Tanácskozás - Bulgáriától végül kikaptunk

A. T. P.A. T. P.
Vágólapra másolva!
2003.02.20. 20:36
Címkék
Rossz hírünk van: a magyar labdarúgó-válogatott begyűjtötte története 223. vereségét. A nemzeti együttes először múlt szerdán Bulgária ellen kapott ki Cipruson, a második "vereséget pedig a csütörtöki MLSZ-elnökségi ülésen szenvedte el, amikor a szövetség illetékesei hivatalosnak ismerték el a szünetben, 10-s bolgár vezetésnél az özönvízszerű esőzés miatt félbeszakadt öszszecsapást. Öröm az ürömben, hogy a Bozóky Imre vezette testület sportszerűségből jelesre vizsgázott, amikor "jegyzőkönyvezte az egy félidős találkozót, hiszen elvileg megtehette volna, hogy statisztikán kívülinek minősíti a találkozót.
Igaz, egy ilyen döntés erkölcsileg támadható lett volna, főleg azok után, hogy a 2000 novemberében a negyvenöt percig tartó és köd miatt félbeszakadt Macedónia–Magyarország mérkőzést is hivatalosnak ismerték el (csupán a rend kedvéért, álljon itt a válogatott hivatalos mérlege: az eddigi 769 összecsapáson 273 magyar siker, 173 döntetlen és 223 vereség született, a gólkülönbség 1682–1170.)A válogatott mellett volt még megbeszélnivalója az elnökségnek: csütörtökön kellett például elfogadni a Magyar Labdarúgó-szövetség 2003. évi költségvetését is. Nos, a jelentős döntés megszületett, így az idén 1 milliárd 354 millió 925 ezer forintból gazdálkodhat a szervezet (ez mintegy 120 millió forinttal több az egy évvel korábbi állapotokhoz képest). Persze a költségvetés viszszafogottan tervezett, hiszen a bevételi és kiadási oldalon sem szerepel a válogatott sikeres szereplése, vagyis az Eb-döntőbe jutás. Ez plusz szponzorációs bevételeket teremthet, bár a válogatott játékosainak járó sikerdíj is nagy összeget tehet ki.Információink szerint a tanácskozáson meghívott vendégként részt vett a Magyar Labdarúgóliga igazgatója, Szieben László, aki személyesen kért elnézést az elnökség tagjaitól azért, mert az MLL az MLSZ beleegyezése nélkül halasztotta el a bajnoki rajtot. Ez azonban csak diplomáciai lépés lehetett, hiszen később a testület is áldását adta arra, hogy a Borsodi Liga, az NB I B és az NB II is március nyolcadikán folytatódjon, míg az NB III csapatai először március 15-én találkozzanak. Döntés született arról is, hogy az élvonal kimaradt fordulóját április 23-án, a másod- és harmadosztályban március 26-án, míg az NB III-ban május elsején pótolják. Még egy, az MLL-t érintő határozat: az MLSZ elnöksége eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte az igazolási és átigazolási bizottság 2002. szeptember 17-én kelt, 46/2002. határozatát, amely kimondta, hogy a Győri ETO FC nem szegett szerződést Bognár Zsolttal szemben, ám a labdarúgó ennek ellenére ingyen a Ferencvároshoz szerződött. A lényeg: új eljárás indul az ügyben. A Győrhöz kapcsolódik még: az ETO-nak ötven százalék esélye van arra, hogy nyáron nemzetközi kupában indulhassanak. Az Intertotó-kupába ugyanis a győrieken kívül csupán a DVSC adta be a jelentkezést.Angol vállalat szponzorálja a válogatottat

Bár az Arany Ászok jelentősen emelni kívánta a válogatott támogatását, s a Magyar Kupa névadó szponzora is lett volna, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségének döntése értelmében négy év után egy angliai cég lesz a válogatott főszponzora. A Dreher Sörgyárak Rt. márkája négy éven keresztül volt a nemzeti tizenegy legfőbb támogatója.
Az Arany Ászok szerződését ebben a hónapban kellett volna megújítania az MLSZ elnökségének. Az eredeti megállapodás szerint a Dreher Rt.-nek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy amennyiben jobb ajánlat érkezik egy másik sörgyártótól, akkor újabb ajánlattal álljon elő. Ezt a lehetőséget meg is kapta az Arany Ászok, s a tavalyi év szponzori díját megduplázó ajánlatot tett. Emellett – akárcsak eddig – a versenytársak márkáinak kivételével más szponzorok megjelenését is engedte volna. A másik fél a válogatottal kapcsolatos valamennyi reklám- és szponzori jog megvételére pályázott sikerrel, az Arany Ászokkal azonban nem vette fel a kapcsolatot, pedig a márka más formában is kész lett volna a támogatásra.
"Gyakorlatilag mi tapostuk ki azt az ösvényt, miként lehet a nemzeti tizenegyet úgy, mindkét fél számára kedvezően támogatni, hogy a címeres mezen hirdetés nem jelenhet meg. Nagyon sajnáljuk, hogy ez a korábban példaértékűnek tartott, négyéves együttműködést nem folytathatjuk. Ezzel együtt sok sikert kívánunk a jövőben a magyar labdarúgó-válogatottnak” – nyilatkozta Bakos Ibolya, a Dreher Sörgyárak Rt. marketingvezetője, aki még kiemelte: a többek között öt első osztályú csapatot támogató Arany Ászok mindezek ellenére továbbra is a magyar labdarúgás elkötelezett támogatója kíván maradni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik