Kétszer is hívta a kapust

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.01.26. 20:25
Címkék
Hétfőn csak az újdonsült csapattársaknak és az újságíróknak kell bemutatni Rabóczki Balázst, a vezetőedzőnek nem. Hans Backe, a dán bajnokságot 18 forduló után kilencpontos előnnyel vezető FC Köbenhavn trénere ugyanis jól ismeri a magyar labdarúgót. Olyannyira, hogy ő szorgalmazta a kapus szerződtetését&
Hans Backe eddig mindössze három meccset veszített az FC Köbenhavn együttesével
Hans Backe eddig mindössze három meccset veszített az FC Köbenhavn együttesével
Hans Backe eddig mindössze három meccset veszített az FC Köbenhavn együttesével
Hans Backe eddig mindössze három meccset veszített az FC Köbenhavn együttesével
Hans Backe eddig mindössze három meccset veszített az FC Köbenhavn együttesével
Hans Backe eddig mindössze három meccset veszített az FC Köbenhavn együttesével
– Ez volt a második alkalom, hogy a leigazolására javaslatot tettem – mondta az 51 esztendős svéd szakember. – Ami az első kísérletet illeti: kettőezer-egy nyarán, amikor a Sáfár Szabolcsot és Korsós Attilát is felvonultató osztrák Salzburgnál edzősködtem, Balázs járt nálunk próbajátékon. Ha jól tudom, nem rajtuk múlott, hogy meghiúsult a megállapodás.
– Bezzeg másfél évvel később megvalósult a terve: múlt kedden bejelentették, hogy Rabóczki Balázs négy évre elkötelezte magát az egyik legnépszerűbb dán csapathoz.
– Hadd javítsam ki, a legnépszerűbb dán csapathoz. Tovább megyek: tudomásom szerint Skandináviában nincs még egy olyan gárda, amely akkora szurkolótáborral büszkélkedhet, mint az FCK. Rabóczkira visszatérve: amióta a Norrköpinghoz igazolt, figyelemmel kísértem a karrierjét, számos meccsét láttam, és tanúsíthatom, óriási formában védett. Állítom, ha nem ő áll a kapuban, akkor nem az utolsó fordulóban, hanem sokkal korábban eldől, hogy együttese búcsúzik az élvonaltól.
– Ha ilyen jó véleménnyel van Rabóczkiról, készpénznek vehetjük, hogy a március tizenhatodikai nyitányon vele kezdődik majd a Köbenhavn összeállítása?
– Azért ne feledje, a honfitársán kívül a svéd válogatott második számú kapusa, Magnus Kihlstedt is tagja a keretnek. Úgyhogy ne várja tőlem, hogy már most megsúgjam, kié lesz az egyes mez, maradjunk annyiban, Balázs jó eséllyel pályázik rá.
– Ahogy elnéztem a névsort, más posztokon is van lehetősége a válogatásra.
– Szerencsére az FCK kiváló háttérrel rendelkezik, s ez az én munkámat is megkönnyíti. Valóban erős a keretünk, többek között a nálunk szereplő dán, svéd, norvég, dél-afrikai és Feröer-szigeteki válogatottaknak köszönhetően. Ami különösen örömteli: a klub eljutott arra a szintre, hogy mondjuk a Bundesligában vagy a spanyol első osztályban profiskodó futballistákat visszacsalogassa Dániába. Jörgen Petterson például a Kaiserslauternt, Erik Mykland az 1860 Münchent, Peter Möller meg a Real Ovideót hagyta ott a kedvünkért.
– Mit kell még tudnunk az FCK-ról?
– Azt, hogy a jövő csapata, illetve azt, hogy azon kevés észak-európai egylet közé tartozik, amely évről évre profitot, ráadásul elég szép profitot termel. Szomorúan teszem hozzá, az FCK-n, a Bröndbyn és a norvég Rosenborgon kívül más gárdának Európa ezen részéről nincs sansza arra, hogy a nemzetközi porondon maradandót alkosson.
– Társulata a kivételek közé tartozik: ősztől a Bajnokok Ligájában bizonyíthatna.
– Ehhez először is meg kell nyernünk a dán bajnokságot, azaz a Szuperligát.
– Kilenc ponttal vezetnek, én speciel fogadni mernék az elsőségükre.
– Köszönjük a bizalmat… Én még nem kockáztatnám a pénzemet, elvégre tizenöt kör hátravan a szezonból, addig bármi megtörténhet. Teszem azt, három kulcsjátékosunk súlyos sérülést szenved, s máris bajba kerülünk.
– Nocsak, ennyire pesszimista volna?
– Nem hinném, hogy az lennék. Az eddigi eredményeinket tekintve nincs is rá okom, hiszen amióta én irányítom a Köbenhavnt, negyvenhárom találkozón mindössze három vereséget könyvelhettünk el. Nem rossz, ugye?
– De nem ám. Ezek után nem is csodálkozom azon, hogy nemrég három és fél évvel meghosszabbították a szerződését.
– Így megy ez itt, Skandináviában, errefelé nyugodtan dolgozhat mindenki. Akár az is lehetne a mottónk: csak semmi stressz.
– Edzői pályafutása nyolcadik állomásánál jár: ült már a Tyresö, a Hammarby, az AIK Stockholm, az Öster kispadján, edzette a Stabaek Oslót, az Aalborgot, valamint a Salzburgot, mostanság pedig Koppenhágában dolgozik. Kíváncsi volnék, mit említene meg legnagyobb sikereként?
– Egyértelmű: az Aalborggal begyűjtött bajnoki címet. Egyébként ahol eddig ténykedtem, ott remekül éreztem magam, valahogy mindig szerencsém volt az együttesek megválasztásával. A legjobb döntésemet azonban kétségkívül akkor hoztam, amikor elfogadtam az FCK ajánlatát. Tudom: irigylésre méltó helyzetben vagyok.
– Ezt például a februári, dél-afrikai edzőtábor miatt mondja?
– Látja, mi eljutunk oda, más csapatok nem. De említek mást: ott tartunk, hogy gyakorlatilag azt igazoljuk le, akit szeretnénk. Igaz, a nagy téli bevásárlás miatt annyian lettünk hirtelen az öltözőben, hogy néhány futballistát el kell adnunk a következő hetekben… A februári túránkat amúgy nagyon várják már a fiúk, különösen az egyik csatárunk, a dél-afrikai válogatott színeiben a világbajnokságon is pályára lépő Sibusiso Zuma. Ô Port Elizabeth városában üzemeltet egy focisulit, és megígértük neki, meglátogatjuk a növendékeit. Legalább megnézem, tanult-e tőlem valamit…
– Végezetül, mivel svéd útlevél lapul a fiókjában, meg kell kérdeznem: mit tippel, a négyes számú Európa-bajnoki selejtezőcsoportban mi lesz a végeredmény?
– A magyarokat láttam Stockholmban, és utólag is kalapot emelek a teljesítményük előtt. Noha az elismerést érdemlő döntetlent éppen ellenünk érték el, aminek, bevallom, annyira nem örültem, remélem, ezzel megkezdték a felzárkózást. De válasz helyett inkább viszszakérdeznék: mit szólna ahhoz, ha Svédország zárna az élen, az önök válogatottja pedig másodikként végezne?
– Ôszinte leszek: fordítva jobb lenne.
– Sajnálom, de bármennyire is szeretem a magyarokat, ebből az egyből nem engedek…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik