint bejött! A magyar támadó lendületet vitt a hazaiak játékába, míg a PSG-ben is nevelkedett jobbhátvéd az 52. percben Milan Dimun remek átadása után 14 méterről kilőtte a jobb sarkot és a VAR-szobában két perc vizsgálódás után rá is bólintottak a találatra. Az akció egyébként az ismét remekül teljesítő Vitális Milántól indult.

A hátrányba került vendégek rövid ideig fölényben játszottak, ám nem tudtak egyenlíteni, jól állta a hazai csapat a nagyszombati próbálkozásokat, Csinger Márknak a remek védőteljesítményén kívül még a hazai drukkerek buzdítására is volt ereje. A 88. percben talpon volt az egész Mol Aréna, amikor előbb Mateus Brunetti, majd Tarasz Kacsaraba hárított nagy vendéghelyzetben. Az egyenlítés elmaradt, az eredmény nem változott, s ezzel a DAC letaszította a vendégeket a dobogóról, és maga lépett fel oda.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik