Nagy pillanatok Litvániában

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2005.01.21. 23:38
Címkék
Január 25-én lesz egy éve, hogy a Guimaraes-Benfica bajnoki mérkőzés utolsó perceiben a pillanatokkal korábban gólpasszt adó Fehér Miklós összeesett a pályán, és bár az orvosok minden tőlük telhetőt megtettek, 26-án hajnalban csak azt tudták bejelenteni: hiába próbálták többször is újraéleszteni, a 24 esztendős fiatalember életét nem tudták megmenteni. A tragédia évfordulójáig hátralevő napokban a magunk módján igyekszünk méltó emléket állítani Mikinek, mégpedig úgy, hogy a hozzá közel állók, a pályafutását jól ismerők beszélnek róla - ezúttal az a Bicskei Bertalan emlékezik Fehér Miklósra, aki éppen akkor dolgozott szakmai igazgatóként Győrött, amikor Miki beverekedte magát az ETO felnőttcsapatába, és akinek később szövetségi kapitánykodása idején első ízben ölthette magára a válogatott mezét.
Fehér Miklós remek társ volt – errôl Király Gábor (háttal) tudna mesélni (Fotó: Németh Ferenc)
Fehér Miklós remek társ volt – errôl Király Gábor (háttal) tudna mesélni (Fotó: Németh Ferenc)
Fehér Miklós remek társ volt – errôl Király Gábor (háttal) tudna mesélni (Fotó: Németh Ferenc)
Fehér Miklós remek társ volt – errôl Király Gábor (háttal) tudna mesélni (Fotó: Németh Ferenc)
Fehér Miklós remek társ volt – errôl Király Gábor (háttal) tudna mesélni (Fotó: Németh Ferenc)
Fehér Miklós remek társ volt – errôl Király Gábor (háttal) tudna mesélni (Fotó: Németh Ferenc)
A korábbi magyar-, jelenleg pedig a malajziai válogatott szövetségi kapitánya testközelből figyelhette, ahogy Fehér Miklós egy év leforgása alatt a győriek, majd a nemzeti csapat meghatározó játékosa lett. Amint Bicskei Bertalant utólértük Malájziában és megemlítettük neki, hogy sorozatunkban Fehér Miklósra emlékezünk, máris ömleni kezdett belőle a szó.
"Órákon át tudnék Mikiről mesélni - mondta Bicskei Bertalan. - Először Győrött találkoztunk, amikor Reszeli Soós Istvánnal ott vállaltunk munkát. Az előző fél évben Keglovich László volt az ETO trénere, így odaérkezésünkkor természetesen az ő véleményét is kikértük a keret tagjairól. Amikor Laci Fehér Miki nevéhez ért, akkor megállt egy pillanatra és csak annyit mondott: rá nagyon oda kell figyelni, hiszen ő az a fajta játékos, aki amellett, hogy roppant tehetséges, szorgalmas is. Néhány edzés után tudtuk, a kollégánknak igaza volt."
A következő szezonban Fehér Miklós alapembere lett a Győrnek, mindenáron való győzni akarásának és góljainak köszönhetően pedig egycsapásra a zöld-fehér hívek kedvence lett, mígnem Portugáliába nem szerződött.
"Nem sokkal később aztán ismét találkozhattunk, hiszen én lettem a válogatott szövetségi kapitánya - folytatta Bicskei Bertalan. - Új csapatot építhettem, és a kezdeményezésbe tökéletesen illett Fehér Miki is. Eleinte csak a kispadon számoltam vele. Amikor az azerbajdzsáni mérkőzés elején Horváth Ferenc eltörte a lábát Mikit küldtem a helyére. Nyomban rúgott is egy gólt, az ezt követő mérkőzéseken pedig rendre neki szavaztam bizalmat, a litvánoknak rúgott három góljára - amikor hat egyre győztünk - pedig azt hiszem mindenki jól emlékszik még. Néhány hónap elteltével azt mondtam a vezetőknek: Miki a mi csapatunknak azt jelenti, mint az Aranycsapatnak Puskás Ferenc, vagy a Baróti Lajos vezette válogatottnak Albert Flórián. Ha ránéztem mindig az jutott eszembe: igenis van a magyar futballnak jövője!"

Ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatott volna Fehér Miklós. Amikor aztán szóba kerül az a bizonyos január 25-ei mérkőzés, elcsuklik Bicskei Bertalan hangja.
"Feleségem éppen kapcsolgatott a televízió csatornái között, amikor az egyik portugál adó élő adásában megpillantotta a tragikus eseményeket. Nyomban felébresztett, és amikor láttuk a többi játékos reakcióját, tudtuk: valami nagy baj van. Miki halála fájdalmas és hatalmas veszteség, de azt vallom, akit ennyien szerettek, az mindig élni fog."

Portugália: szobor és film

Nem meglepő módon a Benficánál továbbra is mély kegyelettel őrzik Fehér Miklós emlékét: az egy éve elhunyt magyar légiós mellszobrát ugyanis ma leplezik le az Új Katedrális-stadion 18-as kapujából nyíló nagyteremben. A magyar idő szerint este nyolcra - a Beira Mar elleni bajnokit megelőzően - meghirdetett ceremónián a legtöbbszörös portugál bajnok egyesület vezérkara mellett Fehér Miklós édesanyja, édesapja és testvére is jelen lesz. A mellszobor méretarányos lesz. Készítője az a Domingos Soares Franco, aki a Benfica stadionjának főbejárata fölé elhelyezett hatalmas sast is kifaragta. Kedden, Fehér Miklós halálának évfordulóján a Benfica kápolnájában szentmisét celebrálnak a tragikus sorsú magyar játékos emlékére.
A csatár korábbi egyesülete, a Braga pénteken látta vendégül az elhunyt csatár családtagjait, akiknek az Académica elleni bajnoki mérkőzésen egy filmet adtak át a klub vezetői, amelyen Mikinek a gárda színeiben szerzett góljait gyűjtötték csokorba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik