Nagy a baj! Vanczák és Laczkó hiányában ki fog itt védekezni?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2012.09.24. 22:28
null
Vanczák Vilmos az első két vb-selejtezőn kezdett, a következő kettőn azonban erősen kérdéses a játéka (Fotó: Korponai Tamás, archív)
A magyar válogatott védőproblémái már eddig is közismertek voltak. A helyzetet nem könnyítette, hogy a hollandok elleni meccs előtt megsérülő Laczkó Zsoltot megműtötték és hosszú időre harcképtelenné vált, míg a legfrissebb hírek szerint valószínűleg a hétvégén arccsontrepedést szenvedett Vanczák Vilmost is elveszítette Egervári Sándor szövetségi kapitány az októberi vb-selejtezők előtt. Megvizsgáljuk, hogy kik maradtak.

AKIK HIÁNYOZNI FOGNAK

„Szerdán operálnak – újságolta a Nemzeti Sportnak a 29 esztendős Vanczák Vilmos. – Egy kampóval nyúlnak az arcomba, úgy rakják helyre a csontot. Borzasztóan hangzik, de állítólag rutinműtétről van szó."

Hogy mennyit kell kihagynia az arccsontrepedést szenvedett Vanczák Vilmosnak, azt csak az operációt követően lehet pontosabban meghatározni, de a legfrissebb orvosi vélemény szerint egy-másfél hónapig nem tanácsos éles mérkőzésen bevetnie magát.

Ez azért rossz hír, mert október 12-én Észtországban, 16-án pedig idehaza, Törökország ellen játszik rendkívül fontos világbajnoki selejtező-mérkőzést a magyar válogatott, amelyben a Sion légiósa alapembernek tekinthető. Márpedig a várható kényszerpihenő az imént említett két összecsapás után jár csak le.

Vanczák kiesése azért is érzékeny veszteség, mert a védelem több posztján is bevethető, és azon kevés légiósunk közé tartozik, aki ha egészséges, akkor szinte mindig végig is játssza csapata meccseit, tehát folyamatosan játékban van, illetve a szombati Thun elleni bajnoki óta (amikor a szünetben lecserélték sérülése miatt) már csak volt.

És nem csak ő vált ki az alapemberek közül. Az Andorra ellen még kezdő Laczkó Zsoltnak a jobb térde vizesedett be a Hollandia elleni vb-selejtezőt megelőzően. Azóta meg is kellett műteni, és mint arról már korábban beszámoltunk, ő sem játszhat az októberi meccseken.

Ráadásul a védekező középpályás, korábban a védelemben is bevethető Pintér Ádám sem biztos, hogy vállalni tudja a játékot. A Zaragoza futballistája még a szeptemberi selejtezők előtt bajnokin kapott egy rúgást, és alá is fordult a bokája, aminek következtében az ugrócsontjából egy kis darab letört. A gyógyulás az ő esetében négy-hat hét, amiből kettő már eltelt, vagyis a legjobb esetben egy héttel az Észtország elleni meccset megelőzően vissza térhet, de erősen kérdéses, milyen állapotban lesz.

KI MARADT?

És akkor lássuk, hogy jelen állás szerint miből főzhet Egervári Sándor a sok szempontból sorsdöntő selejtezők előtt.

A két belső védő a Korcsmár Zsolt, Lipták Zoltán, Juhász Roland hármasból kerül majd ki, bár könnyen lehet, hogy a hollandok elleni meccshez hasonlóan mindhárman játszanak majd, de Korcsmár ismét védekező középpályásként, ugyanis ott sem állunk túl jól. Ugyanakkor Juhász helyzetét sem könnyíti, hogy továbbra sem játszik klubjában – a bajnokságban egy meccs jutott neki eddig, a BL-ben pedig (a selejtezőkkel együtt) 13 perc.

Vanczák kiesésével pedig nem maradt jobbhátvédünk. A legutóbbi keretből csak Varga József vethető be ezen a poszton, de ő sem jobbhátvéd, ennek ellenére nagy valószínűség szerint ő kezd majd a védelem jobb oldalán. Hogy ki lesz a B-terv? Hát ez jó kérdés: mivel Lázár Pálnak továbbra sincs klubja, így ő valószínűleg kiesett. Az NB I-ben pedig két olyan jobbhátvéd van, aki az elmúlt két évben már volt válogatott: az újpesti Szélesi Zoltán, akit Egervári egyszer hívott meg, még az első meccsén Anglia ellen és a pécsi Bodnár László, aki egyszer sem játszott az Egervári-érában. Esetleg a győri Takács Ákos jöhet még szóba, aki Lothar Matthäus kapitánykodása alatt 2005-ben öt alkalommal viselhette a válogatott mezét.

Ugyanakkor nehogy egy pillanatra is azt higgyük, hogy a bal oldalon sokkal jobb a helyzet. Laczkó hiányában játszhatna ott Vanczák, de ugye ő sincs, és játszhat ott Elek Ákos, aki a hollandok ellen maximálisan bebizonyította, hogy nem balhátvéd. Ha őt elfelejtjük ezen a poszton, akkor marad Halmosi Péter, aki ugyan szintén nem kimondott szélső hátvéd, de a Haladásban szokott ezen a poszton szerepelni és neki legalább megvan a kellő rutinja ahhoz, hogy képes legyen megoldani ezt a posztot.

A legutóbbi keret alapján B-terv itt se nagyon akad (ha csak Eleket nem tekintjük annak). Érkezhet viszont Kádár Tamás, aki négy meccset már játszott a nemzeti csapatban az elmúlt két évben, és többször is volt kerettag. Kár, hogy a jelek szerint éppen másfél héttel ezelőtti lecserélésekor – 0–3-nál a szünetben vitték le az AZ ellen – veszítette el addigi biztos helyét a Rodában (négy napja az Utrecht ellen már nem is játszott).

Az NB I-ből még leginkább Korhut Mihály jöhetne szóba, de ő eddig nem volt válogatott, szóval aligha most fog debütálni. Bal lábas, szélsővédőként is bevethető légiósból egy kicsit talán nagyobb a kínálat, mint a másik szélen, de a szóba jöhető Bodor Boldizsár (Germinal Beerschot), Gaál Miklós (Szlavija Szófia), Leandro (Omonia) trió egyik tagja sem játszott még Egervári Sándornál.

Itt tartunk. Továbbá, ahogy már utaltunk rá, a védekező középpályás posztján is akadnak kérdések Pintér várható kiesésével, illetve Varga jobbhátvéddé avanzsálásával. Itt azonban már több a variációs lehetőség: ott van Elek, a legutóbb vésztartalékként a Fradiból utólag behívott Gyömbér Gábor, esetleg Korcsmár vagy Halmosi, de akár még Hajnal Tamás is szóba jöhet. Vadócz Krisztiánnak pedig már van klubja, első bajnoki meccsén rögtön gólt is szerzett a dán Odensében, így nem lenne meglepő, ha egy év szünet után (2011 októberében szerepelt utoljára a finnek ellen) újra pályára léphetne vagy legalábbis a keretbe meghívót kapna. Továbbá ott van még a Genoából Tőzsér Dániel, bár ő sem tartozik „Egervári emberei” közé, csak két felkészülési meccsen játszott az elmúlt két évben.

Egy biztos: nagyon nehéz döntéseket kell meghoznia a szakmai stábnak, olyan döntéseket, melyek nagyban befolyásolhatják az észtek és a törökök elleni mérkőzéseket, és így vb-selejtezős szereplésünket is.

Vanczák Vilmos a Nemzeti Sport keddi számában bővebben is nyilatkozik a sérüléséről, a várható felépülés időtartamáról.

A MAGYAR VÁLOGATOTT LEGUTÓBBI KERETE AZ ANDORRA ÉS A HOLLANDOK ELLENI MECCS ELŐTT
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)
Király Gábor (1860 München)
Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők:
Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás)
Juhász Roland (Anderlecht)
Korcsmár Zsolt (Brann)
Laczkó Zsolt (Sampdoria)
Lipták Zoltán (Győri ETO)
Mészáros Norbert (DVSC-Teva)
Varga József (DVSC-Teva)
Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások:
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva)
Elek Ákos (DVTK)
Gera Zoltán (WBA)
Gyurcsó Ádám (Videoton)
Hajnal Tamás (VfB Stuttgart)
Koltai Tamás (Győri ETO)
Koman Vladimir (FK Krasznodar)
Pintér Ádám (Zaragoza)
Szakály Péter (DVSC-Teva)
Támadók:
Németh Krisztián (Roda)
Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz)
Szalai Ádám (Mainz)
Szabics Imre (Sturm Graz)
Közvetlenül az első meccs előtt sérülés miatt az azóta már felépül Szabics és Pintér is kikerült a csapatból, ugyanakkor behívót kapott a biztonsági tartalék Gyömbér Gábor (Ferencváros).
KERESSÜK AZ EMBEREKET: A VÁLOGATOTT VÉDEKEZŐ EGYSÉGE AZ EGERVÁRI-ÉRÁBAN
JOBBHÁTVÉD KÖZÉPHÁTVÉDEK BALHÁTVÉD VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁS(OK)
Anglia (1–2)
Szélesi Juhász, Lipták Vanczák Elek Á. Vadócz
Svédország (0–2)
Lázár Juhász, Lipták Laczkó Elek Á., Vadócz
Moldova (2–1)
Lázár Juhász, Lipták Laczkó Elek Á.
San Marino (8–0)
Vermes Juhász, Vanczák Laczkó Elek Á.
Finnország (2–1)
Vermes Juhász, Lipták Laczkó Elek Á., Vadócz
Litvánia (2–0)
Lázár Juhász, Lipták Laczkó Elek Á.
Azerbajdzsán (2–0)
Lázár Juhász, Vanczák Laczkó Elek Á.
Hollandia (0–4)
Vanczák Juhász, Lipták Laczkó Elek Á., Varga J.
Hollandia (3–5) Lázár Juhász, Vanczák Laczkó Pintér Á., Vadócz
Luxemburg (1–0)
Vanczák Juhász, Lipták Laczkó Elek Á.
San Marino (3–0)
Vanczák Juhász, Lipták Laczkó Elek Á.
Izland (4–0)
Varga J. Korcsmár, Lipták Laczkó Vadócz, Elek Á.
Svédország (2–1)
Varga J. Korcsmár, Lipták Laczkó Elek Á., Pintér Á.
Moldova (2–0)
Varga J. Juhász, Korcsmár Vanczák Elek Á., Pintér Á.
Finnország (0–0)
Varga J. Juhász, Korcsmár Vanczák Elek Á.
Liechtenstein (5–0)
Lázár Juhász, Korcsmár Kádár – (két belső kp: Hajnal, Tőzsér)
Lengyelország (2–1)
Varga J. Juhász, Vanczák Laczkó – (két belső kp: Tőzsér, Sándor)
Bulgária (1–1)
Varga J. Juhász, Korcsmár Kádár Pintér Á.
Csehország (2–1)
Vanczák Juhász, Korcsmár Laczkó Varga J., Pintér Á.
Írország (0–0)
Varga J. Mészáros, Korcsmár Halmosi Pintér Á.
Izrael (1–1)
Varga J. Juhász, Mészáros Laczkó Pintér Á.
Andorra (5–0)
Vanczák Juhász, Lipták Laczkó Korcsmár
Hollandia (1–4)
Vanczák Juhász, Lipták Elek Á. Korcsmár, Varga J.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik