A kapitány most visszavághat

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.03.20. 22:54
Címkék
A Veszprém megyei Badacsonytomaj szülötte, Gellei Imre több ok miatt is bízhat abban, hogy jövő szombat este pezsgőt bonthat. Egyfelől az általa irányított válogatott az Európa-bajnoki selejtezők keretében március 29-én méri össze erejét egyik legkomolyabb riválisával, Lengyelország nemzeti együttesével, másfelől a szakember aznap ünnepli az ötvenharmadik születésnapját.
Kapitányi szemle Chorzówban, avagy Gellei Imre látogatása az arénában
Kapitányi szemle Chorzówban, avagy Gellei Imre látogatása az arénában
Kapitányi szemle Chorzówban, avagy Gellei Imre látogatása az arénában
Kapitányi szemle Chorzówban, avagy Gellei Imre látogatása az arénában
Kapitányi szemle Chorzówban, avagy Gellei Imre látogatása az arénában
Kapitányi szemle Chorzówban, avagy Gellei Imre látogatása az arénában
– Gyanítom, a koccintásra csak a lefújás után kerülne sor, ezért az időrendi sorrendet szem előtt tartva kezdjük a chorzówi találkozóval. Ha azt mondom, hogy az immáron másfél éve tartó kapitánysága legnagyobb téttel bíró mérkőzése következik, akkor egyetért velem?
– Már csak azért sem, mert a stockholmi fellépésünkre is illett ez a jelző, csakúgy, mint a Megyeri úton rendezett San Marino elleni összecsapásra – felelte Gellei Imre. – Mert kérdem én: mi van akkor, ha nem győzünk az Újpest-pályán? Akkor most minimum két ponttal lennénk szegényebbek, és aligha beszélhetnénk arról, hogy van esélyünk a továbbjutásra. Úgyhogy a válaszom így hangzik: addig jó nekünk, amíg minden meccsünknek akkora tétje lesz, mint a lengyelországinak.
– Ez esetben kívánom, hogy az utolsó selejtezőig idegeskedjen…
– Köszönöm, de idegeskedek én így is eleget. Sajnos a sérülések alaposan megnehezítik a dolgomat, több poszton is érzékeny veszteség ért. Gondolok itt elsősorban a régebb óta hiányzó Lendvai Miklós, Pető Tamás, Fehér Miklós hármasra, valamint Gyepes Gáborra és Gera Zoltánra. Ha egészségesek, mindannyian számíthatnának a meghívóra, fájdalom, de úgy tűnik, Chorzówban egyikük sem lehet velünk.
– Tehát Gera Zoltán sem?
– Bár reménykedtünk benne, mára kiderült, az ő szerepeltetésére sincs lehetőség.
– Kik helyettesítik a sérülteket?
– Pénteken tizennégy órakor megmondom, akkor lesz kerethirdetés.
– Pletykákat azért hallani, például Bódog Tamás beválogatásáról.
– Bekerülhet a keretbe… Ám arra kérném, ezzel várjuk meg a péntek délutánt.
– Rendben, ám cserébe beszéljen bővebben a lengyelekről.
– Csongrádi Ferenc a lengyel szakos, ő látta az összes mérkőzésüket. Nekem a Lazio–Wisla Kraków UEFA-kupa-párharchoz volt szerencsém, és azért választottam a római találkozót, mert a vendégcsapatban öt válogatott is pályára lépett. A kollégám, illetve az általam tapasztaltakat összegezve kijelenthetem: hajtós, erőszakos, és jó értelemben mondva agresszív együttes vár ránk. Szerencsére a lélektani előny nálunk van, hiszen a lengyelek tudják, ez az utolsó sanszuk, a jövő szombati kilencven percnek bizonyára a most vagy soha mottóval vágnak neki. Na, ezt kell okosan kihasználnunk.
– Ha kihasználjuk…
– …akkor akár nyerhetünk.
– A lengyelek szakvezetője, Pawel Janas annyiban megelőzte, hogy az általa meghívott idegenlégiósok nevét a hét elején közzétette. Közöttük két közeli ismerős is akad: Radoslaw Kaluzny Lőw Zsolt klubtársa a Cottbusban, Bartosz Karwan pedig Király Gáborral és Dárdai Pállal játszik együtt Berlinben.
– Látja, működik a hálózat, nemcsak szakembereket, de játékosokat is bevetettünk az ellenfél feltérképezése során…
– Ezek szerint mindent tud a riválisról. Akad olyan futballista, akitől tart?
– A lengyel válogatott nagyon erős, de nem szabad félnünk tőle. Viszont a két támadó, Emmanuel Olisadebe és Maciej Zurawski roppant veszélyes, előbbi "rúgta be” csapatát a tavalyi világbajnokságra, míg utóbbit az elmúlt esztendő legjobbjának választották. A kint alkalmazandó taktikáról részletesen a jövő hétfőn kezdődő tatai felkészülésen esik szó, azonban annyit elárulhatok: kijár majd nekik a dupla őrizet.
– Felvételek bizonyítják, hogy ellátogatott a chorzówi stadionba. Kívülről félelmetesnek tűnik…
– Hát még belülről! Ötvenötezren férnek el a tribünön, várhatóan nem is lesz sok üres hely. Hozzáteszem, személy szerint örülnék, ha kiváló hangulatban játszhatnánk, hiszem, hogy ez az én labdarúgóimra is jó hatással lenne.
– Árulja el, elsőként mi jut eszébe március huszonkilencedikéről?
– Az, hogy az ötvenedik születésnapomon kettő–nullára kikaptunk a lengyel utánpótlásgárdától.
– Éppen a lengyelektől?!
– Most képzelje, éppen tőlük. Igaz, azóta dolgozik bennem a revánsvágy…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik