Gyurta Dániel és Sidi Péter Peking óta verhetetlen

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2012.07.12. 17:18
null
Gyurta Dániel a magyar olimpiai csapat egyik legnagyobb favoritjaként utazhat a londoni olimpiára (Fotó: NS-archív, Tumbász Hédi)
Összeállításunkban időutazásra invitáljuk olvasóinkat. Na nem kell nagyon messzire mennünk: két héttel az olimpia megnyitója előtt azt tekintjük át, hogy a mögöttünk hagyott négyéves ciklusban hogyan szerepeltek versenyzőink a világbajnokságokon – természetesen ötkarikás szemüvegen keresztül nézve –, csak a londoni programban szereplő versenyszámokban.

Négy évvel ezelőtt mindenféle várakozást alulmúlva mindössze három aranyat és összesen tíz érmet szereztek sportolóink a pekingi olimpián. A legeredményesebbek kajak-kenusaink voltak, akik két első hely mellett egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek. Győzni tudott még a férfi vízilabda-válogatott is, míg az úszó Cseh László három ezüstéremig jutott. Ugyancsak második lett Fodor Zoltán birkózó, Mincza-Nébald Ildikó párbajtőröző pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Érem nélkül maradtak az atléták, az ökölvívók és a sportlövők, míg az öttusázók, a tornászok és a cselgáncsozók pontot sem szereztek.

Az akkori éremszerzők közül ott lesz Londonban a kenus Vajda Attila és a Janics, Kovács kajakpáros, de még a vízilabda-válogatottban is ott lesznek tízen a pekingi győzők közül, sőt mindhárom számban komoly esélyük van akár címvédésre. Cseh László is indul mindhárom számban, amelyben Pekingben ezüstérmes lett, igaz, talán most valamivel szerényebbek az esélyei. Természetesen az ugyancsak második női kajaknégyes is ott lesz Londonban, mindössze egy változtatással: Janics helyén Fazekas Krisztina ül majd. Nem indulhat viszont Fodor, aki az elmúlt években sorozatos sérülésekkel küszködött, Mincza, aki visszavonult, és a kenupáros sem, mert ebben a számban nem sikerült kvótát szerezni.

2008, PEKINGI OLIMPIA
Aranyérmesek:
Vajda Attila (kajak-kenu, C-1 1000)
Janics Natasa, Kovács Katalin (kajak-kenu, női K-2 500)
Férfi vízilabda-válogatott
Ezüstérmesek:
Fodor Zoltán (birkózás, kf. 84 kg)
Női kajaknégyes 500 (Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Szabó Gabriella)
Cseh László (úszás, férfi 200 pillangó)
Cseh László (úszás, férfi 200 vegyes)
Cseh László (úszás, férfi 400 vegyes)
Bronzérmesek:
Kozmann György, Kiss Tamás (kajak-kenu, C-2 1000)
Mincza-Nébald Ildikó (vívás, női párbajtőr egyéni)
Sportág I. II. III.
Birkózás 1
Kajak-kenu 2 1 1
Úszás 3
Vívás 1
Vízilabda 1
Összesen 3 5 2

 

Az olimpiát követő évben úgy tűnt, sikerült a magyar sportnak kihevernie a pekingi sokkot, hiszen összesen nyolc olimpiai számban sikerült világbajnoki címet szerezni, s összesen húsz érem került a vitrinbe. Tegyük hozzá: az olimpiákat követő év mindig speciális, hiszen a sportolók egy része visszavonul, de legalábbis kipiheni a fárasztó olimpiai felkészülést, így ilyenkor a legkönnyebb odaérni a dobogós helyekre.

A legeredményesebbek a kajakoslányok voltak, akik mind a négy aranyat szereztek: a három 500 méteres szám mellett a Londonban debütáló 200 méteren is győzni tudtak Janics Natasa közreműködésével. Remekeltek úszóink is, akik Gyurta Dániel és Hosszú Katinka révén két világbajnoki címet szereztek, Hosszú és Cseh László pedig további két-két éremmel bővítette a kollekciót.

Aranyérmes lett az öttusázó Marosi Ádám és a birkózó Kiss Balázs is, aki 18 év után szerzett újra világbajnoki címet a sportágnak. Kitettek magukért cselgáncsozóink, akik három érmet is szereztek a vb-n, ahogyan a vívók is, mindhármat kardban. A tornász, Berki Krisztiánnak ezúttal még csak az ezüst jutott lólengésben, míg az ökölvívó, Káté Gyula a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Kár, hogy az egy évvel később doppingvétséget elkövető Kiss nem tudta kvalifikálni magát Londonra, ahogyan a bronzérmes kardvívók – Nagy Orsolya, Decsi Tamás és a férfi kardcsapat – sem tudtak kvótát szerezni.

2009, VILÁGBAJNOKSÁGOK
Aranyérmesek:
Kiss Balázs (birkózás, kf. 96 kg)
Janics Natasa (kajak-kenu, női K-1200)
Kovács Katalin (kajak-kenu, női K-1500)
Kozák Danuta, Szabó Gabriella (kajak-kenu, női K-2500)
Női kajaknégyes 500 (Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma)
Marosi Ádám (öttusa, férfi egyéni)
Gyurta Dániel (úszás, férfi 200 mell)
Hosszú Katinka (úszás, női 400 vegyes)
Ezüstérmesek:
Mészáros Anett (cselgáncs, női 70 kg)
Berki Krisztián (torna, lólengés)
Cseh László (úszás, férfi 200 vegyes)
Bronzérmesek:
Ungvári Miklós (cselgáncs, férfi 66 kg)
Karakas Hedvig (cselgáncs, női 57 kg)
Káté Gyula (ökölvívás, 64 kg)
Cseh László (úszás, férfi 400 vegyes)
Hosszú Katinka (úszás, női 200 pillangó)
Hosszú Katinka (úszás, női 200 vegyes)
Decsi Tamás (vívás, férfi kard egyéni)
Férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Iliász Nikolász)
Nagy Orsolya (vívás, női kard egyéni)
Sportág I. II. III.
Birkózás 1
Cselgáncs 1 2
Kajak-kenu 4
Ökölvívás 1
Öttusa 1
Úszás 2 1 3
Torna 1
Vívás 3
Összesen 8 3 9

 

Az olimpiai ciklus középső évében már valamivel visszafogottabb eredmények születtek, hiszen 2010-ben már csak öt aranyat, illetve tizenöt érmet szereztek sportolóink. Azt is tegyük gyorsan hozzá azonban, hogy több sportágban ilyenkor nem rendeznek világbajnokságot, így például atlétikában, úszásban, férfi ökölvívásban vagy vízilabdában sem.

A kajak-kenusok ekkor is kitettek magukért, igaz, a négy női számból csak hármat nyertek meg, mert az 500 egyesben Janics Natasa „csak" második lett. Emellett azonban ezüstöt szerzett Vajda Attila és a Kammerer, Vereckei kajakpáros is, míg kenupárosunk a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Remekelt a sportlövő Sidi Péter, aki egy arany- és egy ezüstérmet is szerzett – ezzel ő volt az első magyar kvótaszerző – míg Berki Krisztián végre vb-n is a dobogó tetejére állhatott fel.

A cselgáncsozó Mészáros Anett ezúttal is bejutott a vb döntőjébe, ahogyan a párbajtőröző Szász Emese is, de ott mindketten vereséget szenvedtek. A vívóknak ezenkívül Boczkó Gábor révén volt még egy bronzuk, míg a birkózók ezúttal a szabadfogású Hatos Gábor révén szereztek dobogós helyet. Született egy érem a Londonban debütáló női ökölvívóknál is, ahol Kovács Mária lett bronzérmes. Sajnos ő nem tudott végül olimpiai kvótát szerezni, ahogyan Boczkó és a kenupáros sem.

2010, VILÁGBAJNOKSÁGOK
Aranyérmesek:
Janics Natasa (kajak-kenu, női K-1200)
Kozák Danuta, Szabó Gabriella (kajak-kenu, női K-2500)
Női kajaknégyes 500 (Csipes Tamara, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma)
Sidi Péter (sportlövészet, férfi kisöbű puska összetett)
Berki Krisztián (torna, lólengés)
Ezüstérmesek:
Mészáros Anett (cselgáncs, női 70 kg)
Janics Natasa (kajak-kenu, női K-1500)
Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos (kajak-kenu, férfi K-2 1000)
Sidi Péter (sportlövészet, férfi légpuska)
Vajda Attila (kajak-kenu, C-1 1000)
Szász Emese (vívás, női párbajtőr egyéni)
Bronzérmesek:
Hatos Gábor (birkózás, szf. 74 kg)
Tóth Márton, Mike Róbert (kajak-kenu, C-2 1000)
Kovács Mária (ökölvívás, női 75 kg)
Boczkó Gábor (vívás, férfi párbajtőr egyéni)
Sportág I. II. III.
Birkózás 1
Cselgáncs 1
Kajak-kenu 3 3 1
Ökölvívás 1
Sportlövészet 1 1
Torna 1
Vívás 1 1
Összesen 5 6 4

 

A tavalyi esztendő már kiemelten fontos évnek számított. Egyrészt, mert ez volt az olimpia főpróbája, másrészt, mert a sportágak zömében a tét a világbajnoki érmek megszerzése mellett az olimpiai kvóták kiharcolása volt. Sajnos az eredmények tovább romlottak, hiszen már csak négy arany és tizenhárom érem volt a mieink mérlege.

Ennek egyik oka a kajak-kenusok visszafogottabb teljesítménye, pedig a vb-t Szegeden rendezték. Az olimpiai számok közül ezúttal csak kenusunk, Vajda Attila és a női négyes tudott nyerni, míg Kozák Danuta második lett. Jegyezzük azonban meg azt is, hogy egyik ászunk, Janics Natasa szülés miatt kihagyta a világbajnokságot, így aztán párosban és 200 méteren sem sikerült érmet szerezni. Ráadásul Storcz Botond szövetségi kapitány éppen a minél több kvóta megszerzése érdekében nem minden számban nevezte a legjobb versenyzőt.

A tornász vb-n Berki Krisztián, az úszón pedig Gyurta Dániel védte meg címét, és utóbbin Cseh László is Kis Gergő is szerzett még egy bronzot. Pars Krisztián mindössze néhány centivel maradt le a magyar atlétika első világbajnoki címéről, míg a birkózóknál ezúttal Sastin Marianna jutott fináléba. Az öttusázóknál Kovács Sarolta lett ezüstérmes, míg Marosi Ádám harmadik lett, csakúgy, mint a cselgáncsozóknál Csernoviczki Éva és Mészáros Anett.

2011, VILÁGBAJNOKSÁGOK
Aranyérmesek:
Női kajaknégyes 500 (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma)
Vajda Attila (kajak-kenu, C-1 1000)
Berki Krisztián (torna, lólengés)
Gyurta Dániel (úszás, férfi 200 mell)
Ezüstérmesek:
Pars Krisztián (atlétika, férfi kalapácsvetés)
Sastin Marianna (birkózás, női 63 kg)
Kozák Danuta (kajak-kenu, női K-1 500)
Kovács Sarolta (öttusa, női egyéni)
Bronzérmesek:
Csernoviczki Éva (cselgáncs, női 48 kg)
Mészáros Anett (cselgáncs, női 70 kg)
Marosi Ádám (öttusa, férfi egyéni)
Kis Gergő (úszás, férfi 1500 gyors)
Cseh László (úszás, férfi 200 vegyes)
Sportág I. II. III.
Atlétika 1
Birkózás 1
Cselgáncs 2
Kajak-kenu 2 1
Öttusa 1 1
Úszás 1 2
Torna 1
Összesen 4 4 5

 

Összességében tehát az elmúlt három évben tizenegy versenyszámban tizenhét világbajnoki címet szereztek versenyzőink, s ebből a női kajaknégyes mindhárom esztendőben győzni tudott. Két aranyat nyert Gyurta Dani 200 mellen (neki ez volt a maximum), Berki Krisztián, Janics Natasa 200 méteren és a női kajakpáros is, az más kérdés, hogy 2009-ben és 2010-ben is Kozák Danuta és Szabó Gabriella győzött, Londonban viszont Janics indul Kovács Katalinnal. Sidi Péter ugyan csak egy világbajnoki címet szerzett, de a sportlövőknél nem is rendeztek több vb-t, viszont 2009-ben és 2011-ben is megnyerte a kisöbű puska összetettben az Eb-t, azaz Gyurtához hasonlóan, ebben a számban, világversenyen Peking óta veretlen maradt.

A vb-aranyérmes számok közül egyedül a kötöttfogású birkózók 96 kg-os súlycsoportjában nem sikerült a mieinknek kvótát szerezniük, a másik tízben viszont ott lesznek versenyzőink, s mindegyikben az esélyesek közé tartoznak. Londonban már csak nemesfémre kellene váltani az esélyeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik