Ezúttal nem volt elég küzdeni

KECSKÉS ISTVÁN, VINCZE ANDRÁSKECSKÉS ISTVÁN, VINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.04.02. 23:20
Címkék
A két kulcsfigura: a Gyilkos és a milliomos.A Gyilkos esetében nem kell rosszra gondolni, ugyanis pusztán arról volt szó, hogy a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőt játszó svéd válogatott két szövetségi kapitánya, Tommy Söderberg és Lars Lagerbäck Andreas Jakobsson helyett Mikael Svenssont állította a kezdőcsapatba. A Southamptont erősítő Svensson pedig a Gyilkos becenévre hallgat, és termetes hátvédként igencsak tekintélyt parancsoló ember a futballpályán.
A vendégek szakvezetői mindenesetre a csapatba állításával nem választottak öngyilkos taktikát, mi több, kifejezetten a biztonságra törekedve, a saját térfelüket szépen felosztva úgymond felnegyedelték a pályát, alaposan megnehezítve ezzel a magyar középpályások dolgát. Amúgy a vendégek ragyogóan lekottázták a magyar válogatott futballját, igaz, a mieink sem alapoztak a fejetlen támadójátékra, mert ahogy az ellenoldalon Erik Edman, illetve Johan Mjällby, úgy a hazai térfélen Lipcsei Péter és Dárdai Pál állt be szűrőnek a védelem elé.
S ha már ilyen szépen felsorakoztak egymással szemben a csapatok, jókora energiát mozgósítva gyötörték is egymást becsülettel, és a nagy birkózás közepette kellemes, ötletes játékról bizony az első negyedórában nem is lehetett szó. Pedig a svédek részéről Anders Svensson mindent megtett azért, hogy valahogy helyzetbe hozza Tököli Attiláékat, a középpályás igencsak adakozókedvűen passzolta el a labdát. Persze sok haszna mindebből nem volt a magyar válogatottnak, mert a vendégek négy termetes védője kőkemény falat vont Andreas Isaksson kapuja elé.
Aztán a 20. percben Fredrik Ljungberg megunta ezt a smirgliérdességű futballt, csinált két cselt a magyar tizenhatoson belül, és ezután regisztrálhattuk: a pályán küzdő játékosok közül van, aki kapura tudja rúgni a labdát. Néhány perccel később aztán Kenesei Krisztián is bizonyította, hogy jól bemelegítette a lábfejét, ugyanis szabadrúgásból telibe találta a jobb kapufát a labdával. Erre szokták mondani, ez fél gól, azonban – fájdalom – az egészet végül is a svédek könyvelhették el, hiszen a 35. percben Marcus Allbäck egy kőkemény lövéssel betalált. Pedig… Ennek a svéd fiúnak lehetne jobb dolga is, ugyanis az édesapja milliomos, emígyen a gyerek akár a lábát lógathatná Bora-Borán az óceán langymeleg vizében, mintsem hogy a labdát püfölje be Budapesten Király Gábor kapujába…
E helyütt érdemes idézni a lapunkat is rendszeresen tudósító Svédországban élő, emígyen a vendégek futballját avatottan ismerő Imi Markos véleményét, aki a szünetben azt mondta: Mjällbyék minden poszton biztosnak érzik magukat, s ezt az önbizalmat csakis trükkös játékkal lehetne megingatni.

Ez volt az elsô svéd gól: Király Gábor itt még védett, de utána a kapujába került a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Ez volt az elsô svéd gól: Király Gábor itt még védett, de utána a kapujába került a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Ez volt az elsô svéd gól: Király Gábor itt még védett, de utána a kapujába került a labda (Fotó: Németh Ferenc)
A második félidő kezdetén Urbán Flórián nem trükközött, ő lőtt, és bizony ez a nagy löket többet sejtetett, mint a hórihorgas védők labirintusában jobbára elvesző Tököli Attila magányos cselezgetése. Azt mindenesetre érezni lehetett: küzdeni tud a válogatott, ám mert ez a becsületes hajtás nem párosult igazán pontos és hatékony összjátékkal, így az amúgy is a kontrákra építkező svédek Allbäck révén lécreccsentő kapufát lőve ijesztgettek. Sőt, a támadó ezzel nem is elégedett meg, cselezgetett (remekül), passzolt (hajszálpontosan), és egy cseppet sem tűnt úgy, mintha egy unatkozó milliomos korzózna a Stefánia úttól néhány száz méterre a zöld gyepen, hanem egy vérprofi futballista kavargatott a magyar védők között.
Mondhatnánk, mit sem ért mindez, hiszen a svédeket egy trükkös megoldás valóban mattolta, Lisztes Krisztián gyönyörű gólt ragasztott a jobb alsó sarokba. Csakhogy míg tombolt a publikum, addig az Aston Villában legfeljebb csak epizodista Allbäck újabb találattal szerezte vissza a svéd előnyt.
Kezdődhetett minden elölről…

Fény és árnyék

Boldogok lehettek, akik ott ültek a díszpáholyban, tudniillik az utolsó pillanatban a meccskezdésre megérkezett az ünnepelt, a 76 esztendôs Puskás Ferenc. Öcsi bácsit ezúttal is ápolója kísérte el a nagy összecsapásra, miután kipihente magát a délutáni születésnapi partit követôen. A leghíresebb magyar örömmel nézett szét az alul zsúfolt Puskás-stadionban, és ô is csak egyet kívánhatott a fiúktól születésnapja tiszteletére: jó eredményt.

Öt perce sem ment még a meccs, de már verekedtek a lelátón. Természetesen magyar verte a magyart, sôt nem csak verte, rúgta, dobálta és köpködte. Nagy valószínűséggel ferencvárosi és újpesti szurkolók estek egymásnak, de annyira, hogy a biztonsági szolgálat több tucat embere sprintelt a verekedés színhelyére, majd a rohamrendôrök tették ugyanezt. A svéd szurkolók döbbenten figyelték, vajon ki kivel van a magyar fôvárosban…
Pontosabban az lett volna jó, ha minden elölről kezdődik, de ez az Eb-selejtező végül is úgy pörgött le, hogy a csapatoknak volt tíz jó percük a találkozón, és ebből a szűk marokkal mért időből a svédek jöttek ki jobban, hiszen nyertek. Magyar részről pedig maradt a keserű tapasztalat: egy favoritnak kikiáltott csapat ellen nem elég csak küzdeni, és minőségi futballra képes csatárok nélkül egy ilyen kiélezett meccset nem lehet megnyerni.

Mestermérleg

Izgalmas, élvezetes mérkőzést játszottunk, amelyen a kitűnő svéd válogatott igazolta, hogy a helyzetkihasználásban még előttünk jár. A csapat hatalmas becsvággyal küzdött, sajnálom, hogy nem tudtunk legalább egy pontot itthon tartani.
Gellei Imre, a magyarok szövetségi kapitánya

Nagyszerű mérkőzésen remekül, fegyelmezetten futballozott a csapat. A győzelem értékét növeli, hogy egy jól felkészült magyar válogatott ellen sikerült nyernünk. Döntő volt, hogy a magyarok egyenlítése után gyorsan újra átvettük a vezetést.
Lars Lagerbäck, a svédek szövetségi kapitánya

Percről percre

Körülményesen futballozott a hazai védelem

Király Gábor bravúrjai most kevésnek bizonyultak. Urbán Flórián olykor nem érezte az ütemet. Dragóner Attila többször is hibázott. Juhár Tamás lassan, körülményesen futballozott. Fehér Csaba – akárcsak Chorzówban – most is visszafogott teljesítményt nyújtott. Dárdai Pál nem tudta megismételni lengyelországi remek produkcióját. Lipcsei Péter olykor vezéregyéniség volt. Lôw Zsolt csapatunk egyik legjobbja volt. Lisztes Krisztián szenzációs gólt lôtt. Kenesei Krisztián sokat vállalt, de a góllal most is adós maradt. Tököli Attila megint csak a ziccerekig jutott el. A csereként beállt Bodnár László nagy hibaszázalékkal, de bátran játszott. Sebôk József harcos volt, de a kapura veszélytelen, Böôr Zoltánnak pedig csak epizódszerep jutott, ráadásul a végén megsérült.
22. perc: Labdát vesztett a magyar válogatott saját térfelén, Ljungberg be is tört a tizenhatoson belülre, elküldte Fehért és Dragónert, ám a lövés pillanatában Lipcsei belépett elé.
30. perc: Ha van igazi pech, ez bizony az volt… Keneseit birkózta le Mjällby 26 méterre a svéd kaputól. Az egerszegi csatár vállalta el a szabadrúgást, jobbal kellő erővel csavarta el a sorfal fölött a labdát, ám a sors nem volt kegyes hozzá, mert a labda a jobb kapufa belső élét érte, majd keresztben elgurult néhány centivel a gólvonal előtt…
34. perc: Bezzeg nekik nem akadt gondjuk a szerencsével… Anders Svensson szöglete után Mjällby kilenc méterről tisztán fejelt kapura, ám Király egy gyors vetődéssel kibokszolta a labdát. Sajnos az éppen Allbäck elé pattant, aki hat méterről, jócskán jobbra sodródva jobbal, laposan próbálkozott, és bár a kapufánál állt Lisztes, a középpályás lassan reagált, így a labda a kapuba gurult. 0–1
39. perc: Tököli ügyes cselekkel négy svéd között került helyzetbe, ám az ötös bal sarkáig sodródva már nem mert kapura lőni, inkább megpróbálta kicselezni az elé vetődő Isakssont, ám a labda az alapvonalon túlra gurult.
44. perc: Dárdai gurított Lipcsei elé, aki jobb külsővel, 22 méterről a kapu mellé-fölé lőtt.
48. perc: Lisztes húzta meg a jobb oldalon, előírásszerűen kanyarított középre az érkező Tököli fejére, ám a csatár hét méterről a kapu fölé fejelt.
50. perc: Lipcsei szöglete után Mellberg középre fejelte ki a labdát, így Dárdai lőhetett 20 méterről, de eltévesztette a bal felső sarkot.
56. perc: Urbán rossz passzát Larsson csípte el, az egyedül kiugró Allbäck elé tette a labdát, aki 16 méterről előtte a labdát a kifutó Király mellett, ám a kapus helyett a jobb kapufa mentett.
57. perc: Újabb hatalmas ziccer alakult ki a magyar kapu előtt, miután Allbäck gurított Ljungberg elé, ám a svéd játékos 12 méterről a jobb kapufa mellé lőtt.
60. perc: Lipcsei vezette fel a labdát, senkinek nem tudott passzolni, ezért 22 méterről kapura lőtt, ám Isaksson nem tette meg azt a szívességet, hogy Tököli elé ejtse a labdát.
65. perc: Megvan! Lisztes szerzett egy lecsorgó labdát 25 méterre a svéd kaputól, és nem vacakolt sokat, jobbal kilőtte a jobb alsó sarkot. 1–1
67. perc: Na, ez is megvolt… Larsson a kapunak háttal állva tette a labdát Allbäck elé, aki megszabadult Fehértől, és 15 méterről jobbal a bal sarokba lőtt úgy, hogy a labda érintette a kapufát is. 1–2
70. perc: Egy legurított szabadrúgás után Lőw akarta a hálóba juttatni a labdát, ám a sorfal mentett. Lőw azonban így ismételhetett, 22 méterről nagyszerűen lőtt, de Isaksson hatalmas bravúrral szögletre ütötte a léc alá kívánkozó labdát.
72. perc: Ezúttal Bodnár lőtt vagy 27 méterről, de a labda elzúgott a bal kapufa mellett.
A 4. selejtezőcsoport állása
1. Lengyelország42117– 17
2. Lettország3212– 07
3. MAGYARORSZÁG41215– 35
4. Svédország3123– 25
5. San Marino440–110
A csoport másik mérkőzésén: Lengyelország–San Marino 5–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik